Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 2 12 LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 17
 1. #1

  Iepen houten boomstamtafel blad

  Hallo allemaal,
  Ik heb een optie op een iepenhouten boomstam tafelblad van +- 360 bij 80 a 6cm. Deze ligt ongeveer een half jaar te drogen wat natuurlijk kort is. Nu vraag ik me af hoe lang ik dit blad nog moet laten drogen voor verwerking en of ik er goed aan zou doen om deze te laten drogen in een droogcabine waar ik mij dan weer bij afvraag of er plekken zijn waar je tegen betaling z'n blad particulier kan aanbieden.
  Tevens wat zou er gebeuren als ik een plaat er onder lijm (tegen het werken) en hem vervolgens met schuur, olie en in mijn huis zet?
  Alvast bedankt voor jullie tijd

 2. #2
  Athanor
  Guest
  Welkom op het forum!

  Die optie om er een plaat onder te schroeven en binnen laten drogen is een garantie op mislukkingen..... Hout moet vrijelijk kunnen werken. Tijdens het drogen zul je afhankelijk van de plaats waar het blad uit de boom komt nog forse werking krijgen zoals krom trekken, scheuren e.d. Eigenlijk moet je het gewoon de tijd geven of machinaal drogen bij een houthandelaar. Die zou het dan met een partij hout moetn willen meenemen. Geen idee hoe ze daar over denken, maar eens bellen met een houtzagerij. Trouwens, volgens mij zou Iepen eigenlijk gewaterd moeten zijn voordat het gezaagd wordt. Weet je of dat is gebeurd?


  Fons

  P.S. Volgens mij is de droogtijd van hout 1 cm per kant per jaar zodat het aan de wind drie jaar moet drogen en dan is het nog vochtiger dan de meubels in je huis en is acclimatiseren in huis ook nog nodig.
  Laatst gewijzigd door Athanor; 29-06-15 om 19:59. Reden: P.S.

 3. #3
  Dank Fons voor je info.
  Gaande weg word het mij steeds duidelijker dat het idee wat ik in mijn hoofd heb toch moeilijker is dan gedacht.
  Ik ga idd nog even achter zo'n drogingsproces aan door rond te bellen. dank voor de tip

 4. #4
  Ik weet niet waar je woont, maar www.talenshout.nl in De Punthorst bij Staphorst heeft grote droogkamers. Maar ja past jouw komst in hun droogschema,s?
  Vr.gr. Jan Pranger.
  http://www.arstorno.nl [b:3c68c353]"hout-vormen"[/b:3c68c353]

 5. #5
  Dank voor de tip, zal er achteraan gaan

  Ben ook gestuit op de iepziekte, wat doet dit eigenlijk met het hout zelf? Of gaat alleen de boom er dood aan en geeft dit verder geen problemen (naast het verspreidingsgevaar voor andere iepen)

 6. #6
  Iepenziekte tast het hout niet aan. Wel is het in veel gemeenten zo dat iepenhout met bast buiten laten liggen niet mag, i.v.m. de verspreiding van de kevertjes.

 7. #7
  Dank voor jullie informatie. Ik heb uiteindelijk mijn optie laten schieten aangezien ik ongewaterd iepen niet aandurfde. Ik ga weer doorzoeken....

  Dank

 8. #8
  Athanor
  Guest
  Ga dan ook eens kijken bij Fijnhout Drenthe. Zij komen ook op onze Open Dag Hout (zie link in de balk hierboven) en zijn specialist in dergelijke tafelbladen. Werkelijk prachtige exemplaren zie daarbij

  http://www.fijnhoutdrenthe.nl

  Fons

 9. #9
  Excuus voor de late reactie maar ben inmiddels weer wat wijzer maar daardoor juist een aantal stappen terug in het verwezenlijken van mijn project.
  Misschien dat jullie mij nog een keer op gang willen helpen:
  Ik wil een boomstamtafel maken met vier losse poten welke ik reeds heb van metaal.
  Ik ben inmiddels (ook) bij hard en zachthout in Loenen geweest waar ze erg mooie stukken iepen hebben. Maar wat mij dus opvalt is dat die boomstammen bijna alle over de volledige lengte een scheur hebben. Daarnaast gaven ze aan dat ze ondanks het wateren en een jaar liggen nog niet uitgewerkt zijn en dat ze zelfs kunnen "wokkelen" of als de schuur doorgaat de tafel ik tweeën kan vallen.

  Mijn vraag: hoe realiseer ik nou een tafel welke niet wokkelt of doorscheurt?
  Het liefst heb ik hem uit 1 stam zoals ik ook wel eens te koop zie staan voor veel geld maar hoor steeds dat de kans op werken erg groot is, hoe doen die verkopers van die tafels dat dan qua garantie?

  Albast bedankt voor de tijd en de informatie

 10. #10
  tja wel eens een youtube filmpje gezien over japanse boomstamtafels, die hadden de "slabs" gewoon vele jaren liggen. De zoon was nu pas bezig tafels te maken met de plakken die z'n vader gezaagd zou hebben.

  Het moet gewoon uniform droog zijn dat irt de omgeving waar die staat, wil het niet werken.
  Pak je een plak over de volle breedte van de boom met de kern ernog in zal je volgens mij daar altijd een scheur krijgen.
  Wil je geen scheur, dan moet je gewoon een hele grote dikke boom hebben volgens mij. Dan kan je een kwartiers stuk pakken en de kern links of rechts laten, dan is de kans op volledig doorscheuren een stuk kleiner, maja dat zal niet goedkoop worden voor een tafel van 2m breed

 

 

Labels voor dit Bericht

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top