Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 3 123 LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 25

Onderwerp: Epoxy allergie

 1. #1

  Epoxy allergie

  Ondanks het dragen van LATEX handschoenen heb ik toch een allergie opgebouwd voor epoxy.
  (bevestigt door een allergietest in het ziekenhuis). Na enig speurwerk op het internet ben ik het volgende tegengekomen!!
  (aanhaling)
  Ook is het zinnig om te weten dat LATEX handschoenen bij gebruik bij epoxyverwerking reeds na 20 SECONDEN de reactieve stoffen doorlaten naar de huid. Dus diegene die allergie
  vertonen dienen andere beschermingsmiddelen te proberen. (beschermende
  crèmes, nitrile handschoenen en overalls met lange mouwen).

  http://www.brandscomposiet.nl
  documentatie, persoonlijke bescherming, 40.01 handschoen.

  groetjes Albert

 2. #2

  Re: Epoxy allergie

  Een kleine toevoeging die de argumenten voor nitrile handschoenen ondersteunt. Voor latex (handschoenen) kun je ook een allergie oplopen. Dit is kennelijk iets waar veel medisch personeel mee te kampen heeft.

  Verder raad ik het dragen van een weggooioverall aan. Epoxy gaat niet meer uit je goeie goed. En met zo'n overall zijn ook je ledematen goed bedekt. Werk je met ontblote armen en/of benen dan is er het haast gegarandeerd dat je van tijd tot tijd jezelf voor een stukje in de epoxy zet. Zeker bij het bouwen van bootjes.

  De neiging die de meesten van ons niet vreemd zal zijn om "even snel ..." zonder de juiste voorzorgsmaatregelen, kan je op een allergie komen te staan die de lol van het botenbouwen - of wat je dan ook met epoxy aan het doen bent - een ernstige deuk kan opleveren.

 3. #3

  Re: Epoxy allergie

  Epoxy is inderdaad slecht voor je. Daarom zijn de meeste werven op Bison constructielijm super D4 overgestapt. Ikzelf weiger in ieder geval met epoxy te werken.

 4. #4

  Re: Epoxy allergie

  Hallo dervishd.

  Kan je met de bison constructielijm ook de glasmaten aanbrengen.???

  groetjes Albert

 5. #5

  Re: Epoxy allergie

  Nee, je kunt er geen glasmatten mee verlijmen. Deze lijm heeft een licht bruisend effect en is voornamelijk voor houtverbindingen bedoeld.

 6. #6
  Senior Member
  Ingeschreven
  Oct 2008
  Locatie
  Lembeke
  Berichten
  292

  Re: Epoxy allergie

  Ik heb tijdens een cursus botenbouw ook een epoxy allergie opgelopen, ik moet er nog maar naar kijken en m'n hele gezicht wordt een soort brandwond....smerig spul.

 7. #7

  Re: Epoxy allergie

  Maf hoe dat werkt.. Mn pa was jachtbouwer en heeft bijna z'n hele leven in de epoxy gestaan.
  "hey, wil je even dit harde stuk uit mijn haar knippen?" En die heeft dus geen klachten opgelopen. Nog wel meer dan dat, stof, machines, teren, antifoulings en legio andere zooi vóór de ARBO tijd... :?

 8. #8

  Re: Epoxy allergie

  Tsja, de 1 loopt wel een allergie op en de ander niet. Jaren geleden (toen ik nog niet wist hoe slecht epoxy eigenlijk is) heb ik met een oud collega een BM-er gebouwd. Dat ding was van massief Mahonie dus we gebruikten volop epoxy. Aan het eind van de dag had hij nergens last van en toen we de volgende dag weer wilden gaan lijmen zwelde ineens z'n gezicht op. De epoxy van de dag daarvoor was blijkbaar net de druppel die de emmer deed overlopen. In het ziekenhuis werd de diagnose van epoxy allergie gesteld en sindsdien heb ik het ook niet meer aangeraakt. Gelukkig is het besef dat het rotzooi is inmiddels in de hele jachtbouw doorgedrongen.

 9. #9

  Re: Epoxy allergie

  Epoxy is geen rotzooi, het is een prima lijm, en als het is uitgehard toxicologisch inert. Wel kun je er inderdaad een allergie voor oplopen. Let op, die allergie is niet (alleen) een contact allergie. Je kunt hem ook oplopen (en vervolgens gechallenged worden, getuige ook de (wel vaker gehoorde) uitspraak 'ik moet er nog maar naar kijken en m'n hele gezicht wordt een soort brandwond') door inademing van de dampen van de reagentia (meestal de harder).

  De allergie is, bij mijn weten, nooit levensbedreigend, maar kan wel bijzonder heftig zijn, en betekent in vrijwel alle gevallen het einde van het werken met epoxy. En idd, latex handschoenen beschermen eigenlijk bijna nergens tegen...

 10. #10
  Senior Member
  Ingeschreven
  Oct 2008
  Locatie
  Lembeke
  Berichten
  292

  Re: Epoxy allergie

  Rotzooi dus :mrgreen:

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top