Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 2 12 LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 16
 1. #1

  Tuinpaal (Azobe) blind bevestigen op een vlonderterras

  Waar zal ik beginnen. We willen op de vlonder aan het water een Japanse pergola maken. De constructie is simpel, 1.80 x 1.80m met op alle vier de punten een azobe houten paal van 8x8 cm (wat zijn dat zware balken zeg). Deze worden ook horizontaal bovenin met elkaar verbonden. Hierop komen verticaal 10 steigerhouten planken te liggen. Dat was het simpele van het verhaal. Maar hoe kan ik de palen op de vlonder bevestigen. Aangezien we aan een water wonen kan het met harde wind aardig spoken dus zal de constructie het een en ander te verduren hebben. Ze moeten dus stevig staan. Paalhouders vind ik geen optie en ik vraag me ook af of dit zonder beton mogelijk is (beton kan ik niet storten). Onder de vlonder is een open ruimte. Ik zelf zat eerst te denken aan een 2-3 cm dikke stalen massieve paal, hierover wordt de houten paal geplaatst (blind vast zetten). Maar dan..... Ik weet het echt even niet meer.


  Groet Charles

 2. #2
  Hoe is de ondergrond? Vrij stevig? Wat gebeurt er als je een gat (bv. 30 mm) in de vlonder boort en een 150 cm massief rond staal 30 mm de grond in ramt zodat er een 5-8 cm boven de vlonder uitsteekt en dan onderin de azobe paal een gat 32 mm boort? Ik denk dus hetzelfde!

  NB: rvs is natuurlijk nog mooier, maar wel duur, denk ik.
  NB2: boor het gat in de azobe paal niet exact passend, als het net niet past of net scheef zit heb je dan een groot probleem
  NB3: om de azobe paal aan de stalen paal te bevestigen is een lange m10 bout er dwars doorheen natuurlijk een optie. Een metaalboor is voor azobe ook prima, dus dan kun je in één moeite door azobe en staal heenboren.

 3. #3
  Of kant en klare betonnen poeren ingraven? Onze tuinoverkapping van Douglashout kwam standaard met dergelijke poeren - iets van 30 cm hoog en piramidevormig, met bovenop een bout van 20 (?) mm waar de houten paal overheen gaat, met een verzonken moer.

 4. #4
  oud hout
  Ingeschreven
  Jan 2012
  Locatie
  Goeree-Overflakkee
  Berichten
  2.505
  Komen er bovenin schoren? Zo niet, dan moeten de palen momentvast bevestigd worden aan de onderkant.

  Plaats eens een foto.

 5. #5
  Tsja, ik denk en voel hetzelfde als Jurriaan. Lijkt mij een goede oplossing. Het idee van Henk hierin verwerkt. Gewoon beton storten daar waar de paal ver de grond in steekt. (moet ik wel het water in). En bijtel kja er komt een schor in, aan een kant van de paal. Toch ben ik er niet gerust op. Er is mij vandaag aangegeven er een steigerbuis in te plaatsen. Leuk idee maar wordt dan niet het hout de zwakste schakel. Een 5 cm dikke buis in een 8x8 paal??? Het hout wordt steeds dunner dus steeds zwakker. De 30mm dikke staaf die Jurriaan heeft zeker wat, buiten het feit dat ik dan een boor moet aanschaffen die dit aankan. We gaan verder kijken... wordt vervolgt en elk advies is welkom.

 6. #6
  Ideaal zou zijn om de palen een stuk onder de vlonder in, of, op betonnen poeren te plaatsen en de palen door de vlonder heen te laten lopen. Als de palen op twee verschillende hoogtes geklemd kunnen worden ga je vanzelf een onwrikbare verbinding krijgen zonder een hoop dubieuze kunstgrepen nodig te hebben. Als de afstand tussen de de twee raakpunten (betonnen sokkel en vlonder) groot genoeg is heb je zelfs bovenaan geen bijkomende schoren meer nodig. Denk hier aan een afstand van 600 à 800mm tussen beide als ideale waarde.

  Maar waarom in hemelsnaam gekozen voor Azobé palen Dat is zowat de slechtste keuze die je kan maken, klote hout om te verwerken, het barst waar je bij staat, splinters alom dus, loodzwaar, en in deze toepassing zwaar overkill, zeker in combinatie met de steigerplanken bovenaan. De palen hebben duurzaamheidsklasse I en het "dak" raakt met moeite aan de duurzaamheidsklasse V, je moet toegeven dat dit geen evidente mix word. Ik zou dan eerder opteren om alles in Lariks te bouwen, of als het wat duurzamer mag, voor Padouk te kiezen, dat zijn echte houtsoorten

 7. #7
  Tuoh, tsja het hout was beschikbaar. Het is idd loodzwaar en vraagt daarom ook extra versteviging. Heb er eerder meegewerkt maar herken het barsten niet (frezen en boren). Ach denk dat ik nog even goed ga overleggen met de buren. Die willen het heel graag hebben in een robuuste uitvoering, vandaar de steigerhouten balken als dak, dik en breed.
  Aanvulling: ik kan door de vlonder heen, dus de grond in. Kan dus een poer gebruiken of beton storten. Let wel dit gedeelte kan dus onder water komen te staan. Dus dan is Azobé gebruiken beter dan lariks of douglas. Ik weet voor de rest is Azobé overdreven. Okay de totale opzet kan veranderen maar ja we willen het eerst proberen met wat er is. Dank voor de reacties en tips zijn nog altijd welkom.

  Charles
  Laatst gewijzigd door Nightcap; 25-06-15 om 18:00.

 8. #8
  Senior Member
  Ingeschreven
  Oct 2014
  Locatie
  Regio Arnhem
  Berichten
  538
  Misschien zijn je buren te porren voor ruwgezaagd douglas?
  Dat is binnen een jaar grijs maar is een stuk duurzamer en goed te verwerken en behandelen/verduurzamen.

 9. #9
  oud hout
  Ingeschreven
  Jan 2012
  Locatie
  Goeree-Overflakkee
  Berichten
  2.505
  Zit nog steeds te wachten op een foto

 10. #10
  Bijtel, Hoe kan ik een foto plaatsen van wat nog niet af is. Heb wel een grove tekening gemaakt maar dat staat het hele gevaarte niet op.

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top