Welkom bij www.woodworking.nl.
Resultaten 1 tot 8 van de 8
 1. #1
  Junior Member
  Ingeschreven
  Apr 2014
  Locatie
  Grave - Noord Brabant
  Berichten
  23

  Multiplex schuifdeur

  Beste houtbewerkers

  Ik lees al een tijdje mee op het forum en heb al veel mogen leren over houtsoorten, de eigenschappen van hout en verbindingen. Met behulp van deze kennis heb ik wat bedacht, maar weet nog niet zeker of dit goed gaat functioneren. Vandaar mijn eerste vraag aan jullie.

  De afgelopen jaren heb ik al veel verbouwd aan mijn huis en nu is de zolder aan de beurt. Op de zolder wil ik graag een schuifdeur in het knieschot bouwen en juist daar heb ik een vraag over.

  Ik wil graag populieren multiplex gebruiken voor de deuren omdat ik dit mooier vind dan spaanplaat en ik zoek een manier om deze platen recht/vlak te houden. Ik wilde hierbij 5 of 9mm dikke populieren multiplex platen gebruiken met aan de achterkant 20mm dikke vuren latten van 40mm breed. de hele deur wordt ongeveer 1200mm bij 1200mm. De latten zal ik verbinden met een halfhoutverbinding waarna de plaat erop gelijmt kan worden.
  Het geheel moet er dan als volgt uitzien.
  De rail is van het bovenrollende type en de deuren hangen dus vrij.
  schuifdeur.jpg

  Wat denken jullie, zal dit recht blijven?


  Groeten Johan
  Bijgevoegde Afbeeldingen Bijgevoegde Afbeeldingen

 2. #2
  Ik heb zo'n deuren die hangen gemaakt van 'gewoon' MDF. Blijven vlak en zijn prima af te werken. Maar als je een hout-look wil hebben is MDF natuurlijk ongeschikt.
  Groet,
  Pieter

  www.houtdraaien.com

 3. #3
  Ik heb zo'n 8 jaar geleden een schuifdeur gemaakt van multiplex. Ik heb de plaat niet bewerkt, behalve op maat gemaakt (een vlakke plaat, met afmetingen ongeveer van 230 mm x 1250mm en 18mm dik). En deze aan beide kanten geschilderd. En natuurlijk een handvat aan beide kanten van de plaat :-)

  Hangt al 8 jaar kaarsrecht aan zijn geleiderail. De onderkant van de deur word begeleid via een hardhouten latje waar een sponning van 19mm in gefreesd is.
  Hij leunt niet op de onderlat maar schuift er dus net in!

  groet,
  Martin

 4. #4
  Junior Member
  Ingeschreven
  Apr 2014
  Locatie
  Grave - Noord Brabant
  Berichten
  23
  Ok dat geeft al wat vertrouwen. Ik wilde inderdaad graag voor multiplex gaan in verband met de houtlook. Ik wilde voor de dunne plaat gaan ivm het gewicht. Dit wilde ik graag laag houden.

 5. #5
  Senior Member
  Ingeschreven
  Mar 2011
  Locatie
  Boirs, België
  Berichten
  1.759
  Dit zal geen probleem zijn, je hebt hier zelfs geen dwars stuk nodig of halfhout voor de verbindingen, alle stevigheid komt van het paneel. Het is natuurlijk mooier als je het wel doet.
  Of het recht zal blijven hangt af van hoe droog dat hout is, je slaat het best een paar dagen in de zolder op voordat je het verwerkt.

 6. #6
  Senior Member
  Ingeschreven
  Oct 2012
  Locatie
  Izegem, België
  Berichten
  607
  Ik heb wel problemen gehad met 18mm berken multiplex die krom trok.

  Deurtjes waren 600x800mm. Er was iedere keer 1 hoek die net naar buiten of binnen trok, waardoor de 3 deurtjes niet mooi in eenzelfde vlak lagen.
  Heb ze uiteindelijk vervangen door melamineplaten met berkenpatroon.

  Het is belangrijk hoe de plaat gestockeerd is/was. Eens ze krom zijn, krijg je ze niet meer recht. Althans in mijn geval niet.

 7. #7
  Junior Member
  Ingeschreven
  Apr 2014
  Locatie
  Grave - Noord Brabant
  Berichten
  23
  Bedankt voor de tips ik zal het hout goed laten drogen, dan heb ik er alle vertrouwen in. Ik neem ook alleen platen mee die recht zijn. Dat van die sponning is wel een goede. Bij de rail worden van die ielige houdertjes geleverd voor op de vloer, een lat met sponning zou daar veel mooier en degelijker zijn.

 8. #8
  oud hout
  Ingeschreven
  Jan 2012
  Locatie
  Goeree-Overflakkee
  Berichten
  2.505
  Een lat erop maakt juist het risico op kromtrekken groter.

  Gewoon multiplex ophangen en aan beide zijdes hetzelfde schilderen.

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top