Welkom bij www.woodworking.nl.
Resultaten 1 tot 3 van de 3
 1. #1

  maken van houten krul aan kapstok

  foto leuning.jpg


  Voor een eiken kapstok wil ik 2 houten krullen maken, dezelfde als aan het uiteinde van de trapleuning zitten.
  Ik heb geen ervaring met houtsnijden, mijn vraag is of dit te doen is en zo ja welke beitels heb ik voor deze klus nodig?
  Ik kan deze krullen ook gewoon bestellen, ze kosten dan 60 euro per stuk maar lijkt me stuk leuker om ze zelf te maken.
  ( Ik zie nu dat dit onderwerp beter elders in het forum geplaatst had kunnen worden maar ik kan dit nu niet meer veranderen)

  alvast bedankt, gr. Nol
  Laatst gewijzigd door nol; 22-06-15 om 08:31.

 2. #2
  Het onderwerp staat in de juiste rubriek.

  Het duurde even voor er reactie op kwam , maar het is een moeilijke vraag vind ik.

  De krol heeft een vormgeving die vanuit het machinale houtbewerking is ontstaan. Een krol die vanuit handwerk is ontstaan heeft een ander karakter. Ik denk bijvoorbeeld aan een vioolkrol of de voluten aan een Ionisch of Korinthisch kapiteel.

  Bovenstaande krol zou met de hand kunnen gemaakt worden, waarbij na het snijden er best gewerkt wordt met kleine schraapstalen om het profiel van de leuning strak door te trekken en de overgang , in het begin van de spiraal, van het ronde profiel naar de plattere krol . Een van de schraapstalen kan best een profiel hebben dat ongeveer een vierde van dat dat ronde trapleuningprofiel benadert.

  Welke gutsen je precies nodig hebt is moeilijk te zeggen? Hangt ook af van de exacte dimensies en vaardigheid van de uitvoerder.
  En dan bestaat er nog altijd het idee om het eerst te proberen met wat men heeft. De schrazapstalen zou ik zeker maken;

  groeten,
  Ornament

 3. #3
  Ornament bedankt voor je reactie, Ik heb besloten om het snijwerk uit te besteden. ik er heb geen ervaring met houtsnijden en de kapstok waarvoor het bestemd is is niet voor mezelf, dus het resultaat moet er netjes uitzien.

  groetjes Nol.

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top