Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 3 123 LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 22

Onderwerp: Nieuw lid

 1. #1

  Nieuw lid

  Mijn naam is Jo Volkerink en ik volg dit forum al enige tijd. Een jaar geleden heb ik mij op de houtbewerking gestort en ik ben niet meer uit de schuur te branden. Het internet is een geweldig medium voor mij. Zoals ook op dit forum leer je veel en krijg je ook veel inspiratie door de getoonde werkstukken.
  Een paar jaar geleden heb flink wat Festool machines ingeslagen. Ik zat midden in een verbouwing en toen was er geen aannemer te vinden die tijd had om aan de slag te gaan. Je kreeg zelfs geen offerte. Dat is nu wel anders. De besparing op de aannemer is volledig op gegaan aan Festool apparatuur maar dat maakte de klus wel een stuk eenvoudiger. Vervolgens ben ik een tijd bezig geweest om mijn schuur op orde te krijgen zodat het gereedschap een goede plaats kreeg. Dit heeft zo een jaartje geduurd en toen kreeg ik mijn eerste opdracht. Mijn vrouw vond dat ik een nieuw bureau moest maken. Je hebt dat dure gereedschap toch niet voor niets. Vanaf dat moment ben ik behoorlijk productief geweest. Mijn laatste werkstuk was een gangkast (ook weer een opdracht van mijn vrouw). De foto heb ik bijgevoegd. Aangezien ik ook nog een website heb (die niet gebruikt werd) heb ik mijn andere werkstukken daarop gezet. (http://www.volkerink.info)
  Ik hoop dat het lukt.

  Attached files

 2. #2
  Senior Member
  Ingeschreven
  Apr 2008
  Locatie
  Nederweert
  Berichten
  1.169

  Re: Nieuw lid

  Ziet er netjes uit Jo! Ook mooi dat jouw vrouw je hobby steunt, we zien jou dus voorlopig niet bij "help mijn man heeft een hobby" .
  Wij zijn hier altijd geintersseerd in de werkwijze en de gebruikte houtsoorten, dus als je daar wat meer over kan vertellen zou mooi zijn.

 3. #3

  Re: Nieuw lid

  Welkom op dit forum.

  Als je al die projecten op je website in één jaar hebt gemaakt ben je inderdaad erg productief geweest!
  Mooie meubelen zeg!

 4. #4

  Re: Nieuw lid

  Welkom Jo. Je projecten zien er goed uit. Ook het gebruik van al die verschillende houtsoorten is mooi om te zien. Ik vind zelf die spiegels heel erg apart.

 5. #5

  Re: Nieuw lid

  Bedankt voor jullie reacties.

  Voor het blad en de ladefronten heb ik gestoomd peren gebruikt (gekocht bij de Arnhemse fijnhouthandel) en voor het frame heb ik esdoorn gebruikt (gekocht bij fijnhouthandel Drente). Het hout heeft eerst een paar weken in mijn schuur gelegen om te acclimatiseren en ik ben toen begonnen de profiellatjes voor de ronde hoeken te frezen. Hiervoor heb ik een freessetje van Amana Tool gebruikt (http://www.amanatool.com/tambour/). Ik had de hoeken eerst schuin willen maken maar het freessetje was net binnen gekomen dus toen maar voor rond gekozen om zo het setje ook te kunnen testen. Het zijn overigens geen deurtjes die je open kunt schuiven. Het leek me niet zo zinvol en ik had mijn twijfel of het wel soepel zou lopen.
  Voor het frame en de ladegeleidingen heb ik het esdoorn op een dikte van 20mm geschaafd en op 40mm breed gezaagd. De verbindingen zijn met de Domino van Festool gemaakt. Het blad en de ladefronten zijn ook verlijmd en verbonden middels het Domino systeem.
  Voor het ronde deel van het frame heb ik eerst van multiplex een sjabloon gemaakt en vervolgens deze met de bovenfrees uitgefreesd.
  De laden zijn ook van esdoorn gemaakt en met Domino’s in elkaar gezet. Voor de bodems 12mm populieren multiplex gebruikt. Aangezien er nog wat profiellatjes van de ronde hoeken waren overgebleven heb ik deze gebruikt om de multiplex voet mee af te werken. Achteraf gezien was een egale afwerking wellicht mooier en praktischer geweest.
  Vervolgens uitbundig schuren, schuren en nog eens schuren. Het geheel afgewerkt met 2 lagen wasolie.

 6. #6

  Re: Nieuw lid

  Welkom Jo!
  Het is inderdaad indrukwekkend wat je allemaal hebt geproduceerd, mooie en originele werkstukken. Ik zie dat je veel gebruik maakt van afrormosia hout, is dat met een bepaalde reden? Ik ken het niet, wel van naam, maar nog nooit mee gewerkt.

  Heb je nog bepaalde tips voor het bewerken van afrormosia?

  gr, Wim

 7. #7

  Re: Nieuw lid

  Hallo Wim,

  Mijn eerste project was een bureau en ik wou een beetje weg van de geijkte houtsoorten zoals eiken en beuken. Na een bezoekje aan een houthandel waar een aantal monsterplankjes aan de wand hingen vond ik het afrormosia een mooie houtsoort. Ik heb toen wat teveel ingekocht en dit opgemaakt aan wat andere projectjes. Het hout is goed te bewerken maar heeft wel wat kruisdraad hetgeen wel flink wat extra schuren ten gevolge heeft. Het is momenteel praktisch niet meer te koop want het staat op een lijst van verboden houtsoorten. Net als Rio Palissander wat ik echt een mooie houtsoort vind. Bij de Arnhemse fijnhouthandel hebben ze een hobbyzolder waar je kleinere stukken exotisch hout kunt kopen. Schandalig duur maar wel leuk om eens iets anders te proberen.

 8. #8

  Re: Nieuw lid

  Welkom op ons mooie forum Jo! Wat een mooie dingen heb je al gemaakt. Mooi verhaal ook hoe je begonnen bent, je hebt vast geen spijt van je initiatief om zelf aan de slag te gaan.

  jaap

 9. #9
  Senior Member
  Ingeschreven
  May 2009
  Locatie
  Oost-Vlaanderen, België
  Berichten
  281

  Re: Nieuw lid

  Wat een collectie!
  Zijn je notendoosjes op een draaibank gemaakt of gebruik je een andere methode?
  Kan je uitleggen hoe je te werk gaat om de pennendoosjes te maken?
  Groeten,
  Bram

 10. #10

  Re: Nieuw lid

  Welkom,

  Ziet er allemaal mooi uit, vooral kastje met die ronding vind ik mooi.

  Wat voor gereedschap/machines gebruik je allemaal?

  Gr. Berton

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top