Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 2 12 LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 20
 1. #1

  Schuurmachine voor schuren blokhut

  Hallo houtspecialisten,

  ik hoop dat jullie mij kunnen helpen bij mijn zoektocht naar het juiste type schuurmachine. We hebben een blokhut en die is een paar keer met tuindecor beits gedaan. Dat blijft maar 1 seizoen zitten en dan moet het weer dus ik wil hem nu graag met zweedse beits doen in de hoop dat hij dan wat langer mooi blijft. Daarvoor wil ik hem wel grof schuren. Het probleem zit hem bij de blokhut dat de planken van de afgeronde kanten hebben en de planken zijn niet zo heel vlak. Met een bandschuurmachine blijft er dus heel veel werk over. Is een excentrische of delta schuurmachine meer geschikt? Voor de volledigheid de afmetingen zijn ca 5x4 mtr.

  groet,
  Jaco

 2. #2
  Athanor
  Guest
  Hallo Jaco,

  Welkom op het forum! Ik woon in een Finse Blokhut en ken je probleem. Omdat wij er nog steeds voor kiezen om het (grenen) huis met een transparante verf te behandelen, vraag dat ook nogal veel onderhoud. Voordeel is bij ons wel dat het dak een overstek van een meter heeft waardoor zon en regen niet overal direct van invloed zijn op de wanden. Bij de aanbouw (mijn werkplaats) id dat maar 50 cm, en dat geeft veel meer problemen. Het huis is nu 16 jaar oud en de afgelopen jaren is er langzaam maar zeker verwering onder de lak gekomen. Dat zie er je dus ook door heen, in de vorm van grijze vlekken.

  Ik heb nu na overleg met de Tikkurilla verfadviseur gekozen voor een aanpak waarbij ik over een aantal jaren de gevel weer kaal schraap en schuur. Dan zet ik er eerst een aantal lagen verdunde lijnolie op, zodat het hout aardig volzuigt. Daarna een tweetal lagen Tikkurilla transparante verf erop en het houdt zich aardig goed. Echter de gevels op de zuidwestkant geeft ik voor de zekerheid elk jaar een verse laag verf voor de winter. Voorheen werd door de vele lagen transparante kleurlak de tint te donker, maar nu doe ik de nabehandelingen met een blanke transparante versie van dezelfde verf.

  Ik probeer de verweerde delen zoveel mogelijk te schrapen met driehoekschrapers die ik deels bijslijp in de vorm van de profielen van de logs. Goed scherp houden en regelmatig bijslijpen is de boodschap. De lange schuine kanten van de logs schaaf ik het liefst met een vlijmscherpe boorschaaf. Dat geeft wel eens wat uitbreeksels maar als je die goed in de verf zet is dat geen probleem. Speciaal voor het schuurwerk heb ik mijn eerste Festoolgereedschap aangeschaft. Ik werk soms met de Rotex beginnend met grof, korrel 40 en 60 om de verwerrde laklaag te verwijderen, dan met korrel 80 en 120. Als het schrapen goed lukt schuur ik ook wel met mijn Festool delta schuurmachine vanaf korrel 80, 120 en meestal alles kort met korrel 180.

  Mijn beginprobleem is geweest dat ik bij de levering van het huis 18 liter verf meekreeg, waar ik een jaar of 8 mee heb geschilderd. Praktijk is echter dat verf na een jaar of drie sterk in kwaliteit verminderd, waardoor ik een aantal jaren voor niets heb geschilderd met alle problemen vandien. Ik heb nu het gevoel de zaak redelijk onder controle te krijgen, alleen de gevels met weinig beschutting in de directe zon en regen zijn nog een punt van zorg. De oplossing met een flinke voorbehandeling met verdunde lijnolie moet zich nog bewijzen, ik ben daar hoopvol in!

  Mijn advies is dus goede schuurmachines en met oplopende korrel werken en zo mogelijk schrapen of schaven met een profielschaaf en en in profiel geslepen schraper.

  Veel succes!

  Fons

  Links:
  http://www.finnpaints.nl/houtverf/ti...producten.html
  https://www.festool.nl/Products/Page...=ol_rotex_1600
  https://www.festool.nl/Products/Page...TS-400-EQ-Plus

  image.jpg
  Laatst gewijzigd door Athanor; 07-06-15 om 19:29. Reden: Links en foto toegevoegd

 3. #3
  Hallo Fons,

  Dank voor je reactie. Wanneer onze blokhut er zo uit zag was ik meer dan tevreden. Hij is twee jaar geleden voor het laatst gedaan en het ziet er nu werkelijk niet uit. Festool maakt mooie gereedschappen maar gezien mijn hobbymatige gebruik een beetje buiten mijn budget. Ik heb een band- en vlakschuurmachine. Maar dat is niet echt een succes. de planken zijn hier en daar wat krom waardoor ik de randen zou schuren en niet het hout. Helemaal kaal hoeft voor mij niet. We denken nu aan verf/beits van Moose. Mijn vrouw is wel weg van Zweeds rood. Dat zou weer behoorlijk moeten dekken en over de bestaande (nog vastzittende) beits kunnen. Ik zal kijken of ik er een paar foto's bij kan zetten. Dan kun je nog meer genieten van jouw prachtige werk.

  groet,
  Jaco

 4. #4
  image.jpgimage.jpgimage.jpgPoging om het op de foto te krijgen

 5. #5
  Athanor
  Guest
  Dan zou ik in ieder geval een exenterschuurmachine kopen. Er zijn hier op het forum al verschillende keren discussies over geweest. Misschien even de zoekmachine gebruiken en nog eens lezen wat men daar van vond. Als ik de foto's zo zie denk ik dat die van de zuidwesthoek zijn, waar het probleem mogelijk het ergste is, regen, maar vooral ook zon zijn funest. Ik heb een soortgelijk probleem met mijn dakkapel op het zuiden. Als ik die een jaar oversla is de verf al weer afgebladderd
  Als het ons niet meer lukt om de transparante lak te onderhouden gaan we ook voor een dekkende kleur, maar dan hoop ik niet op dergelijke problemen. Alhoewel....


  Fons
  Laatst gewijzigd door Athanor; 07-06-15 om 21:26.

 6. #6
  De kopse kanten zuigen altijd. Zelf heb ik deze eerst ingesmeerd met verdunde witte houtlijm en daarna gebeitst. Schuren met een exentrice schuurmachine

 7. #7
  Hoi, zelf heb ik een metabo een vlakschuurmachine en een exentische schuurmachine en over allebei ben ik zeer tevreden.

  Groetjes Patrick.

 8. #8
  Senior Member
  Ingeschreven
  Mar 2014
  Locatie
  midden tussen de noorse sparren
  Berichten
  1.111
  Ik heb geen raad mbt de machines, maar welke zweedse beits wil je gaan gebruiken?
  Hier in Noorwegen is het standaard merk Jotun, en noren staan echt niet elk jaar te kwasten.

 9. #9
  Wat verf betreft wil ik Moose färg gebruiken. Wat informatie ingewonnen en het kan over de bestaande beits en zou met twee lagen ca 5 jaar mee gaan. Een eventuele nieuwe laag na een paar jaar hoeft niet geschuurd te worden, werd zelfs afgeraden. Alleen schoonmaken en losse delen verwijderen.

  wat de schuurmachine betreft ben ik natuurlijk weer zo'n gadget liefhebber dus zit naar een Festool RO90 te kijken. Die kan ik dan binnen ook gebruiken om de kozijnen/aftimmering te doen. Alleen maar hopen dat mijn vrouw niet schrikt van de prijs. Misschien maar roepen dat ze er zo'n mooie stofzuiger bij hebben dan werk ik veel schoner

 10. #10
  Athanor
  Guest
  Da's een mooie machine die ook nog een deltazool aankan!

  Fons

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top