Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 4 123 ... LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 31
 1. #1

  Zaagtafel: Bosch GTS10 XC of Mafell Erika

  Mijn zaagtafel is aan vervanging toe. Ik zoek een zaagtafel van degelijke kwaliteit en grote precisie die ook kan fungeren als verstekzaag.
  Mijn (online) zoektocht heeft uiteindelijk geleid tot de Bosch GTS10 XC of Mafell Erika.

  De 'sliding table' van de Bosch spreekt me erg aan. Maar ik lees ook erg goede verhalen over de Mafell. Wat ik niet zeker weet is, wanneer zou je kiezen voor een Erika 70EC of Erika 85EC? Bovendien is het prijsverschil met de Bosch erg groot.

  Ik gebruik de zaag vooral hobbymatig. Maar ik vind het wel belangrijk dat de zaag precies is (o.a. haaks en verstek). Zo kocht ik laatst een verstekzaag METABO KGS 254m, maar deze heb ik teruggebracht. Ik probeerde hiermee een verstek van 45 graden te zagen, maar dit bleek met deze zaag véél te onnauwkeurig waardoor het verstek niet klopte. Dat zoek ik dus niet

  Wat zouden jullie me adviseren?

 2. #2

 3. #3
  De 70CE kwam uit een test (holzwerken werkzeug-kompass) als beste getest, maar dat mag ook wel want de prijs is ook top.

 4. #4
  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door Bijtel Bekijk Berichten
  scherp bijtel!

  mijn ervaring met de blauwe bosch was helaas niet zo'n goede doordat er een afkortblad zat terwijl ik moest schulpen.

  De machine zelf is enorm robuust en heeft een serieus vermogen onder de motorkap.

  Zonder de Mafell gezien te hebben (ik heb echter de Mafell MT55cc in bezit) denk ik dat de Mafell een grotere precisie heeft en wat beter afgewerkt zal zijn en wat makkelijk in te stellen valt.

  De Bosch is uber-bouwplaatszaag waar je óó'k nauwkeurig mee zal kunnen werken maar ik zou de mafell gaan bekijken als je de kans daartoe zou hebben. Zou ik nu moeten kiezen dan koos ik de Mafell, niet vanwege mijn slechte ervaring dat Boels een afkortblad monteert maar doordat ik dus denk dat de Mafell Erika 60 mij meer zou bevallen omdat ik inschat dat dat een wat meer fijnbesnaard gereedschap is.

  Zou ik het geld hebben kocht ik blind een Erika 70 of 85

  Er loopt nog een ander draadje met en paar PDF's met zaagreviews:

  http://www.woodworking.nl/showthread...-mm-van-Makita

  het betreft wel veelal amerikaanse zagen waarvan Dewalt en bosch wel verkrijgbaar zijn, de rest niet of nauwelijks. Mafell ontbreekt in deze testen.
  Laatst gewijzigd door MaartenS; 03-06-15 om 12:34.

 5. #5
  Na overleg met de mannen van Toolnation (Dirks machines) heb ik uiteindelijk voor de Bosch gekozen.
  De Mafell is superieur, maar 3x zo duur als de Bosch. Volgens de medewerker van Toolnation is de Bosch een prima machine.
  Deze review heeft me helpen beslissen de Bosch te kopen: https://www.youtube.com/watch?v=hglCxFQ_Umg

 6. #6
  Gefeliciteerd met je mooie blauwe bosch...daar ga je een hoop plezier van beleven.

  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door harmdelaat Bekijk Berichten
  De Mafell is superieur, maar 3x zo duur als de Bosch. Volgens de medewerker van Toolnation is de Bosch een prima machine.
  Vandaar dat ik de Erika60 (de kleinste) even benoemde, die is slechts een fractie duurder. De Erika70 en 85 vergelijk je beter met de grote zaagtafels van Festool.

 7. #7
  Ik heb 'op gevoel' (afwerking e.d.), op mogelijkheden en vooral ook op basis van allerlei reviews eveneens voor een Bosch GTS 10 XC gekozen. Hij is besteld, maar nog niet binnen. Ben dus erg benieuwd!

  Als ik er een tijdje mee gewerkt heb zal ik een 'review' plaatsen

 8. #8
  Ik heb die van mij nu een aantal weken en ik ben er erg tevreden over. De zaag is precies en vooral de afkortfunctie is erg handig. Ik heb geen spijt!

 9. #9
  "het kost wat, maar dan heb je ook wat"

  Gisteren heb ik mijn bestelde Bosch GTS 10 XC uit mogen pakken. Kan niet anders zeggen dan dat ik erg onder de indruk ben van de solide afwerking en toch ook wel van de grootte en bruikbaarheid van het geheel. Heb er nog niet echt serieus mee gewerkt natuurlijk, maar waar let je op als je net gaat 'spelen' met je nieuwe spulletje: de lineaal zit rotsvast en haaks in de geblokkeerde stand, schuift daarentegen boterzacht als hij los staat, en hij is zeer precies. Uiteraard heb ik meteen een paar proefjes gedaan, en instellen op 11 mm geeft ook echt 11 mm! Alles stond verder "vanuit de doos" ook goed afgesteld, zaagblad mooi parallel aan de geleider en aan de groeven in het werkblad, de zaag staat in de 0-stand ook echt haaks op het oppervlak. Er zijn overigens (las ik in het boekje) mogelijkheden om dat allemaal zelf te corrigeren als dat ooit nodig mocht worden na intensief gebruik.

  (Eerder had ik een nogal primitieve zaagtafel van Ferm, die had ik gekregen en heb daar zelf een andere lineaal op gemaakt die ook aan de achterzijde vast te zetten was (met een rail en een vleugelmoer) want de originele schoof bij de minste of geringste zijwaardse druk langzaam naar buiten of schoot zelf helemaal los. Met die nieuwe lineaal was er wel mee te werken, maar voor de rest was de boel niet recht en ook niet af te stellen..... Die Ferm zaag maakte herrie, trilde, etc. om af en toe bang van te worden)

  En dan merk je het pas echt: wat een wereld van verschil is dit nieuwe apparaat zeg: de motor loop prachtig rustig aan, het apparaat (en het zaagblad ook trouwens) is erg stil en er vibreert niets. De stofafzuiging (alleen de hoofdaansluiting gebruikt, nog niet die op de veiligheidskap) is ook vele malen effectiever. Een koppelslang met y-stuk die beide afzuigpunten zou moeten verbinden ontbreekt trouwens in de standaard levering want dat is een betaalde optie....da's wel weer gek.

  Het apparaat is behoorlijk zwaar (iets van 35 kilo) en groot (ca. 80 x 80 x 35 cm met alles ingeschoven), dus om het nu direct als mobiele zaag te bestempelen omdat er 2 geïntegreerde handvaten aan zitten (zoals Bosch dat zegt) gaat me wat ver...maar als hij op zijn plek staat staat hij ook als een rots.
  Er zit nu tijdelijk (als actie) een gratis (opklapbaar) onderstel bij - ook mooi stabiel.

  Kortom: mijn eerste indruk is dat het een geweldig mooi stuk gereedschap is: goed doordacht, goed gemaakt en erg solide. "Het kost wat, maar dan heb je ook wat".

  Ik voorzie (natuurlijk) op korte termijn ook wel weer wat "uitdagingen":

  1)de uittrektafel van de zaagtafel rechts is breder dan ik verwacht had, dat is gunstig dus, en in de gauwigheid heb ik bedacht dat ik in de ruimte die ontstaat als hij maximaal is uitgetrokken (ruim) 30 cm wel een soort freestafelblad kan maken. Ik zal dan de zaaglineaal als bevestiging gebruiken voor een zelf te maken freesgeleider met stofafzuiging.

  2)De zaag heeft een standaard schuifblad voor het afkorten, maar ik denk dat ik toch ook een afkortslede ga maken voor het fijnere werk (en met een aanslag op een rail voor het consistente herhaal-effect)

  3)Als de zaag niet in gebruik is zal ik hem verticaal neerzetten zodat hij minder vloeroppervlakte inneemt (ik heb een garage aan huis maar die dient ook als opslag voor allerlei andere spullen, als fietsenstalling en incidenteel ook als auto-opslag, het is dus altijd woekeren met de ruimte). "Op mijn leeftijd" en Naar ik mag hopen toekomst lijkt mij het een hele hijs om die zware zaag dan 'steeds' op te moeten tillen en (verticaal, en dus aan een arm, anders past hij niet door de deuropening) mee naar buiten te sjouwen als ik daar "toevallig" wil (of moet) gaan zagen. Ik ga daarom een soort 'bed" op wielen voor hem maken zodat ik hem zover mogelijk in verticale toestand kan rollen en dan pas op locatie op de werktafel til. Er is ook een hele mooie mobiel onderstel met wielen te koop waarop de zaag permanent gemonteerd kan worden, maar dat is duur en past niet door de achterdeur van de garage.
  Laatst gewijzigd door Mga1600; 27-06-15 om 11:12.

 10. #10
  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door Mga1600 Bekijk Berichten
  "het kost wat, maar dan heb je ook wat"

  Mooie machine die ik ook wel overweeg. Ik zag hem aan de overkant bij Axminster voor een veel aantrekkelijkere prijs dan in NL: http://www.axminster.co.uk/bosch-gts-10-xc-table-saw
  Ik weet niet hoe ik zo'n verschil moet verklaren.
  Groet,
  Pieter

  www.houtdraaien.com

 

 

Labels voor dit Bericht

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top