Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 2 12 LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 12
 1. #1

  Lee Valley Veritas Mk.II Narrow-Blade Honing Guide

  Zag dit dus dacht effe op het forum smijten

  https://youtu.be/yOUTAyM0j4Q
  rechtsonhandig en linksonmogelijk

 2. #2

 3. #3
  Jaja, mooi spul!
  Met dit soort spullen wordt slijpen een plezier. Als ik hier aan ga beginnen ben ik alleen nog maar beitels aan het slijpen en niet meer aan het houtbewerken.
  Groeten, Raymond

 4. #4
  't Zal nog wel even duren voor dit in Europa te koop is, maar hier is de Canadese website.

  http://www.leevalley.com/US/gifts/pa...68&cat=54&ap=1

  Dat wordt allemaal weer serieus veel geld. De standaard uitvoering is al bijna 70 dollar. Deze nieuwe voor beitels is 85 dollar. Als je graag telkens het ding ombouwt van breed naar smal en terug kan je de losse kop kopen voor een kleine 50 dollar.

  En dat allemaal om het moment uit te stellen dat je gaat leren om uit de vrije hand te slijpen. Tot die tijd kan je beter de goedkope Eclipse kopie gebruiken. Doet hetzelfde, en beter, voor een fractie van de prijs.

  https://www.baptist.nl/houtbewerkers...-schaafbeitels

 5. #5
  Maar een ieder mag het toch voor zich zelf uit maken of ie dan wel of niet uit de vrije wil uit de vrije hand te gaan slijpen , de een koopt een tormek de ander eclips kloon de ander een mkII .

  Je kan uit de vrij hand hout vlakken en haaks maken en op dikte maar geloof het of niet er zijn idioten die hebben een vlak en of vandikte bank ? waarom een cirkel zaag ? je kan het ook met de hand .

  Ben een heeeeeeeeeeel klein beetje boos (10 sekonden) nu niet meer he .
  rechtsonhandig en linksonmogelijk

 6. #6
  De gewone kun je ook gebruiken voor beitels, ik heb pas nog de hele set van 6 tot 50mm ermee geslepen. En ja, uit de vrije hand slijpen gaat ook prima maar als je weer eens terug wilt naar 25 graden is het soms toch handig geleiding te gebruiken.

 7. #7
  Ik heb de gewone MK II al een paar jaar en gebruik die met veel plezier. Nu ben ik wel benieuwd naar wat het voordeel is van de nieuwe versie. Voor mijn gevoel kun je met de gewone veel meer dan alleen beitels slijpen? Dan zie ik het nut niet in om een tweede erbij te kopen.

 8. #8
  Nooit boos worden! Het is maar een mening, en forums staan nu eenmaal vol met meningen.

  Maar het is natuurlijk wel een gefundeerde mening. Kijk, als beginner ben je toch al overwelmed van alle nieuwe dingen en snap ik helemaal dat je een slijphulpje gebruikt. Koop voor 15 euro die Eclipse kopie, die kan net zoveel als de LV MK2 voor een fractie van de prijs.

  En de vergelijking met de vlak van dikte bank of de cirkelzaag gaat ook niet op. Dat zijn machines die het zware en tijdrovende werk overnemen. Een slijphulp werkt juist beperkend en is tijdrovend. De machines hebben ook zo hun beperkingen natuurlijk, voor een te klein plankje of een te brede plank is de handschaaf ideaal. Of je gooit het kleine plankje in de kachel en schulpt de te brede plank smaller natuurlijk....

  Het probleem met die slijphulpen is dat je op een gegeven moment gereedschap gaat tegenkomen dat van geen kanten in dat ding gaat passen, maar dat je wel graag scherp wilt hebben. De guts is het klassieke voorbeeld, maar hetzelfde geldt voor bijv. een bijl, een hele dikke schietbeitel, een schropschaaf met extreme camber, een profielschaafje, een haalmes etc, etc. Je kan vast voor al die dingen met veel moeite wel iets improviseren, maar logisch in je persoonlijke ontwikkeling is natuurlijk om die uit de vrije hand te leren slijpen. Wat is dan logischer dan te leren op de eenvoudige vorm van een beitel, voordat je je aan de meer ingewikkelder vormen gaat wagen? En als je dat eenmaal met vertrouwen kan, ga je voor die beitel echt niet meer pielen met een slijphulp.

  Als je echt zinnig wilt investeren in je slijp arsenaal, dan raad ik een electrische werkbank slijper aan. Die slijper kan een simpel ding zijn, desnoods uit de bouwmarkt maar investeer dan in een goede steen. Ik weet even niet wat in ons land op dit moment de beste steen is, maar in Engeland kan je de Norton 3X stenen nog wel kopen in 46 grit. Doe er zo'n multipoint diamond dresser bij voor een tientje of zo, en je hebt echt iets zinvols in de werkplaats staan.

 9. #9
  In het begin ook de gewone MK II gebruikt. Best wel handig als je een 'andere' hoek of vouw in je beitels wilt slijpen. Nu hoofdzakelijk uit de vrije hand. Werk veel sneller om de beitel over de stenen te halen en het resultaat is gelijk zo niet beter. Nadeel van de MKII vind ik dat het te statisch werkt. Bedoel daarmee dat je bewegingsvrijheid minder is dan uit de hand.

 10. #10
  Volgens mij gaat het er niet om hoe je je gereedschap slijpt. Uit vrije hand of met een hulpstuk. Waar voor mij houtbewerken omdraait, is hoe ik het ervaar. Of ik mijn beitels nu uit vrije hand slijp of met een hulpstuk. Of dat ik mijn houtverbindingen met de hand maak of dat ik domino's of pocketschroeven gebruik is allemaal maar bijzaak. Daar gaat het voor mij allemaal niet om. Voor mij gaat het er om of ik plezier beleef aan het gehele proces van het bedenken en het maken van iets. Het continu open staan voor het leren van nieuwe technieken het verbeteren van de technieken die ik al onder de knie heb. Of het ene nu beter is dan de andere, het gaat erom dat je dat doet wat goed voelt.

  En als iemand vindt dat uit vrije hand slijpen beter is, dan is dat prima voor die persoon werkt dat beter. Voor mij werkt de MK II prima. En als hobbyist, heb ik niet de tijd om alles perfect onder de knie te krijgen.

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top