Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 2 12 LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 12
 1. #1

  Mijn eerste zaag geslepen!

  Na de zeer uitgebreide instructies van Caspar, heb ik vandaag gelijk een oude zaag gepakt en een vijl en ben aan de slag gegaan. Het is de grofste schulpzaag die ik in mijn bezit heb, Vandaar dat ik dacht dat dat een mooi oefenstuk was. Ik moet zeggen, aardig gelukt.  De zaag is als schulp zaag gevijld, met ongeveer 10 graden "rake". Hij is 3 1/2 of 4 1/2 TPI (moet ik nog eens nameten). Zo'n plankje 4cm dik esdoorn heeft hij binnen 30 seconden gezaagd. Hij was als afkortzaag met ontzettend veel zetting geslepen. Ik heb die zetting eruit geklopt, en het was nog een heel gevijl om de tanden wat steiler te krijgen. Eerst de tanden toppen en dan goed letten op de vlakjes bovenop de tand. Net zolang vijlen tot dat vlakje weg is. Volgens Caspar's methode werk ik gewoon van voor naar achter, en pak elke tand. Andere mensen doen om en om en draaien dan de zaag om om dan van de andere kant te vijlen. Het was heel leerzaam en alle informatie krijgt echt een plaats als je het gewoon eens een keer zelf doet. De zaagzettang heb ik niet gebruikt. Was ook niet nodig want er zat nog voldoende zetting in. Ik wel het zaagblad even aan beide kanten gewet om de zetting overal gelijk te krijgen.

  Attached files

 2. #2

  Re: Mijn eerste zaag geslepen!

  Als ik de lijn van de tanden doortrek lijkt het erop dat je ook je werkbankje meteen mee ingezaagd hebt...

 3. #3

  Re: Mijn eerste zaag geslepen!

  Kijk, zo scherp is hij nou, dat merk je niet eens

  Dit is zo'n zaagbok naar het model van Chris Schwarz. Als je in google zoekt kan je wel een tekening vinden (sawbench). Er zit daar een inham, speciaal voor het schulpen. Handig ding voor handzagen. Ik moet er nog eens een simpele zaagbok erbij bouwen op dezelfde hoogte om langere planken te kunnen ondersteunen.

 4. #4

  Re: Mijn eerste zaag geslepen!

  Ehh, ja, inham. Ik kan je uit ervaring vertellen dat je af en toe nóg je zaagbank in zaagt als je lekker bezig bent met een scherpe zaag... Ik ben blij dat deze dingen goedkoop en makkelijk te maken zijn :-)

  Weet je waar ze ook heerlijk voor zijn? Lekker zitten! Schwarz zegt 't volgens mij ook: de traditionele plek voor vaklui om hun bammetjes op te eten.

  Arthur

 5. #5

  Re: Mijn eerste zaag geslepen!

  Gaaf man!! Zo'n posting is echt een stimulans.

  jaap

 6. #6

  Re: Mijn eerste zaag geslepen!

  Ha Seek,

  Dat heb je toch maar even mooi gefikst :!: :!: Het is inderdaad een aanmoediging, en opent weer nieuwe wegen wat betreft het zagen. Heb je ook een zettang gebruikt?

 7. #7

  Re: Mijn eerste zaag geslepen!

  De tweede zaag gedaan. Dit keer een Duitse kapzaag. Op zich niks bijzonders. Hij was al eens bij de zagenslijperij geweest, maar ik besef nu dus dat die slijperij helemaal niet slijpt, alleen maar tanden in het blad ponst. Hij is 10 tpi. Ik heb de tand iets steiler gevijlt, ongeveer 6 graden rake (wie weet de nederlandse benamingen voor fleam en rake?). Het is dus even zoeken bij het starten van de zaag, maar daarna vliegt hij door het hout en laat een hele mooie zaagsnede achter. En kaarsrecht. Tot nu toe zaagde hij erg happerig en zoekerig.  Deze zaag heb ik wel helemaal gedaan met zetten en al. Ik gebruik zo'n Eclipse 77 zettang met een vergrootglaasje (bij deze kleine tandjes wel handig). Daar heb ik het aambeeldje iets vlakker van geslepen en ik gebruik hem op de allerkleinste stand. Dan krijg ik een zetting van ongeveer 0.25 mm, wat lekker werkt zonder klemmen in het hout.

  Het is allemaal wel een flinke klus, ik ben gauw twee uur bezig met een zaag. Ik moet nog veel oefenen. De volgende uitdaging is een afkortzaag.

  Attached files

 8. #8

  Re: Mijn eerste zaag geslepen!

  Ik zie dat je ook al aan het oefenen bent met fineer zagen :-)

  Arthur

 9. #9

  Re: Mijn eerste zaag geslepen!

  Gisteravond mijn eerste afkortzaag geslepen. Dit is een 9tpi vrij korte Kenyon zaag. Niet veel soeps, hij is al zo vaak geslepen dat het wel een schrobzaag lijkt. Maar een mooi oefen object. De slijperij had deze ook al eens onder handen gehad met als gevolg dat er ogenschijnlijk mooie regelmatige tanden opstaan, maar dat hij absoluut niet zaagt! Wat dat betreft was het de slechtste zaag uit mijn verzameling.


  Dit is een geometrisch gezien behoorlijk complexe tandvorm! Eerst maakte ik er een behoorlijke puinhoop van.


  Zo begon ik de lancetvlakjes aan de buitenkant van de tanden te vijlen. Dus ik kon alles weer vlakken en opnieuw beginnen (is de zaag weer een stukje smaller). Bij deze tandvorm doe ik wel netjes om en om een tand, laat ongeveer de helft van het getopte vlakje staan en draai dan de zaag om om de rest te vijlen. Na dat omdraaien raakte ik echt het spoor bijster. Gelukkig begon ik bij het handvat, waar je de zaagtanden eigenlijk nooit gebruikt. Ik hield de vijl dus in de verkeerde hoek. Toen ik dat eenmaal door had ging het gelukkig een stuk beter:  Ondanks mijn ietwat "amateuristisch" resultaat, is de zaag totaal getransformeerd. Hij zaagt als een dolle! Misschien een aansporing voor anderen om het gewoon te proberen, het hoeven geen perfecte driehoekjes te zijn. Op Internet kan je voldoende handleidingen vinden, bijv:
  http://www.vintagesaws.com/cgi-bin/f...y/library.html

  Attached files

 10. #10
  Athanor
  Guest

  Re: Mijn eerste zaag geslepen!

  Seek,

  Complimenten voor je doorzetten met al die botte zagen! Je behaalt al goede resultaten zo te zien. Maar dat gepiep van die vijl :roll: Het is voor mij tientallen jaren geleden dat ik me er aan gewaagd heb, ooit op de ambachtschool wel geleerd, maar niet echt goed onder de knie gekregen :cry: Je bent echter weer een goede inspirator (ook dankzij je leermeester) om dit nog eens aan een poging te onderwerpen :?

  Fons

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top