Welkom bij www.woodworking.nl.
Resultaten 1 tot 4 van de 4

Onderwerp: kruishout

 1. #1

  kruishout

  Vandaag weer eens lekker los gegaan in het hobbyhok. Nog steeds aan het leren werken met hout en de gereedschappen die daar bij horen dus veel oefenen en veel fouten maken is voor mij dan de enige manier.

  Het is echter wel leuk om een doel te hebben en het huidige projectje was het maken van een kruishout. Een kruishout is natuurlijk een handig stukje gereedschap en het is een lekker overzichtelijk werkstukje.

  Het streven was ook om de CNC-machine nu eens niet te gebruiken......, maar dat is niet helemaal gelukt

  IMG_4830.jpg

  Een kruishout is natuurlijk niets meer dan een lat die door een blok heen gaat, maar toen ik zo bezig was bedacht ik dat het misschien wel handig zou zijn als de lat ook traploos versteld zou kunnen worden. Gewoon door aan een wieltje te draaien en de daarmee de lat in en uit te laten schuiven.

  IMG_4834.jpg


  Maar hoe dan? Een tandheugel in hout? Op een latje van 30 mm x 12 mm? Dat moet toch anders kunnen.. Dus mijn beste vriend Google maar eens geraadpleegd... Wat een teleurstelling. Nergens een simpele en kleine oplossing te vinden voor in hout. Natuurlijk zou ik de tandwielen van Matthias Wandel kunnen toepassen, maar dat geeft nogal een fiks formaat kruishout

  Ietwat teleurgesteld in Google mijn toevlucht genomen naar Youtube en laat ik daar nou een geniale oplossing vinden!  Het mechanisme uit het filmpje is in 2014 uitgeroepen tot het beste idee op de uitvindersbeurs in Geneve. (bron )

  Dus voordat de plagiaatpolitie in actie komt: Het is niet mijn idee. Ik heb het alleen maar toegepast en het mag duidelijk zijn dat het zonder CNC wat lastig zou worden (overigens volgens mij niet geheel onmogelijk, maar dat is voor een ander moment uit te zoeken)

  Met CNC was het overigens ook al lastig, maar dat had te maken met de houtkeuze die ik gemaakt heb. Mahonie leent zich niet om lekker te frezen. Het breekt snel uit en daardoor ontbreken in mijn uitvoering van het mechanisme alle kleine deeltjes. Een groot gedeelte was al verdwenen door het frezen en de rest dus maar met de hand verwijderd. Wel een belangrijk leermoment over de eigenschap van dit soort hout.

  IMG_4840.jpgIMG_4854.jpg

  Toch heeft het uitbreken geen (nauwelijks) invloed op de werking en de reden hiervoor wordt duidelijk uit de animatie in het filmpje. Het zijn voornamelijk de buitenbanen die gebruikt worden door de pennen.

  In het houten wieltje waar de rotatie vandaan komt zitten 4 M3 schroefjes die zijn vastgelijmd met secondenlijm. De knop is gewoon een stelknop die ik nog had liggen. Iedere volledige omwenteling van knop/wieltje is een verplaatsing van de lat over 45 mm.

  IMG_4846.jpg

  Het eindresultaat is leuk en aardig, verdient geen schoonheidsprijs, maar het mechanisme is toch best bijzonder te noemen..  Groet,

  Ronald
  Laatst gewijzigd door rverhag; 08-05-15 om 22:40.

 2. #2
  Heel bijzonder.
  Blijft het goed vast zitten als je een lijn in hout trekt?

  Grts, Raymond

 3. #3
  Cool zeg, zo'n kruishout wil ik ook wel!

 4. #4
  Leuk idee. Ieder heeft hier zijn eigen specialisatie. De een doet alles met de hand de ander met een cnc machine. Beide kan ik waarderen. Ik heb een mooi kruishout van crown dat met een vleugelschroef zeer fijn verstelbaar is. De werking van jouw kruishout had ik nog niet gezien in de handel. Leuke en waardevolle bijdrage.

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top