Welkom bij www.woodworking.nl.
Resultaten 1 tot 10 van de 10
 1. #1

  Grote schuifdeur vervangen voor dubbele openslaande deuren

  Hallo,

  Wij gaan binnenkort bezig met de verbouwing van onze schuur. Momenteel zit er een grote oude houten schuifdeur in die we graag willen vervangen voor twee openslaande deuren (i.v.m. het goed kunnen afsluiten van de schuur). De opening achter de schuifdeur is 3,2m breed en +- 4m hoog. Ik wil de twee deuren 3,2m breed maken en 3m hoog. De rest van de opening wil ik daarna dicht timmeren.

  Ik had zelf het idee om 2 geklampte deuren te maken, maar nu is mijn vraag: wat voor materiaal kan ik hier het beste voor gebruiken?

  Ook andere tips zijn welkom

 2. #2

 3. #3
  Top! Daar kan ik wat mee. Ik wil een soort van houten frame maken met de bekende "Z" vorm en daar de beplating tegen aan maken. Enig idee wat voor houtdikte ik het beste kan gebruiken voor het frame en de beplating?

  Martijn

 4. #4
  Beplanking 17 à 22 mm dik. Voor het frame, bij de gegeven hoogte, zou ik zeker niet minder nemen dan 45mm dik, maar beter is 55 à 58mm dik voor de regels en de stijlen, de schoren mogen lichter uitgevoerd worden; 38 à 45mm dik.

  De beplanking word NIET gelijmd op de onderstructuur maar enkel gespijkerd, door de beplanking in de draagstructuur dus.

 5. #5
  Ik zat dan te denken om het frame van Douglas planken te maken 5x15 cm en dan als beplating rabatdelen te gebruiken. Deuren afhangen met 6 zware hengen.

 6. #6
  Heb je ook overwogen om de deuren op stalen frames te maken? Dan heb heb je minder kans op doorhangen.

 7. #7
  Heb ik overwogen, alleen zijn alle andere (wat kleinere) deuren in de schuur ook volledig van hout. Leek mij het mooist om deze dan ook zo te maken

 8. #8
  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door Mossie21 Bekijk Berichten
  Ik zat dan te denken om het frame van Douglas planken te maken 5x15 cm en dan als beplating rabatdelen te gebruiken. Deuren afhangen met 6 zware hengen.
  Geen slecht idee, op voorwaarde dat de Douglas voldoende droog en relatief foutvrij is. Europees Douglas op de markt is meestal enkel timmerkwaliteit, er zitten dan flink wat kwasten in, deze zorgen bij het drogen van hout voor flink wat spanning met als gevolg scheluw trekken van de balken. De trager gegroeide Amerikaanse variant, hier op de markt gebracht onder de naam "Oregon pine" is veel beter geschikt voor de klus. Ook het Noords Grenen is een zeer goede houtsoort voor dergelijke constructies.

 9. #9
  Bedankt voor de tips, hier heb ik echt wat aan! Waarschijnlijk gaan we deze week beginnen. Ik zal een foto plaatsen van het resultaat. Zit alleen nog te twijfelen over het aantal hengen. Dacht zelf aan 8 van 120 cm of zouden er 6 volstaan?

 10. #10
  Het aantal hengen hangt wat af van het totaal gewicht van de poortvleugels, meestal komt er één heng per regel, wat bij de meeste poorten neerkomt op drie à vier stuks per deel. Bij bestaande poorten is gewoon het aantal ingemetselde duimen die bepalen hoeveel, en waar de bijhorende hengen komen te zitten.

 

 

Labels voor dit Bericht

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top