Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 4 123 ... LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 40

Onderwerp: Bouwen afdak

 1. #1

  Bouwen afdak

  Zo mijn grote klus voor dit zomer moet er nu echt eens van komen. Het zit mooi in mijn hoofd, maar nu de uit werking.
  Wij hebben sinds 2 jaar een heel stuk bij aan ons huis gebouwd. Hiervoor moest het afdak wijken, omdat de schuur plat moest. Nu willen we graag weer een afdak aan het huis. Ik heb een mooi plaatje in mijn hoofd, en zijn er wat eisen van uit het gezin ;-), die ik nu moet uitwerken tot een voor mij werkbaar geheel.
  Dan kom ik een paar puntjes tegen met vraagtekens ;-)

  Om te beginnen de staanders. Ik heb hele mooie gezien waarbij de onderkant van keien is en daarboven dus een dikke balk. Zou die balk dan helemaal tot de grond lopen? En ze gebruiken daar wel van die ijzeren profielen voor geloof ik. Mijn idee was ijzeren profiel met beton in de grond. Pilaar er op en keien er omheen metselen. Is dat een goed idee of slecht voor het hout. Moet natuurlijk wel jaren staan.

  Dan wilde ik eigenlijk een glas/kunstof dak. Maar dat moet nu toch een echt dicht dak worden met eventueel iets van lichtkoepels /ramen of iets worden. Het liefst wil ze er ook nog boven op kunnen. Dus dacht liggers richting huis. Iets van underlayment platen en dan dakbedekking er op. Ka dat zo of zit je toch met iets van isolatie om vocht tegen te gaan.

  En dan hoe aan het huis. Ik dacht beginnen met een balk aan het huis monteren en daar het dak op bevestigen. Moet er dan ook iets van een waterkering? Of doe je dat met de dakbedekking? Of toch een sleuf met lood.

  Nou veel gedachten en veel vragen. Wat denken jullie? En let wel, kan best wel wat, maar ben geen pro.

  Groetjes Kirsten

 2. #2
  Athanor
  Guest
  Hallo Kirsten,

  Leuk dat je weer je ambitie met ons deelt! Een bijzondere uitdaging, waar je vast wel weer veel tips vanuit het forum kunt verwachten. Wat isolatie betreft hoef je daar volgens mij niet wat te doen als het een afdak betreft. De vrije luchtcirculatie zal het vocht wel weer laten verdampen. Een loodslab twijfel ik wat over, zonder zal het vocht dat boven de aanbouw in de muur trekt wel door de muur zakken en merkbaar zijn in de aanbouw. Maar dat is dan niet anders dan zonder de aanbouw.... Misschien dat hier wel andere meningen over zijn.

  Veel succes met de klus!

  Fons

 3. #3
  Bij een vorig huis had ik ook zoiets. Omdat ik geen zin had vocht dat achter het dak langs druipt op de balk te laten liggen (en aan de kopse kant het underlayment in te laten trekken), heb ik, omdat ik een loodslabbe niet aandurfde, het met kit geprobeerd. Dat was geen succes. Ik zou zeker een loodslabbe aanleggen.

  En mijn tip: begin met de dakbedekking niet exact op de rand onderaan, het moet er iets omheen.

 4. #4
  Kijk nu we er weer wat actiever over denken veranderen de plannen al snel. We hebben het een en ander uitgezet. Met als resultaat dat het afdak op een andere plek komt. Haha. Ben ik heel blij mee. Dit heeft ook gevolgen voor de bouw. Er hoeft niemand meer boven op. Pfffff gelukkig. Maar ik zou er nog wel graag een licht opening in. Iemand tips? Ik heb nog wel een lichtkoepel, maar geen rand. Kan ik die ook zo monteren? Of kan het ook gewoon met een glasplaat. Dan zou ik er ook meerdere in kunnen doen.

  Verder zit ik te denken aan de verbindingen. Bv van de staanders en de balken daar boven op en de liggers. De liggers leek mij dat een inkeping goed is. Die dan over de balk valt. Maar hoe maak je de horizontale balk, die bv ook tegen het huis zit, vast aan de staanders. En dan wil ik aan elke staander aan weerszijden een schuine balk naar de horizontale balk. Kun je diecdan zo vast schroeven? Of is daar een andere methode voor.

  Weer een heel verhaal. Morgen ga ik kijken of ik ijzers kan vinden die ik in beton kan zetten. Is een emmer beton voldoende?


  Groetjes Kirsten

 5. #5
  Ok nu het volgende. Altijd eerst even kijken naar materialen die we hebben liggen. We hebben een schuur gesloopt dus daar komt wat hout af. Nu hebben we wel iets van 15 balken liggen. Van zo'n 250+ lengte. 4x14.
  Het dak wordt ongeveer 8 meter breed. En over een diepte van ongeveer 5 meter dan gaat hij over de bestrating. Ik wil iets van underlayment gebruiken. 244x122.
  Nu kan ik natuurlijk liggers kopen van 5 meter, maar zou het op de een of andere manier ook kunnen met mijn balken, die ik al heb liggen?

  Groetjes Kirsten

 6. #6
  Vraag

  Als ik eerst een balk aan het huis maak en daarboven op de leggers doe neemt dat qua hoogte veel ruimte in beslag.(wij hebben een laag huis) Ik weet er zijn van die profielen om de liggers tegen de balk te zetten, maar is er ook een andere manier? Dat je geen profielen ziet?

 7. #7
  De liggers inlaten in de strijkbalk, deze dan wel hoger nemen dan de balklaag.
  Het dak zou ik minimaal isoleren met 30 mm pir, dit om condens en schimmel aan de onderzijde te voorkomen.
  sometimes you just need a bigger hammer

 8. #8
  Ronald L. Bedankt voor je reactie. Ik ben alleen niet zo bekend met de vaktermen. De strijkbalk is de balk aan de muur neem ik aan. En met de liggers inlaten bedoel je. Een inkeping in dit ligger of juist in de balk aan de muur. En dan bedoel je zo dat de ligger iets hoger uitsteken dan de horizontale balk? Waarom eigenlijk?

 9. #9
  Hallo kirsten. De balken die u heeft liggen 40*140 zijn veel te licht voor een overspanning van 5 mtr. Deze zijn geschikt voor een overspanning van 2,5 mtr. Hart op hart 610mm. Mbt isolatie zou ik me niet zo'n druk maken. Geen isolatie is ook prima. Temperatuur is onder de overkapping gelijk aan erbuiten. Hierdoor is condens praktisch onmogelijk tevens is de open overkapping geventileerd omdat hij open is. Mbt een overspanning van 5 mtr. Moet je toch al aan een vuren geschaafd C18 afm. 71*250mm hoh 610mm denken. Rekening houdende met sneeuwbelasting en sneeuwophoping langs opgaand metselwerk. Loodindekking kan dmv inslijpen lood en deze afvoegen. Aangezien u toch al aangeeft dat uw huis laag is zal hierbij weinig opgaand metselwerk zijn waardoor de hoeveelheid zakwater hierbij gering zal zijn. Mogelijk kunt u het metselwerk nog impregneren. Veel succes ����. Gr. Rene

 10. #10
  Rene bedankt voor je bericht. Op deze plek waar nu het afdak komt is lood niet nodig. Hij komt onder de uitsteek van het schuinedak van het huis. Ik dacht al dat ik die balken niet kon gebruiken hiervoor. Maar ik snap even niet goed wat je nu zegt. (sorry, klussen is mijn hobby).

  Ik wil voor de staandes 9x9 gebruiken. Dit omdat zichtbare balken van het huis ook 9cm zijn.

  Bedoel je nou dat de liggers van 7x25 cm moeten zijn. Mijn huis is gebouwd van 9x19cm. Is dat dan voor een afdak niet wat overdreven? Er komt geen terras meer op. En ik begrijp bij de afmeting van de balken niet wat je dan bedoeld met 610mm hart op hart.
  Hoeveel afstand zou ik moeten rekenen tussen de balken?

  En ik heb me natuurlijk al suf gegoogled. En nu lees is soms bij de balk aan dat muur ook staanders. De een doet het wel de ander niet. Wat is jullie advies?

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top