Welkom bij www.woodworking.nl.
Resultaten 1 tot 6 van de 6

Onderwerp: Duimstok

 1. #1

  Duimstok

  Ik heb gemerkt dat mijn duimstok niet geweldig meer is. Er zit een heleboel speling op de scharnierpunten en de nauwkeurigheid is ook niet om naar huis te schrijven. In de bouwmarkt heb ik ook niets fatsoenlijks gevonden. Goedkope kromme latjes en als ik hem vergelijk met een stalen lineaal die er naast hangt in het rek dan zitten ze er op 30 cm al een halve milimeter naast. Is er nog een fatsoenlijke opvouwbare duimstol te koop?

 2. #2

  Re: Duimstok

  Seek,

  Kijk anders even op deze site: http://www.fine-tools.com/masss.htm

  Ik weet niet of er wat voor je bij zit. Ik heb overigens gister daar wat besteld en het is nu al onderweg met UPS (inc. tracking info). Oogt dus als een betrouwbare site.

  S6

 3. #3
  oud hout
  Ingeschreven
  Nov 2009
  Locatie
  het land van Maas en Waal
  Berichten
  2.510

  Re: Duimstok

  Ik heb een Sola duimstok die zich, ondanks alle mishandelingen :lol: , erg goed houd.

 4. #4

  Re: Duimstok

  Bedankt voor de tips. De schuil kan ik hier gewoon om de hoek kopen, dus die zal het wel worden. Is niet eens duur en met klasse II lijken ze zelfs iets precieser te zijn dan de Zweedse.

 5. #5

  Re: Duimstok

  de absolute nauwkeurigheid van een meetlat heeft geen enkel belang (meestal is die toch vrij slecht), zolang je dezelfde lat voor hetzelfde werk gebruikt !
  Is het woord 'duimstok' niet origineel een gewone stok, waarop je lengtes afschrijft om over te brengen? Zie de milimetermarkeringen dan eerder als een hulpmiddel hierbij.


  wat ik belangrijker vind: stevig, geen speling, niet kromgetrokken, fijne scherpe markeringen, schilfert niet. Ik koop gewoon het stevigste model uit de bouwmarkt.

 6. #6

  Re: Duimstok

  In principe heb je gelijk, maar ik gebruik niet dezelfde lineaal/duimstok in het hele project. Sommige kasten worden 1.5 meter lang, terwijl ik voor het kleine frutselwerk met een kort lineaaltje werk. Dan is het wel prettig als alles een beetje met elkaar overeen komt. De Schuil opklapbare duimstok geven ze aan voor +/- 0.5 mm per meter. Daar kan ik goed mee leven. Hij kost ook maar rond de 11 euro. De bouwmarkt merkloze dingen zijn niet eens goedkoper.

  Overigens meet ik niet eens zo veel, ik neem vaak maten van het ene onderdeel op het volgende over, dat is de meest preciese manier van werken. Maar soms moet je toch wel iets redelijk nauwkeurig opmeten.

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top