Welkom bij www.woodworking.nl.
Resultaten 1 tot 8 van de 8
 1. #1

  Titebond III - is verdunnen mogelijk ?

  Vorig jaar heeft een maatje van me een paar keer flessen titebond III uit amerika meegenomen omdat het daar vele malen goedkoper was
  Nu is 1 van die flessen aan het opraken maar doordat deze lang stil heeft gestaan en al wat langer open is beginnen er ook klonten te ontstaan
  Als ik die goed roer lossen ze op, echter vind ik de lijm dikker dan normaal, kan ik dit een beetje water verdunnen of verliest de lijm dan belangrijke eigenschappen

  Met verdunnen bedoel ik een heel klein beetje water totdat het zo dik is als een nieuwe fles is
  Met een hamer past alles...

 2. #2
  niemand die het weet ?
  Met een hamer past alles...

 3. #3
  Senior Member
  Ingeschreven
  Nov 2013
  Locatie
  Regio Haaglanden
  Berichten
  534
  Ik zou het gewoon doen. Bij verf werkt het ook dus waarom bij lijm niet. Volgens mij is het gewoon de oplosmiddel wat je aanvult.

 4. #4
  Ik denk als je teveel verdun de lijm minder sterk is, je verdun de werkzame stoffen dus je breng ook daar minder van aan op je werkstuk minder lijm is minder sterk lijkt mijn.

 5. #5
  Senior Member
  Ingeschreven
  Mar 2011
  Locatie
  Boirs, België
  Berichten
  1.759
  Ik doe dat wel vaker vooral bij lijm in emmers, daar verdampt het sneller als ze bijna leeg zijn. PVA lijm is een emulsie van PVA in water, ongeveer 50/50. Het lost niet op in water maar spreidt zich in microscopische druppeltjes. Volgens een boek dat ik hier heb mag je het doen tot 2-3% water erbij maar de lijm verliest wat van zijn eigenschappen. Gebruik er dan ook wat meer van dan gewoon.

  Leg de andere flessen op hun kop en schud ze van tijd tot tijd, ik gebruik momenteel ook titebond III en ook de Classic(voornamelijk), ik vind de III bijzonder vloeibaar.
  Laatst gewijzigd door BenchWorks; 03-05-15 om 11:12.

 6. #6
  de lijm is over het algemeen ind goed vloeibaar, behalve als deze ouder wordt
  In ieder geval bedankt voor de reacties

  Benchworks, wanneer kies je voor classic en wanneer voor Titebond III ?
  Met een hamer past alles...

 7. #7
  Eenmaal hard is het waterbestendige lijm, dus lost het niet weer op. Ik zou geen risico nemen met oude lijm! Wie weet hoeveel schade een bezwijkende lijmverbinding geeft!

  jaap

 8. #8
  Het oplosmiddel in titebond iii is een hogere alcohol. Het is met water te verwijderen. Het zou dus met water of propanol verdund kunnen worden (ethanol lijkt me sowieso te vluchtig), maar of dat bevorderlijk is voor de lijmwerking durf ik zo niet te zeggen.

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top