Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 2 12 LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 14
 1. #1

  Inca Lintzaag gebruikers; wel eens gebroken zaaglint? :(

  Hallo mede Inca Lintzaag gebruikers en/of iedereen met advies,

  De laatste jaren zaaglinten van het ons welbekende Tuffsaws in gebruik; Fastcut 1/2" en Bi-metal 3/8" 10/14 vario.

  Dit jaar zijn er al 2 Fastcut linten gebroken. 1 of 2 maanden incidenteel in gebruik.

  Deze week begon het bi-metal lint te trillen. Machine uit gezet en lint geïnspecteerd, haarscheur aan de tandzijde 2/3, dus ook bijna gebroken. Dit lint gedurende 3 weken incidenteel gebruikt.

  Heb al een e-mail naar onze vriend Ian gestuurd over de Fastcut linten. Antwoord; hij verkoopt er honderden aan inca gebruikers en 0 klachten tot zover. Dus er is wat met mijn machine.

  Mijn vraag aan jullie: zijn er op dit forum andere Inca gebruikers die hetzelfde hebben meegemaakt? Bij voorbaat dank...
  Ter aanvulling heb ik zelf al het e.a. aan informatie gezocht op internet aangaande dit probleem:

  Wat opvalt is dat voor kleine 3 wiel en 2 wiel lintzagen worden "thin-gauge" linten aan geraden (< 0.4 mm) omdat dikker te zwaar vervormd zou worden door de kleine wielen. Wat kan leiden tot metal-fatigue = haarscheuren.

  Vreemde is dat hoewel 0.6/0.65 mm dik, ook carbon linten aangeraden worden omdat deze flexibeler zouden zijn. Oorspronkelijk werden ook bij de Inca machine alleen Carbon linten geleverd door de fabrikant.

  Nu heb ik momenteel een nieuw carbon lint erop gezet wat ik nog had liggen. Zeer zacht bijna plastisch materiaal, je kan er zonder al te veel moeite knikken in maken. Is dit normaal? Heb zelf geen ervaring met dit soort linten. Overigens zijn de tanden wel gehard volgens mij.

 2. #2
  Ik heb al 10-tallen Inca's in mijn handen gehad en frequent gebruikt, maar nog nooit een gebroken lint gehad. De zagen die ik koop/reviseer/verkoop hebben vaak linten van onbekende herkomst. Ikzelf gebruik die van Tuffsaws naar alle tevredenheid zowel FastCut als SabreCut.
  Let goed op de juiste spanning. Deze mag best over de "5" gaan. Speling in het midden van een cm naar links en rechts (als je er tegenaan duwt) is goed. Zorg er ook voor dat het lint 1 mm van de beide achterlagers loopt. Als deze te ver naar achteren staan en je bent aan het zagen gaat het lint ook naar achter buigen en moet dan telkens een slinger maken. Ik vermoed dat dit een belangrijke oorzaak van het breken zou kunnen zijn.
  Zorg er ook voor dat de geleideblokjes aan boven en onderkant goed aan het lint aansluiten (vloeitje of bankbiljetpapier moet er nog tussen kunnen) en zich achter de tanden bevinden.
  Succes.
  Groet,
  Pieter

  www.houtdraaien.com

 3. #3
  Hallo Pieter,

  Met de afstelling van de geleiders zit het wel goed. Heb documentatie van Inca en is precies zoals je uitlegt.

  Twee dingen zijn niet meer standaard en dat is een nieuwe motor van 1400rpm. Maar volgens documentatie van Inca mag maximaal 1500rpm op Euro 260.

  En heb zelf andere achtergeleiders gemaakt. Maar of dit invloed heeft op het vroegtijdig breken van linten betwijfel ik.

 4. #4
  Pieter een vraag,

  Ben er na inspectie achter gekomen dat het bovenste wiel een 5mm heen en weer kan bewegen op de as. Heb er nu een opvulring tussen gemonteerd. Zou dit het probleem kunnen zijn? Hoe zit dat bij jouw machine?

  Groet, David

 5. #5
  Volgens mij hebben ze dat allemaal en is bedoeld om het wiel te kunnen kantelen zodat de loop van het lint beïnvloed kan worden.
  Ik heb er nu drie staan om te reviseren, één is er klaar en ze hebben het allemaal. Dat kan dus niet de oorzaak zijn.
  Probeer je vraag eens te stellen aan dhr. Roland Gloor van Doebeli/Inca: info@inca.ch Hij is heel correct en antwoordt heel snel en deskundig.
  Groet,
  Pieter

  www.houtdraaien.com

 6. #6
  Da's wel bijzonder...ook ik had 2 gebroken linten via Tuffsaws en ook het antwoord daarop was "gebeurt normaal nooit "

 7. #7
  Mogelijk is de kwaliteit van de zaaglinten of lassen van Tuffsaws in het geding. Geen goede reclame voor Ian John dan!
  Groet,
  Pieter

  www.houtdraaien.com

 8. #8
  Oke dan, blij dat ik niet de enigste ben. Mag ik vragen welk type linten dit betrof en of ze op de lasnaad zijn gebroken of niet?

 9. #9
  Op mijn Hammer 4400 breek ik ook meer linten dan ik verslijt. Ook ik kreeg reactie: gebeurt eigenlijk nooit. Breuken soms op las, vaak verspreidt, soms meerdere in 1 zaag.

 10. #10
  tot nu toe geen enkel probleem met mijn inca en de tuffsaws

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top