Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 3 123 LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 29
 1. #1

  Schaven maken bij Roeland Brekelmans

  Roeland is een prachtige ambachtsman en zeer kundig restorator. Zaterdag had Roeland 3 forummers op bezoek om ze in te wijden in de geheimen van het schaven maken. Naast de Krenov methode zijn er nog een 2tal. Ter voorbeeld had Roeland zelfs een voorbeeld gemaakt uit 2 stukken SLS vuren. Ik was er maar een half uurtje bij, Roeland woont op 5 min. rijden van ons huis, maar ik denk dat de cursisten wel wat meer kunnen laten zien en vertellen.

  jaap

  IMG_2449.jpg

  IMG_2448.jpg

  IMG_2450.jpg

  IMG_2451.jpg

  IMG_2452.jpg

 2. #2
  Ik ben benieuwd!

 3. #3
  Wij waren ook benieuwd, Hans, Fons en Ik waren de cursisten bij Roeland, op een rustige zaterdagmorgen naar het mooie Friesland getogen waar je weer sneller bent dan je denkt als je vooraf op de kaart kijkt. Aangekomen in Akkrum blijkt Roeland op een geweldig plekje aan het water middenin Akkrum zijn mooie werkplaats te hebben waar hij de afgelopen ruim 15 jaar in Friesland zijn werkzaamheden verricht.

  Na een kennismaking met elkaar heeft Roeland ons uitgelegd welke optie we hadden om een schaaf te maken, daarbij een en ander toegelicht met schaven in alle soorten en maten die hij zelf al heeft gemaakt of "normale' productie schaven.

  1) Krenov methode met uit een blok 2 zijwangen en een tussenblok zagen en dat veelal machinaal verwerken tot een schaaf
  2) Een blok in de lengterichting doormidden zagen , daaruit de benodigde sparingen hakken om een schaaf te maken
  3) Uit 1 blok hout alle benodigde openingen hakken en dus 1 massieve niet gelijmde schaaf maken

  Fons koos voor de 3e optie en Hans en ik voor de 3e. Fons had zelf een mooi stukje Robinia meegenomen voor zijn schaaf en voor Hans en mijzelf heeft Roeland een mooi blok beuken klaargemaakt.

  Ergens in dit proces kwam Jaap ook nog even langs om voor Fons een mooie Woodworking beitel te bezorgen en meteen even te kijken naar wat we aan het down waren. Daarvan hierboven de foto was rook het prachtige gouden regen schatje uit een stamdeel, op de foto al mooi, in het echt nog veel mooier.

  Staap 1 was het uitzetten van de lijnen op de schaaf, daarbij licht Roeland goed en uitgebreid toe waarom de lijnen zo lopen en wat het effect is van veranderingen in de hoeken, je leert dus niet alleen een schaaf maken maar ook nog eens waarom een schaaf doet wat hij doet en soms niet doet wat hij wel zou moeten doen, alleen daarom zou je al een cursus bij hem moeten volgen.

  IMG_9703.jpg

  IMG_9704.jpg

  IMG_9705.jpg

  Daarna begon het grote uitkappen van alle openingen wat voor een modale houtbewerker nog lang niet meevalt bleek later.

  IMG_9706.jpg

  IMG_9707.jpg

  Ik was vrij enthousiast met hakken waardoor ik niet helemaal door hak dat ik al bijna bij de bodem (mondopening) van de schaaf was en dus was ik er met een rake klap ineens doorheen en natuurlijk brak daar wat hout uit waardoor de schaafmond niet meer gaaf is, dat is niet handig maar voor mij stond de dag in het teken van leren een schaaf maken en niet van het afleveren van een perfect stuk werk. Bovendien waren we er al snel over uit dat dit weer een uitgelezen kans zou zijn om de schaaf te verfraaien met een mooi contrasterend inzetstukje in de bodem.

  Uiteindelijk als alle openingen gehakt zijn is er ruimte om met een laagje de spillebenen te zagen waar later de beitel en de wig in komen te liggen. Dat moet dus allemaal door de uitgehakte opening en door de mond van de schaaf als de deze methode kiest. Als je doorzaagt kun je in de beide helften in alle vrijheid werken wat meer controle oplevert en dus een betere schaaf. Achteraf misschien beter voor een first time builder maar goed, al doende leert men en met de hulp van Roeland komt het altijd goed, das het voordeel van zo'n cursus , als je zelf aan de slag gaat kun je toch sneller vastlopen en plezier verliezen omdat je niet iets weekends oplevert. Roland heeft al zoveel schaven gemaakt en zoveel dingen fout zien gaan, die weet overal een passende oplossing voor en geeft op juiste moment goeie tips.

  IMG_9709.jpg

  Toen nog een opening beitelen voor de stelschroef van de dekbeitel , een wigje zagen op de lintzaag en we kwamen al dicht in de buurt van een echte schaaf.

  IMG_9717.jpg

  IMG_9718.jpg

  Met zowaar de eerste echte krul uit mijn handgemaakte beuken schaaf met een echte nieuwe nooitgedagt beitel :-), een leuke beitel maar niet zon mooie als de woodworking.nl beitels die echt mooi dik zijn dus die moet ik ook nog maar aanschaffen voor vervolgschaven.

  IMG_9720.jpg

  En geen enkele krul is zo mooi als je eerste eigen krul uit je eigen handgemaakte schaaf.

  Roeland heeft al wat ervaring met de woodworking beitels en is erg enthousiast over de kwaliteit en de standtijd van de beitels. Ze zijn erg hard gemaakt en daardoor wat langzamer te slijpen dan veel andere beitels maar daarentegen heb je dan als ze scherp zijn een enorm lange standtijd. Een goed stuk werk van Jaap dus.

  Hier nog wat sfeerbeelden

  IMG_9714.jpg

  IMG_9715.jpg

  IMG_9716.jpg

  IMG_9719.jpg

  En nog 2 mooie werkstukken van Roeland dis we al eerder voorbij hebben zien komen, Kissie I en het werkbank beitel blok, beide prachtig om in het echt te zien, nog veel mooier dan op de foto's.

  IMG_9721.jpg

  IMG_9724.jpg

  Al met al een hele leuke en leerzame dag gehad, ik kan iedereen een cursus bij Roeland aanbevelen, alles is voorhanden op het forum, beitels van Jaap, hout van Rick maar belangrijkst is dat je begrijpt wat je aan het doen bent want anders krijg je nooit een werkende schaaf, het is niet moeilijk maar wel handig als je het doet met een ervaren leermeester in de buurt. En Roaldn kan alles stap voor stap heel goed uitleggen zodat je steeds begrijpt wat het effect is van wat je doet en je er dus lol in krijgt om er thuis mee verder te gaan.

  Fons , ik neem aan dat we jouw mooie en al goed werkende schaaf ook nog wel te zien krijgen op dit forum?

  Fons en Hans bedankt voor jullie medecursisme, leuk jullie eens in de praktijk meegemaakt te hebben, Roeland, bedankt voor je inspirerende cursus en je gastvrije ontvangst en ik hoop dat je nog vele mede formules kunt inspireren tot schaven maken in jouw werkplaats, ik beveel het iedereen van harte aan.
  . . . Als er 1 gereedschap over de dam is staat zo je werkplaats vol . . .

 4. #4
  Dus als ik het goed begrijp was het leerzaam en een gezellige dag !
  Drie schaapjes over de dam dus dat zal best nog een vervolg hebben toch !!

  Tja kissie I (smelt en traantje ) .

  Het beitelblokje heb al is eerder geprobeerd om Roeland te porren om uit te leggen hoe dat je dat precies moet maken ( het loopt taps toe ) en hoe dat precies zit met het aftekenen van de zwaluwstaartjes .
  Ben er echt van overtuigd dat veel mensen dit ook wel willen maken misschien als gezamenlijk woodworking.nl projecje als vervolg op Kissie I en II .............. beitelblokkie I


  O ja voor ik het vergeet kijk uit naar de filmpjes van deze schaafjes !!!! Dus fons, hans en Hammertje (ex scheppie ) aan de slag !!!
  rechtsonhandig en linksonmogelijk

 5. #5
  Inderdaad rené, die wil ik ook al een poos maken. Ik weet helaas ook niet hoe ik eraan moet beginnen.
  Sucking at something is the first step towards being sorta good at something.

 6. #6
  Wat een mooie workshop!

 7. #7
  Athanor
  Guest
  En ziehier de eerste krul uit Scheppie's schaaf:

  image.jpg

 8. #8
  Ik geloof dat ik wat gemist heb
  Helaas kon ik nu en de volgende keer niet. Maar als ik het goed heb begrepen komt er ook een vervolg in het najaar.
  Dan ben ik zeker van de partij.
  veel schaafplezier gewenst.
  hg Hugo

 9. #9
  Moderator
  Ingeschreven
  Nov 2008
  Locatie
  zwolle
  Berichten
  6.103
  Blog Berichten
  1
  Mooi om te zien !! Roeland kan inderdaad veel vertellen over het maken van schaven. Elke keer dat ik bij Roeland kom (ook al is het alleen om koffie te drinken) kom ik weg met meer kennis en meer inspiratie.
  met vriendelijke groet,
  rick
  http://thewoodworkersattic.blogspot.com/

 10. #10
  Athanor
  Guest
  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door rendew Bekijk Berichten
  O ja voor ik het vergeet kijk uit naar de filmpjes van deze schaafjes !!!! Dus fons, hans en Hammertje (ex scheppie ) aan de slag !!!
  Hoe bedoel je? Ik heb nog een rijtje foto's is dat niet genoeg dan

  Fons

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top