Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 2 12 LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 14
 1. #1

  Ouderwetse slijpsteen

  Hallo mensen,

  Ik vroeg me af of zo'n grote ouderwetse slijpsteen die door een bak water draait, iets is om serieus houtgereedschappen op te slijpen. Weet iemand hier wat meer vanaf?

  http://www.doornbosschaatsen.nl/imag...ding%20004.jpg

 2. #2

  Re: Ouderwetse slijpsteen

  Wanneer de steen mooi rond staat, en je een zoete steen treft, kan je het resultaat van het slijpen vergelijken met een Tormek.
  Het is een traag proces en het vergt heel wat oefening om een strakke vouw te slijpen door het ontbreken van een slijpsteun.

  Het is de perfecte steen om een bijl of haalmes op te slijpen, mooie breedte en watergekoeld

  Ik heb er nog één staan, maar de steen is jammer genoeg gebroken, door het roesten van de metalen as lagen er op een morgen twee stenen in de werkplaats

 3. #3

  Re: Ouderwetse slijpsteen

  vroeger had je alleen maar dit soort slijpstenen,
  later is daar de sneldraaiende amarilus steen bij gekomen
  met zo,n steen kan je ook goed slijpen ,alleen uitkijken dat je beitel niet verbrand
  ouderwetse timmerlui en meubelmakers geven de voorkeur aan zo,n langzaam draaiende watersteen

 4. #4

  Re: Ouderwetse slijpsteen

  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door tuoh
  Wanneer de steen mooi rond staat, en je een zoete steen treft, kan je het resultaat van het slijpen vergelijken met een Tormek.....
  Wat betekent een zoete steen? Zijn er verschillende soorten, of zijn alle zandstenen goed?

  Ik zie trouwens ook advertenties op internet van deze 'ouderwetse' stenen, maar dan wel aangedreven door een elektromotor. Zijn dit dezelfde stenen (en kan de elektromotor dus door een hendel vervangen worden)?

 5. #5

  Re: Ouderwetse slijpsteen

  De vroeger veel gebruikte waterstenen waren niet allemaal de zelfde van samenstelling, er waren zachte en hardere stenen, maar ook zachte stenen met een harde plek in de steen, deze laatste waren lastig om te gebruiken omdat ze niet egaal versleten, je eindigde steeds met een ovale steen :x probeer daar maar eens een mooie snede mee te slijpen.

  Een zoete steen geeft een rustig slijpbeeld, niet te zacht maar ook niet hard, mooi egaal van samenstelling, bij het slijpen knaagt de steen niet aan het gereedschap, je kan het vergelijken met slijpen op een kunststeen met een fijne korrel.

  Tegenwoordig kan je stenen in elke korrelgrootte gewoon bestellen, vroeger moest je gewoon geluk hebben, een zoete steen werd dan ook gekoesterd door de vakman omdat zijn gereedschap er wel bij vaarde wanneer het erop geslepen werd.

  De hendel kan inderdaad door een motor vervangen worden, maar of het de zelfde stenen zijn durf ik betwijfelen.

  Mvg,

  André

 6. #6

  Re: Ouderwetse slijpsteen

  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door tuoh
  Tegenwoordig kan je stenen in elke korrelgrootte gewoon bestellen,
  Doel je hier op de moderne, kleine stenen voor op de elektrische slijpmachine, of kun je deze grote stenen ook nog ergens bestellen? Ik vind op internet alleen tweedehandse stenen.
  Als je dit soort stenen nog ergens nieuw kunt kopen zou ik wel willen weten waar!

 7. #7

  Re: Ouderwetse slijpsteen

  Ik bedoelde inderdaad de moderne amaril of koround slijpstenen voor elektrische machines, die kan je verkrijgen in verschillende korrelgroottes.

  De vroegere veel gebruikte slijpstenen zijn een natuurproduct en dus meestal verschillend van samenstelling gevolg hiervan was dat je pas na aankoop en bij het eerste gebruik ontdekte wat voor vlees je in de kuip had.

  Daarom ook dat men tegenwoordig kunstmatig samengestelde stenen op de markt brengt, deze hebben wel een homogene samenstelling, en krijgen vanuit de fabriek een code die de korrelgrootte aangeeft, de consument weet dus wat hij kan verwachten.

  De stenen van Tormek zijn hier ook een mooi voorbeeld van, en als je graag het slijpbeeld wil dat men vroeger bereikte op een goede natuursteen is de Tormeksteen een modern en volwaardig alternatief.

  Zelf gebruik ik nu voor al mijn slijpwerk een Creusen traagdraaiende elektrische bankslijpmachine, in combinatie met een viltschijf en polierpasta voor het wetten.

 8. #8

  Re: Ouderwetse slijpsteen

  Ik heb vandaag zo'n slijpsteen gekocht. (eentje met een diameter van +- 35 a 40 cm).
  Hij was met soepel lopende kogellagers bevestigd op een stevig metalen frame.
  Een mooie steen, maar niet helemaal rond. Als je hem ronddraait zie je een 'bobbel', en je voelt dat hij niet gelijkmatig draait, het gewicht is dus niet gelijk verdeeld.

  Kan iemand hier mij vertellen hoe (en of) ik zo'n steen weer mooi rond en uitgebalanceerd krijg?

  Ik hoop dat ik er nog iets van kan maken, al heb ik geen haast, aangezien ik nog niet eens gereedschap heb om te slijpen ops:

 9. #9

  Re: Ouderwetse slijpsteen

  Met een afritser gaat het eenvoudig Deze zijn bij de betere gereedschapzaken te verkrijgen.Op de leunspaan leggen en voorzichtig tegen de lopende steen duwen. Eerst de bobbel = ovaal er uithalen dan nog even tegen aan tot de hele steen weer mooi schoon en rond is.

  Succes ermee

  Wim

 10. #10

  Re: Ouderwetse slijpsteen

  Dat is dus een steen met een hardere plek erin, wat je er ook aan doet door die harde plek gaat de steen steeds onregelmatig afslijten

  Bij een traag draaiende steen is het niet evident om een ritser of duivelsteen goed te gebruiken, om tot een goed resultaat te komen zou je de ritser of de duivelsteen op een vaste slede moeten kunnen monteren en zo de steen vlakken.

  Bij een elektrische werkbankslijpmachine kan je de ritser uit de losse hand gebruiken om de steen te vlakken of rond te zetten, maar bij een traagdraaiende steen gaat dat niet lukken.


  André

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top