Welkom bij www.woodworking.nl.
Resultaten 1 tot 6 van de 6
 1. #1

  tafel van amerikaans eiken

  Voor goede vrienden heb een tafel van amerikaans eiken gemaakt. Het moest wat tussen de bedrijven door, wat de doorlooptijd geen goed deed. Het hout heb ik bij Haijo in Akkrum gekocht en bij hem ook de planken voor het blad gezaagd en geschaafd en verlijmd. Haijo heeft een hele grote oude gietijzeren bulgaarse schaafbank en een brede bauerle vandikte bank. Dat is voor planken van 3 m. lang en 42 mm dik reuze handig, dan sta ik thuis toch wat te schutteren.
  In overleg hebben we het blad van kopse planken voorzien en de poten verjongd aan de beide binnenzijden. Dat geeft het geheel een wat elegantere uitstraling, althans dat vind ik.
  Het blad is 271 bij 99 cm. Het was de bedoeling om een lengte van 275 te maken maar ik heb er een paar cm af moeten zagen om het blad net op die hoek te diep beschadigd was toen de boom tot planken verzaagd werd. Het blad is 3 keer met matte osmo hardwax afgewerkt en het onderstel 2 keer. Vanavond afgeleverd en ik geloof dat de nieuwe eigenaren er blij mee zijn .
  De foto's laten wat gegoochel met lijmklemmen zien om de kopse plank er netjes tegen aan te krijgen. De planken zelf zijn onderling met een veer-en-groef met losse veer verlijmd, de kopse planken zijn er met lamello's tegen aan gelijmd.

  jaap


  Attached files

 2. #2

  Re: tafel van amerikaans eiken

  super Jaap, erg mooi, mooi hout ook trouwens.

  Eigenaar zal zeker dankbaar zijn!!!

 3. #3
  Moderator
  Ingeschreven
  Nov 2008
  Locatie
  zwolle
  Berichten
  6.103
  Blog Berichten
  1

  Re: tafel van amerikaans eiken

  de tafel is mooi op de foto maar in levende lijve vond ik de tafel indrukwekkender. staat de andere tafel met enveloppe-einde ook al op dit forum?

 4. #4

  Re: tafel van amerikaans eiken

  Mooie tafel hoor,
  maar ik heb toch nog wat opmerkingen, ze viellen me op omdat ik toevallig gisteravond een tafelblad aan het ontwerpen was met een kopse planken:

  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door jaap
  ...., de kopse planken zijn er met lamello's tegen aan gelijmd.
  Gaat dat goed met lijm, wat als het blad wil gaan werken, dan is er geen ruimte voor verplaatsing?

  En ik zie dat je de kopse plank nu strak even breed hebt gemaakt met de rest van de tafel, wanneer de planken wat gaan werken, dan is er direkt verschil te zien?

 5. #5
  Athanor
  Guest

  Re: tafel van amerikaans eiken

  Leuk he Jaap, gewoon weer eens lekker met hout aan de slag en dan een fraaie tafel maken!!

  Waar ik benieuwd naar ben is het schuurwerk, hoe heb je de machineslag er uitgehaald, schrapen en schuren?

  Complimenten hoor!

  Fons

 6. #6

  Re: tafel van amerikaans eiken

  Om te veel werking wat voor te zijn, heb ik het gelijmde blad zonder de kopse planken een paar weken in de kamer gezet om hem wat meer te laten acclimatiseren. Er zit een zeker risico in, maar even afwachten hoe het komt. Het mooiste is natuurlijk een zwaluwstaartverbinding.

  Het blad is voorgeschuurd op een langeband schuurmachine, die ook in akkrum staat . De rest thuis met de rotex tot korrel 180.

  Dank voor de complimenten, het is ook wel erg leuk werk

  jaap

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top