Welkom bij www.woodworking.nl.
Resultaten 1 tot 5 van de 5
 1. #1

  Schuine gaten hakken in ronde delen en orientatie bij dubbel schuine constructies

  Beste Mensen,

  Graag deel ik met jullie de techniek die ik heb ontwikkeld om met ronde delen te werken op een simpele manier.
  Zonder machines en met maximale tevredenheid..

  In het voorbeeld maak ik twee gaten in de achterstijl onder een hoek van 87 graden die dwars door de poot gaan. Om de Zwei te vinden heb ik een kort deel dat pas in het eerste kapregelgat gestoken kan worden en rust dan schuin op de vlakke bank. Zo krijgen beiden stijlen dezelfde schuinte die ik dan met een blokhaak van een loodlijn voorzien aan de kopse kant. Deze loodlijn is het begin van de oprientatie voor de gaten;

  DSC04380.jpg

  De twee gaten worden afgetekend op een punt vanuit de werktekening. Omdat de constructie dubbelschuin is, is het goed om consistent te zijn in welk punt je als begin neemt. ik neem altijd de bovenkant van het gat aan de buitenkant, maar dit is dus irrilevant. Nu weet ik dus waar in de poot zovieso de bovenkant van de doorgestoken pennen moeten komen en kan ik van daaruit de rest van de verbinding aftekenen. De achterstijl word in V- klossen op de bank bevestigt onder de bankhaak als de loodlijn haaks op de bank staat.

  DSC04378.jpg

  Nu de achterstijl zo in de V- blokken vast zit dat de gaten loodrecht op de bank moeten komen, gebruik ik mijn hakbeitel om vier keer het midden te zoeken op het oog. Vervolgens verbind ik de vier uiteinden met potlood. Door het vier keer te doen, minimaliseer je de kans om niet in het midden te zitten, als dit al nodig is want een mens kan goed kijken als hij zijn best doet. Je kunt ook vanuit een middellijn werken, dit werkt ook maar vond ik uiteindelijk overbodig. Ik heb het wel geprobeert vandaar dat je op sommige foto's middellijnen ziet staan. De middellijn kan zo makkelijk gevonden worden

  DSC04382.jpg

  DSC04353.jpg

  Houd een dunne rij haaks op de poot, ter hoogte van de uiteinde van de gaten en schuif een blok met gewenste schuinte tegen de rij om de zeiden af te schrijven. Doe later het zelfde aan de andere kant maar dan omgekeerd!

  DSC04396.jpg

  Hak de gaten half uit en gebruik dezelfde klos om te zichten of je de schuinten zuiver hakt. Een beetje scheef is niet erg, gezien je van twee kanten werkt en je wilt toch dat ze een beetje hol zijn zodat je de opennen mooi pas kan krijgen aan de uiteinden.

  DSC04368.jpg

  DSC04373.jpg

  DSC04372.jpg

  DSC04377.jpg

  Omdraaien en herhaal hetzelfde proces. Dan gebruik je een van de gaten om de hoek te vinden tussen de regels. De horizontale hoek, in mijn geval van een taps toelopende zitting.

  DSC04392.jpg

  Maak een nieuwe loodlijn op de kopse kant etc...

  Veel plezier!

 2. #2

 3. #3
  Prachtig weer Caspar, mooi om te zien hoe jij alles nog met de hand doet. En met wat een vakmanschap. Prachtig!

  Ik zat net paar filmpjes van je te kijken en schrok bijna toen ik je wat zag lijmen, zo ga je op in jouw manier van ambachtelijk werken als je paar filmpjes bekijkt.
  . . . Als er 1 gereedschap over de dam is staat zo je werkplaats vol . . .

 4. #4
  Erg mooi en interessant. Bedankt voor de uitleg en filmpje.
  Werken met handgereedschap, I love it.

 5. #5
  Goed te horen dat jullie het leuk vonden! dank

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top