Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 4 123 ... LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 39

Onderwerp: badkuip

 1. #1

  badkuip

  ik zou wel een houten badkuip willen maken,bestaan daar tekeningen of voorbeelden van
  ik heb nog een paar delen purperhart liggen,zou dat er geschikt voor zijn

 2. #2
  Senior Member
  Ingeschreven
  Jun 2008
  Locatie
  munstergeleen (Lb)
  Berichten
  451

  Re: badkuip

  Hierover is al eens getopiced(?):

  viewtopic.php?f=12&t=938&p=7083&hilit=bad#p7083

  Misschien vind je hier al een antwoord.

  Ed

 3. #3

  Re: badkuip

  dit is niet wat ik bedoel
  ik dacht meer aan een bad zoals een wijnvat is gemaakt
  dus losse latten,bij elkaar gehouden door metalen banden
  ik denk dan aan een ovale vorm

 4. #4

  Re: badkuip

  Hai, ik ken iemand die zo,n bad heeft.
  Laat even een bericht voor hem achter op pietpilaar.nl als je er meer van wilt weten.
  Bij hem is het een hottub.

  Groet 8-)

 5. #5

  Re: badkuip

  Ik heb een aantal jaren terug een Hottub gemaakt. Ik kon toen goedkoop een B keuze partij Red Cedar op de kop tikken en het project was geboren. Ik heb het hele internet toen doorzocht op bouwtekeningen maar helaas niet te vinden. Ik heb toen gekozen om er een te maken met een diameter van 180 cm. Dit betekende toen 60 plankjes die alle, na veel voorbewerking, onder een hoek van 3 graden gezaagd moesten worden. Aan de onderzijde heb ik een groef gefreesd waar later de vloer in viel.

  De duigen heb ik laten knippen bij een bedrijf. Die heb ik later aan elkaar gelast met 2 bussen erop waar een draadeind doorheen gaat waardoor ik ze kan aanspannen. De houtkachel heb ik gelast van platen aluminium. De vorm had ik eerder op internet gevonden maar wederom geen maten.
  Het apparaat werkt dus. Je bent wel een halve dag je resthout aan het opstoken maar dan heb je ook wat. Ik heb er ook een deksel op gemaakt zodat ik de dag erna maar 1 uur hoef te stoken om hem op 36 graden te krijgen. Ik heb een koperen leiding met gaatjes op de vloer gezet die op de compressor staat. Dit werkt perfect als bubbelleverancier. Een vijverlampje in het beschermhek voor de kachel zorgt voor de nodige sfeerverlichting.  Ik was wel vergeten de bankjes vast te zetten op de vloer. Gevolg was dat ik na de eerste keer opstoken met een duikbril op de bankjes kon gaan vastzetten. Nadeel van Red Cedar is wel dat het vrij lang kleurstoffen afgeeft. Na een week heb je het idee dat je in een kop thee gaat zitten gezien de kleur. Het ruikt echter wel lekker.

  Als er vragen zijn hoor ik het wel.

  Groeten Michel

 6. #6

  Re: badkuip

  Wauw, dat is inderdaad een mooi project geweest, en ook waar je nog lang wat aan hebt! Bijzonder mooi!

 7. #7
  Moderator
  Ingeschreven
  Nov 2008
  Locatie
  zwolle
  Berichten
  6.103
  Blog Berichten
  1

  Re: badkuip

  oeiii, dat lijkt me ook wel wat. op een regenachtig herfstavond lekker in je warme buitenbad. glaasje(s) wijn, muziekje.

  erg mooi gedaan!! leuk project

  rick

 8. #8

  Re: badkuip

  zo,n bad bedoel ik min of meer,alleen een beetje kleiner
  alles is van red ceder???
  zijn er ook andere houtsoorten geschikt,b.v. inlands douglas of eikenhout
  en hoe zijn de naden afgewerkt,met welke lijm of kit
  en is de bodem ook van latten gemaakt ,zelfde hout
  en als het bad krimt , blijft ie dan waterdicht
  blijft het water erin of kan het er ook weer uit
  je ziet heel wat vragen

 9. #9

  Re: badkuip

  Hij is inderdaad 100% van Red Cedar gemaakt. Ik heb dit gebruikt vanwege zijn duurzaamheid, gewicht en het feit dat het redelijk uitzet als het vochtig is. Eiken zou volgens kunnen maar als het vat dan klaar is is hij niet meer van zijn plaats te krijgen. Met inlands douglas heb ik geen ervaring.

  Voor de heb vloer ik planken gemaakt waar ik een messing en groef in heb gefreesd. De bodem staat niet direct op de grond. Er zit een balkenframe onder van ongeveer 4cm hoog die de vloer draagt. De vloer is op dit frame vastgeschroefd met RVS schroeven. Door het vocht klemt de messing en groef waterdicht in elkaar.

  Nergens ik het vat heb ik kit of lijm gebruikt. Hij was de eerste keer 95% waterdicht alleen al op het klemmen van het hout. Je trekt met de duigen de hele handel aardig strak aan.

  Mijn ervaring is wel dat je het vat het beste vol water kan laten staan. Het lijkt wel dat hij leeg verder terugkrimpt als dat je hem nieuw in elkaar zette. Ook hebben de planken de neiging krom te trekken aan de bovenzijde omdat hier geen duig zit. Advies, lekker laten volstaan, wel iets van een aftapkraan in de bodem maken.

  Wat zou ik anders gemaakt hebben met de kennis van nu?
  Nou die aftapkraan dus. Nu hang ik er steeds een pomp. Ook bleef hij vrij lang lekken op de aansluiting van de vloer en de wand. Als ik hem weer zou maken (en dat ga ik doen binnenkort) zou ik een rubberen profiel infrezen aan de zijkant van de vloer. Je hebt toch 60 platte planken die je in een cirkel probeerd te dwingen.


  Al je het echt optimaal wil maken zou je deze zelfde truc kunnen doen aan de zijkant van de planken van de wand. Een dun rubberen stripje erin doet volgens mij wonderen.

  De verwarming is echter ook nog iets om bij stil te staan. Omdat ik zelf aluminium kan lassen lukte het mij om de kachel te fabriceren. Ondanks dat is zo'n ding dan nog vrij kostbaar omdat je toch vrij dik aluminium moet gebruiken. Een andera oplossing zou zijn de chofu kachel zijn. Die plaats je buiten het vat waardoor je meer ruimte aan de binnenzijde hebt.  Op de foto lijkt de kachel heel groot maar volgens mij is het bad vrij klein
  In Amerika zijn ze een stuk aantrekkelijker geprijsd dan hier.Ook heb je dan geen last van de kalkafzetting die de buitenzijde van het aluminium aantast. Die van mij heb ik uiteindelijk in een dune laag epoxy geschilder maar dit beinvloed uiteraard de warmteoverdracht.

  In de toekomst ga ik er nog een zandfilter van een zwembad aanhangen om wat langer plezier te hebben van het water. Er gaat toch bijna 1,5 kuub water in. Zorg dus ook dat je fundering goed is. Hier liep ik ook tegenaan. Als hij iets scheefzakt gaat hij wringen en dus lekken.

  Je ziet het, met vallen en opstaan. Verder vragen zijn dus welkom.

  Groeten Michel

 10. #10

  Re: badkuip

  Hoi Michel,

  Je hebt een erg mooie hottub gemaakt. Een dikke pluim!!
  Ik heb ook het plan opgevat om een hottub te gaan maken.
  Heb Western Red Cedar en een kachel van Storvatt reeds besteld.
  De verbinding tussen de duigen onderling ga ik maken met hol en dol. Bijgaand een afbeelding.


  Attached files

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top