Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 2 12 LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 13

Onderwerp: Regenvorm

 1. #1
  Senior Member
  Ingeschreven
  Feb 2015
  Locatie
  Kerkdriel, Nederland
  Berichten
  500

  Regenvorm

  Goudenregenhout vindt ik erg mooi hout om mee te werken. Als ik een stuk in mijn handen krijg wil ik direct het spinthout verwijderen van het kernhout en dan met de mooie donkere ringtekening aan de slag ! Maar.... hoe zit dat hele stuk hout eigenlijk in elkaar... hoe is het gevormd en hoe groeit een tak uit ? Eigenlijk verdient ieder mooi stuk hout dat het goed bekeken wordt en dat de vorm die eruit gemaakt wordt recht doet aan wat het hout zelf al te bieden heeft. Om dat beter te bekijken heb ik een V-vormig stukje gepakt wat eigenlijk al "afgedankt" was als draaihout omdat het niet mooi rond was en ......enfin....
  Het stuk heb ik in de bankschroef gezet en goed bekeken. Er zaten allerlei gaatjes en "sporen van bewoning" in, voornamelijk van houtworm; er bleek zelfs nog een worm zijn kopje op te steken .... had hij niet moeten doen... Ik ben heel benieuwd hoe de kleinere tak uit de grotere is gegroeid en hoe de diverse samenstellende delen, zoals het kernhout (donkere binnenringen), spinthout (lichtere hout daar omheen) en het cambium (dun laagje tussen spint en bast dat zorgt voor (dikte)groei van de boom) aan elkaar zitten. Speciale aandacht gaat uit naar de wijze waarop "reactiehout" is gegroeid: druk- en trekhout dat ervoor zorgt dat een tak, ook bij belasting, omhoog blijft staan en niet afbreekt. Daarvoor moet ik op zoek naar excentrische hartvorming van de (jaar)ringen. Drukhout is harder dan het omringende hout en trekhout sterker en elastischer. Onze betonvloer met steen voor de drukvastheid en stalen bewapening voor de buigsterkte zijn daarvan een schrale kopie. Ook "kwasten",ofwel takresten, soms weer overgroeid door het cambium wil ik goed blootleggen. Dat wordt voorzichtig "schillen" dus. Tijdens dit afpellen wil ik met een guts de vormen die ik ontdek, zoals de nerfstructuur, accentueren om "gevoel" te krijgen hoe het geheel zichzelf in de jaren heeft gevormd. Dit geeft mij inspiratie om zelf er een definitieve vorm aan te geven als ik hem helemaal heb uitgekleed :-)
  Aan de slag !
  Onderstaande foto's geven een impressie van de stappen die ik heb genomen bij het bewerken van het hout.
  Eerst schors en bast eraf schillen, dan worden onderliggende goei- en verbindingsstructuren zoals het (rood/bruine) cambium goed zichtbaar. Het spinthout is vrij zacht, waardoor de houtworm er makkelijk doorheen boort op zoek naar dieper liggende voedingszouten. Wat de zwarte, dunne, inktachtigestrepen zijn weet ik niet. Met de guts en trekbeitel heb ik grove glooiende vormen in het spint gesneden om nog meer reliëf erin te brengen; aan de onderkant zelfs een soort golfmotief. Op die plek is goed te zien hoe het kernhout vanuit het hart twee bruine "draadstructuren" heeft gemaakt, die een verbinding vormen met het kernhout van de kleinere tak. Het bijzondere van een knoest (afgebroken restje van een tak) is, dat hij snel verandert als te er laagjes vanaf haalt. Een klein mesje hielp voorkomen dat ik te makkelijk in het kernhout zou steken bij het verwijderen van het spint.
  Een dremel is handig voor het kleinere, verdiepende schuurwerk, maar heeft als risico dat je teveel weghaalt op plekken waar je het niet wilt. Jaarringen met duidelijk zichtbaar de "stralen" die radiaal vanuit de kern komen, zorgen voor transport van voedingsstoffen. Wat zit het toch mooi in elkaar !
  Gaandeweg ontstond het idee om van de tak een soort bonsai boompje te maken met een paar houten blaadjes eraan: die ga ik maken van kleine schijfjes kernhout van een takje. Het maken en bevestigen steeltje zal wel een probleem opleveren. Om er een boompje van te maken wil ik duidelijk zichtbare "wortels"; die maak ik door de tak te doorboren met een 3d-boor en daarna de gaten handmatig te modelleren met schuurpapier.
  Tenslotte de "voet" waarop het boompje staat: hiervoor wordt aan de onderkant een vorm gedraaid op de houtdraaibank. Uiteindelijk wordt het "afgedankte haardblok" getransformeerd in een trotse bonsai. Met een topplateau zou hij ook nog als waxinelicht houder sfeer kunnen geven.
  NB. het project is nog in wording; wordt vervolgd !

  GoudenRegen-vorm-1.jpgGoudenRegen-vorm-2.jpgGoudenRegen-vorm-3.jpgGoudenRegen-vorm-4.jpgGoudenRegen-vorm-5.jpgGoudenRegen-vorm-6.jpgGoudenRegen-vorm-7.jpgGoudenRegen-vorm-8.jpgGoudenRegen-vorm-9.jpgGoudenRegen-vorm-10.jpgGoudenRegen-vorm-11.jpgGoudenRegen-vorm-12.jpgGoudenRegen-vorm-13.jpgGoudenRegen-vorm-14.jpgGoudenRegen-vorm-15.jpgGoudenRegen-vorm-16.jpgGoudenRegen-vorm-17.jpgGoudenRegen-vorm-18.jpgGoudenRegen-vorm-19.jpgGoudenRegen-vorm-20.jpgGoudenRegen-vorm-21.jpgGoudenRegen-vorm-22.jpgGoudenRegen-vorm-23.jpg
  vriendelijke groet, Peter

  www.bermartcrafting.nl

 2. #2
  Heel boeiende uitleg Peter.
  Ik zal het verder volgen.

 3. #3
  Senior Member
  Ingeschreven
  Feb 2015
  Locatie
  Kerkdriel, Nederland
  Berichten
  500
  Inmiddels het onderste deel ook vorm gegeven. Ik heb de houtdraaibank er wel bij gebruikt, maar puur als "werkbank". Het werkstuk kon zo makkelijk worden gedraaid om het met de hand te kunnen bewerken.
  Bijgevoegd ontwerpschets: ik ben de variant linksonder (wortelvoet) aan het maken, omdat het volledig handmatig vormen het beste past bij het doel van het project: laat het hout zelf mijn inspiratie zijn....
  Bijgevoegd ook een foto van de status van dit moment.

  GoudenRegen-vorm-0.jpg
  GoudenRegen-vorm-24.jpg
  vriendelijke groet, Peter

  www.bermartcrafting.nl

 4. #4
  Leuk verhaal.leuk project.
  Ik ben benieuwd hoe het word

 5. #5
  Senior Member
  Ingeschreven
  Feb 2015
  Locatie
  Kerkdriel, Nederland
  Berichten
  500
  Inmiddels heb ik de onderste helft van het stammetje ook verder in vorm gesneden en geschuurd. Dat levert leuke "doorkijkjes" op, zoals de foto laat zien.
  Een eerste proef van een blaadje gemaakt, maar bij het vormgeven van het steeltje brak hij op een reeds aanwezige droogtescheur, hij was gewoon te zwak. Nog geprobeerd te lijmen om te laten zien hoe de blaadjes worden. Ik ga er nog een paar maken. Als die lukken zet ik ze aan de regenvorm, anders laat is ze weg.

  GoudenRegen-vorm-26.jpg

  GoudenRegen-vorm-28.jpg
  vriendelijke groet, Peter

  www.bermartcrafting.nl

 6. #6
  Moderator
  Ingeschreven
  Nov 2008
  Locatie
  zwolle
  Berichten
  6.103
  Blog Berichten
  1
  Heel gaaf !! Mijn handen jeuken enorm om ook weer eens zoiets te gaan maken ....
  met vriendelijke groet,
  rick
  http://thewoodworkersattic.blogspot.com/

 7. #7
  Senior Member
  Ingeschreven
  Feb 2015
  Locatie
  Kerkdriel, Nederland
  Berichten
  500
  Zo de blaadjes zijn klaar (groote: varierend van 5 EURct tot 50 EURct per stuk). Nu eerst nog een standvoetje maken en dan kan het geheel worden geolied en in elkaar gezet worden.

  GoudenRegen-vorm-29.jpg
  vriendelijke groet, Peter

  www.bermartcrafting.nl

 8. #8
  Senior Member
  Ingeschreven
  Feb 2015
  Locatie
  Kerkdriel, Nederland
  Berichten
  500
  De blaadjes zijn 1x geolied en de stam ook; Danish oil gebruikt vanwege de natuurlijke uitstraling. Nu het geheel klaar is lijkt het wel een bonsai boompje, of een stronkje met elfenbankjes...  GoudenRegen-vorm-32.jpgGoudenRegen-vorm-33.jpgGoudenRegen-vorm-35.jpgGoudenRegen-vorm-37.jpgGoudenRegen-vorm-38.jpgGoudenRegen-vorm-39.jpg
  vriendelijke groet, Peter

  www.bermartcrafting.nl

 9. #9
  Senior Member
  Ingeschreven
  Feb 2015
  Locatie
  Kerkdriel, Nederland
  Berichten
  500
  Ik heb een filmpje gemaakt van de Regenvorm in de tuin.

  vriendelijke groet, Peter

  www.bermartcrafting.nl

 10. #10
  Senior Member
  Ingeschreven
  Feb 2015
  Locatie
  Kerkdriel, Nederland
  Berichten
  500
  Hoogte stronk is 21 cm.
  vriendelijke groet, Peter

  www.bermartcrafting.nl

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top