Welkom bij www.woodworking.nl.
Resultaten 1 tot 8 van de 8
 1. #1

  Houtzeep, vloer, ervaringen?

  Iemand ervaring met het zepen van vloeren?

  Ik dacht eerst een grenen vloer te leggen, maar vraag me af, gezien de hars/vettigheid, of deze houtsoort te zepen is. Iemand ervaring met grenen zepen? Misschien dat ik dat nog eens met een andere vloer ga proberen.

  Nu heb ik een eiken vloer gekocht en wil gaan experimenteren met zeep in vlokvorm. Ik denk binnen enkele dagen resultaat te hebben, maar gezien de haast, binnenkort wordt er verhuisd en moet de vloer klaar zijn, zou ik graag zicht hebben op de verkleuring in de toekomst. Wat zijn jullie ervaringen, met welke onderhoudsinterval?

  Het doel is om een enigszins ecologisch verantwoorde afwerking te vinden. Het mag niet teveel whitewash-achtig worden en niet te geel. Wat vlekkerigheid is geen probleem.

 2. #2
  Ik heb hier een teakhouten salontafel die in eens in de 3 maanden zeep
  Ik gebruik hier groene zeep voor
  ik reinig de tafel goed met een vochtige doek (dat herhaal ik desnoods een paar keer) en daarna smeer ik hem in de groene zeep
  na een aantal uren is dat aardig in gedroogd
  dit geeft weinig verkleuring en beschermd goed, er is al van alles overheen gegaan, maar het is altijd makelijk schoon te maken, geen blijvende vlekken dus
  Met een hamer past alles...

 3. #3
  Heb een zeepmengsel van 100g in 1 ltr water. Op deze site, haslev.com, staat voor eiken een verhouding van 25g in 1 ltr water geadviseerd. Wat zijn jullie ervaringen met bepaalde verhoudingen?

 4. #4
  misschien handig als je vermeld welke zeep
  ik gebruik het puur
  Met een hamer past alles...

 5. #5
  Witte houtzeepvlokken, gekocht bij Van Zaltbommel: http://www.politoeren.com/contents/n...hrase=houtzeep
  Deze moeten opgelost worden. Ik neem aan dat je de zeep niet puur inwrijft, maar dat je een opgeloste versie hebt.

 6. #6
  Sorry, je eerste bericht niet gezien. Nu begrijp ik dat je het puur kunt gebruiken omdat groene zeep al enigszins vloeibaar is.

 7. #7
  De groene zeep die ik gebruik is niet echt vloeibaar, dat bestaat ook
  het is zeg maar zo dik als vaseline (misschien iets dikker)
  Dat breng ik met een goed vochtige doek aan, niet té nat en dat smeer ik uit/wrijf ik in
  Met een hamer past alles...

 8. #8
  Die groene zeep (Belgen zeggen volgens mij bruine zeep) in 'gelvorm' is een mengsel van kaliumzepen (kalizouten van vetzuren), glycerol, en water. De glycerol en water zijn 'afkomstig' van het verzepingsproces, water omdat er water gebruikt wordt om een geconcentreerde (kali)loog oplossing te maken waarmee de vetten en olien waar de zeep van gemaakt wordt te verzepen, en de glycerol omdat bij de verzeping van een vet (een verbinding van vetzuren en glycerol) er vetzure zouten en glycerol ontstaan. Haal je het water en de glycerol er uit dat krijg je een harde substantie, de eigenlijke zeep. Die is niet meer 'smeerbaar'.

 

 

Labels voor dit Bericht

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top