Welkom bij www.woodworking.nl.
Resultaten 1 tot 8 van de 8

Onderwerp: Steunbril

 1. #1

  Steunbril

  Naar aanleiding van een vraag van Rick.

  De bril die ik gebouwd heb is gebaseerd op het ontwerp van Jean Michel.
  In plaats van de met alu versterkte houten schuiflatten met gleuven, heb ik strips 25 x 4 mm staal genomen, waar voor de bouten van de skateboard wielen een gat getapt is. De stalen strips en de klem voor het bankbed worden met M8 inbusbouten vastgezet.

  Tot mijn verbazing zie ik dat ik geen fatsoenlijke foto van deze bril gemaakt heb. Hier zijn alvast een paar detailopnamen.

  Hans

  Attached files

 2. #2
  Moderator
  Ingeschreven
  Nov 2008
  Locatie
  zwolle
  Berichten
  6.103
  Blog Berichten
  1

  Re: Steunbril

  kijk!!dat bedoel ik. hardstikke goed gelukt. toch een paar vragen :waarom ijzeren strips? hoe klemt de inbus de ijzeren strip op zijn plek? houdt m8 de steunbril op zijn plek, is dit niet te dun?

  rick

 3. #3

  Re: Steunbril

  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door rickkoorman
  . . waarom ijzeren strips? hoe klemt de inbus de ijzeren strip op zijn plek? houdt m8 de steunbril op zijn plek, is dit niet te dun?rick
  Een strip staal leek mij steviger dan een lat waar een vrij lange groef in gefreesd is. Bovendien moet je dan nog een bruikbare maat alu C-profielen zien te vinden, wat in mijn ervaring niet eenvoudig is. Bovendien wordt het in hout uitgevoerd allemaal wat zwaarder, althans dikker.
  Het belangrijkste voordeel is voor mij de eenvoudige bevestiging. Dat geldt zowel voor de skate-wielen als voor de kleminrichting.

  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door rickkoorman
  hoe klemt de inbus de ijzeren strip op zijn plek?
  Sorry dat is op de foto niet te zien. De M8 bout loopt in een inslagmoer die in de achterkant van de beuken lat is bevestigd.

  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door rickkoorman
  houdt m8 de steunbril op zijn plek, is dit niet te dun?
  Aan de onderkant kun je op de foto van de bankbed klem de inslagmoer nog zien. De M8 bout trekt de twee multiplex delen strak tegen het bankbed. Voor een goede bevestiging moeten de in het multiplex uitgefreesde groeven strak om het bankbed passen. Op de bout komen dan geen grote krachten te staan.

  Nog een detail: door overal met imbus bouten M8 te werken heb ik maar één imbussleutel nodig, die met een magneetje op zijn plaats gehouden wordt.

  In het voorbeeld van Jean Michel kan de leunspaanhouder niet dichtbij de bril gezet worden. Omdat ik de bril ook wil kunnen gebruiken voor dunne schalen, heb ik gekozen voor een bedbank klem aan de kant van de vaste kop. Als ik er nog eens zou maken komen de strips aan de kant van de losse kop.

  Ik moet nog wennen aan een nieuwe fotodatabase. Er blijkt toch al een foto te zijn van de bril. Hier moest aan een paal van ongeveer een meter een ronde kop gedraaid worden.

  Hans

  Attached files

 4. #4

  Re: Steunbril

  Hallo Rick. Misschien dezelfde aks die van Hans.
  Ik heb hem overgenomen van: http://www.atbq.qc.ca/jm2/steady.htm
  Wanneer het niet rechtstreeks gaat, dan even via google en je komt bij deze "lunette".
  Als ik hem weer zou maken, dan zou ik een opening in de cirkel maken. waardoor je met de beitel gewoon door kunt gaan met draaien. Bij deze moet je de bril verzetten. Het vergt dan een wat andere opstelling van de wieltjes.
  Hopelijk heb je hier iets aan.
  vr.gr. Jan Pranger
  http://www.arstorno.nl

 5. #5
  Moderator
  Ingeschreven
  Nov 2008
  Locatie
  zwolle
  Berichten
  6.103
  Blog Berichten
  1

  Re: Steunbril

  @jan
  bedankt voor deze info, het moet inderdaad een dergelijke bril gaan worden. ik ben zeer benieuwd hoeveel stabieler het draait.
  rick

 6. #6

  Re: Steunbril

  Nico Oosthoek stuurt deze foto's met tekening van de steunbril die hij gebruikt.

  Attached files

 7. #7
  Moderator
  Ingeschreven
  Nov 2008
  Locatie
  zwolle
  Berichten
  6.103
  Blog Berichten
  1

  Re: Steunbril

  aha, dat is natuurlijk ook een mogelijkheid. zou jan dit bedoelt hebben met zo'n uitsparing?
  het mooie weer komt eraan, er is vast wel een klein jongetje of meisje wiens skeelers ik kan molesteren ...... tja... :mrgreen: of toch maar gewoon bij de kringloopwinkel een paar kopen.

  wederom bedankt voor de info,

  rick

 8. #8
  oud hout
  Ingeschreven
  Nov 2009
  Locatie
  het land van Maas en Waal
  Berichten
  2.501

  Re: Steunbril

  Dat soort wielen zijn gewoon los te koop hoor. Van zeer basic tot uiterst professioneel spul

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top