Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 4 123 ... LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 36
 1. #1

  badkamer meubel gemaakt en vraag over scharnieren

  Hallo,

  Voor een vriend, die me een tijdje terug gematst heeft ergens mee, heb ik een badkamermeubel gemaakt.
  Hij wilde graag een stoer en robuust meubel, hiervoor een aantal ontwerpjes gemaakt en dat was al snel wat hij bedoelde.
  "Oh, dat los ik wel op...", zei ik stoer, toen hij vroeg of dat wel zou lukken met de verzonken wastafel (een uitgeholde rots)... dat bleek later knap lastig te zijn... In dat opzicht nog mazzel dat hij op het laatste moment toch switchte van eiken wagonplanken, naar "oude" steigerplanken.

  Wat minder mee zat was met de scharnieren, daarom heb ik daarover zodirect een vraag.
  Maar omdat me hier op het forum gevraagd was om wat meer foto`s te posten van o.a. het "work in progress" van m`n projecten, post ik hierbij het hele proces...

  Met carnaval gingen we gebruikte steigerplanken halen in brabant. Meneer stond op het punt om naar de optocht te gaan, misschien dat hij daarom zei "ohhh, moar a ge dur thuis n duukske overhene hoalt, doan zien ze der allemoal tzelfde uit woar. Zijn allemoal van dezelfde lading...".
  Dus thuis een doekje eroverheen gehaald, maar het leken wel toverballen, de kleuren werden steeds anders. Geen idee wat erop zat, maar de planken verschilden onderling qua kleur, maar veranderde ook van kleur wanneer ze vochtig werden... op een niet voorspelbare manier bedoel ik dan. (roze, blauw, etc).


  DSCN3150.jpg

  In het echt was het nog erger dan op bovenstaande foto.
  Heb erg lang gepuzzeld, om in ieder geval 3 dezelfde planken bij elkaar te krijgen voor de verschillende panelen die ik moest maken, maar kreeg het niet uitgepuzzeld. Uiteindelijk was ik het zat en ben ik gewoon maar gaan zagen. Kleurverschillen zou ik later wel oplossen, al had ik nog geen idee hoe...
  Eenmaal echt goed schoon gemaakt was alleen het "oude" niet meer terug te zien aan de planken. De "oude" uitstraling die ze hadden toen we ze ophaalden, kwam eigenlijk alleen door de modder e.d. die erop zat...

  Met een staalborstel heb ik toen de planken een ECHT oud uiterlijk gegeven. En leek het uiteindelijk een beetje of we de planken gevonden hadden op het strandje hier bij de Waal...

  Bijlage 27722

  Bijlage 27723

  De planken laten drogen. En hier de panelen aan het lijmen.
  Het kastje en blad zouden 60cm diep worden. Lijmklemmen gekocht van 125cm, ik dacht dat ik dan 2 panelen tegelijk kon lijmen. Helaas pastte dat net niet, want die 125cm bleek niet de te klemmen maat te zijn. Toen maar gelijmd en geklemd met 3 + 2 planken tegelijk...

  Bijlage 27724

  Bijlage 27725

  Sleuf gefreesd voor het middenpaneel...

  Bijlage 27726

  Panelen in verstek gezaagd en hier in elkaar aan het bouwen (lijmen en schroeven).
  Kastje komt precies in een nis te hangen, dus schroeven in de zijpanelen zijn niet te zien.

  Bijlage 27727

  I.v.m. vocht in de ruimte (en hout wat waarschijnlijk nog wel boven de 15% vocht zat) toch wat huiverig voor kromtrekken. Het ergste zou dat zijn bij de deurtjes en het blad. Daarom bij het blad 4mm dikke stalen hoekprofielen gebruikt om te voorkomen dat het krom trekt. En bij de deurtjes dikke platte stalen profielen van een mm of 8.
  Heb liever dat er hier of daar een scheurtje in het hout komt (zitten ook al in het hout hier en daar en geeft het meubel karakter), dan dat het kromtrekt, vandaar de keuze. Hoop dat het goed uitpakt...

  Hier de platte profielen aan het infrezen in de deurtjes.
  Bijlage 27728

  Bijlage 27730

  Behalve vastbouten wilde ik ze ook met 2component met het hout verbinden...
  Bijlage 27731

  En dan komen we bij de scharnieren. Ik vind het bij zo`n meubel (van "oud" hout) leuk om het te combineren met luxe. Geen twijfel dat de deurtjes dus soft-close moesten sluiten. Uiteindelijk geven dat soort dingen net de extra klasse waardoor je het gevoel hebt dat je met kwaliteit te maken hebt, vind ik.

  Ik heb inmiddels VEEEEL scharnieren gezien en dacht de goede scharnieren besteld te hebben. (zal het type later even opzoeken).
  Het waren soft-close scharnieren voor een opliggende DIKKE deur. Dikte van de deur 16-32mm.
  Planken zijn 30mm dik, dus moet goed zijn zou je zeggen...maar was`t dus niet.

  Als ik de deur in gesloten toestand passend monteerde, dan liep het deurtje halverwege de beweging vast (onderstaande foto).

  Bijlage 27732

  Monteerde ik het deurtje zo dat hij volledig open kon, dan stond hij in het gunstigste geval bijna een cm voor het kastje. Zie onderstaande foto.

  Bijlage 27733

  Zowel met het spelen met de scharnierinstellingen als het verplaatsen van de afstand tot aan de rand, kreeg ik geen beter resultaat dan op de 2 bovenstaande foto`s.
  De scharnieren bleken wel perfect te werken wanneer de wand van de kast 15-16mm dik is. Net als een keukenkastje. Ik heb geen idee of dat er vaak 30mm dikke deuren aan een 15mm dikke wand worden gehangen, maar ik zou graag willen weten welke scharnieren ik nodig heb om een 30mm dikke deur aan een 30mm dikke wand te hangen.

  Is iemand wel eens tegen dit probleem aangelopen? Of kan iemand mij wijzen op de juiste scharnieren?
  Zou dit graag willen weten i.v.m. toekomstige projecten.

  Heb uiteraard eerst de vraag gesteld bij de leverancier, maar kreeg geen reactie. Toen ook nog een winkel (hang en sluitwerk) binnen gelopen met de vraag, maar die wilde niks meer met scharnieren te maken hebben...tenzij mensen EXACT wisten welk typenummer ze moesten hebben. Meubelmaker kon me ook niet helpen...
  Nouja, je snapt dat dat een beetje ontmoedigend werkt allemaal en de indruk geeft dat het nogal lastig kan zijn om het juiste scharnier te vinden.

  Voor dit kastje zag ik even geen andere oplossing dan de scharnieren dan maar in te beitelen tot halverwege de plank. Met de frees kon ik er niet meer bij komen.

  Bijlage 27734

  Eerst ingezaagd met de decoupeer.

  Bijlage 27735

  Bijlage 27736

  Bijlage 27737

  Uiteindelijk wel goed gekomen met de deurtjes, maar het is niet de fraaiste oplossing....en veel extra werk.

  Op onderstaande foto ben ik bezig met het verzinken van de wasbak. Helaas heb ik geen foto`s zonder de wasbak erin. Kan helemaal uitleggen hoe ik het heb gedaan (m.b.v. een mal), maar uiteindelijk kwam het gewoon neer op lang stukje bij beetje kl#ten, net zo lang tot hij past. De steen is zeg maar 3d en heeft een grillige doorsnede. Had een mal gemaakt van hardboard, maar dat is maar 3mm dik. Het bleek wat moeilijker wanneer de bak in 30mm dik materiaal moest vallen (maar niet er doorheen)...

  Bijlage 27738

  Ook aan de wasbak dus erg veel werk gehad, maar resultaat is geslaagd.

  Bijlage 27739

  Bijlage 27740

  Bijlage 27741

  Bijlage 27742

  Kastje moest zwevend komen te hangen. Ik heb aan weerskanten ongeveer een cm ruimte overgehouden i.v.m. evt werken van het hout. Ik wilde niet dat er klossen of beugels zichtbaar waren als je langs die naad aan de zijkant keek. Daarom had ik een dubbel "French cleat" systeen gemaakt aan de achterkant, om het kastje mee op te hangen.

  Helaas was er inmiddels een radiator geplaatst, waarvan de knop in de weg zat bij het openen van het deurtje van het kastje. Daarom moest er een cm of 5 van de diepte van het kastje afgehaald worden en is de French cleat komen te vervallen. Kastje is uiteindelijk (niet door mezelf) opgehangen met beugels aan de achterwand. Ook een onzichtbare montage.

  Dit is het resultaat in de badkamer uiteindelijk:

  Bijlage 27743

  Bijlage 27744

  Bijlage 27745

  Water en afvoer moeten nog aangesloten worden.

  Groeten,
  Ralph
  Bijgevoegde Afbeeldingen Bijgevoegde Afbeeldingen
  Laatst gewijzigd door Ralphie-T; 19-03-15 om 00:48. Reden: plaatjes werkt niet goed

 2. #2
  plaatjes doen het niet...

 3. #3
  Hier hetzelfde... geen beeld helaas.

 4. #4
  Nu staan er plaatjes. Helaas niet tussen de tekst...

  Sjonge wat een irritante website voor het uploaden van foto`s.
  Eerste keer heb ik het als volgt gedaan:

  < insert image >
  < from computer >
  < bladeren >
  - juiste afbeelding selecteren in de map op m`n pc -
  < upload bestanden>

  Op mijn scherm kwam er dan ook een kleine afbeelding te staan.
  Toen ik eindelijk klaar was, het topic gepost.... weg plaatjes, alleen maar een ongeldige link op de plek waar ik de afbeelding had toegevoegd.

  Nu de post aangepast en naar < bijlagen beheren >. Nog een keer de hele procedure, plaatje voor plaatje, stonden namelijk nog niet in de lijst met geüploade bestanden....
  En dan staan ze uiteindelijk nog niet op de juiste plek.

  Wat doe ik fout?

  Vind het een erg omslachtige manier in ieder geval....
  Laatst gewijzigd door Ralphie-T; 18-03-15 om 20:17.

 5. #5
  Junior Member
  Ingeschreven
  Dec 2013
  Locatie
  Belgium,Blankenberge
  Berichten
  10
  Mooi en robust

 6. #6
  Het is wreed knap gedaan, het resultaat is erg mooi, die stalen latten aan de binnenkant misstaan niet, lekker stoer.

 7. #7
  Senior Member
  Ingeschreven
  Jul 2011
  Locatie
  West-Friesland
  Berichten
  1.567
  @Ralphie-T
  Mooi gemaakt, misschien heb je hier ook nog wat aan?
  http://www.woodworking.nl/showthread...n+afbeeldingen
  Mvg.
  Waar gehakt wordt, vallen spaanders, .

 8. #8
  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door Spaander Bekijk Berichten
  @Ralphie-T
  Mooi gemaakt, misschien heb je hier ook nog wat aan?
  http://www.woodworking.nl/showthread...n+afbeeldingen
  Mvg.
  Dank, maar dat is EXACT de manier hoe ik het de eerste keer gedaan heb. Nadat ik op "upload bestanden" had geklikt (na selecteren afbeelding) verschenen de foto`s ook steeds netjes tussen de tekst. Maar toen ik het topic verzonden had, stonden bij mij ook ineens alleen de fotonummers (ongeldige link als je erop klikt).

  Toen heb ik vanavond de post gewijzigd, eerst WEER tussen de tekst geplaatst zoals beschreven in je link, werkte weer niet... en toen naar "bijlagen beheren" en daar allemaal geupload. Foto`s waren toen zichtbaar, maar niet inline (maar als bijlagen)...

  zal`t nog een keer proberen nu:
  Ohhh...nu doet ie nog gekker! Als ik nu "insert image" klik en dan "from computer", dan krijg ik niet eens een "bladeren" knop, geen enkele knop zelfs...

  Zal de printscreen hiervan nu nog een keer in geavenceerd proberen, DAAR krijg ik weer wel de "bladeren" knop....

  Naamloos.jpg

  En hiervan NOG een printscreen waar je kunt zien dat op mijn scherm de afbeelding er nu in ieder geval staat. En dan zal ik die 2e printscreen invoegen als bijlage, want dat bleek in ieder geval te werken.
  Haha, snapt iemand het nog? Lekker ingewikkeld...
  Nou, daar komt ie dan, 1,2,3 TEST
  Bijgevoegde Afbeeldingen Bijgevoegde Afbeeldingen

 9. #9
  Nou, da`s vaag... nu werkt het dus wel, maar alleen in geavenceerde modus...

  DSCN2751.jpg

  DSCN2758.jpg

  Schiet mij maar lek, nu doet hij het ook weer in simpele modus... ben benieuwd of dat ze nu ook verschijnen.
  Beetje zonde van m`n topic dit zo...

 10. #10
  Ralphie-T
  Ik heb uw voorbeeld van uw badkamer eens genomen om wat te verduidelijken bij Erik Schreurs.
  Hopelijk heb je daar geen bezwaar tegen. Mijn bedoeling is iets laten bijleren tegenover anderen.
  Ik merk ook iets gevaarlijks op bij de ijzesr die je aanbrengt voor het kromtrekken.
  Je moet zeker zorgen dat je ovalen gaten gebruikt zodanig dat de uitzetting en krimp van het hout kan gebeuren.
  Bekijk post 32 eens bij de volgende link.
  http://www.woodworking.nl/showthread...d=1#post141657
  Dat hoekijzer zou ik ook op dezelfde manier doen van dat tafelmodel.

  Wat uw creatie betreffen, mooi gedaan.
  Het mag zeker gezien worden.

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top