Welkom bij www.woodworking.nl.
Resultaten 1 tot 5 van de 5
 1. #1

  Afbijten loodverf met Caustic Soda

  Weet er iemand het percentage Caustic Soda (NaOh Natrium Hydroxide) dat genoeg is om loodverf af te bijtenvan grenen deuren? Op het internet vind ik tegenstrijdige percentages : 5% - 50%

  De opgeloste versie in de doe-het-zelf zaak is 29%. Ik heb ook korrels op de fles staat 300 gr/liter. Is dit veel te sterk? Ik heb de indruk dat het hout wat zacht wordt maar dat is misschien normaal.

  Ik wil de deur in een NaOh 'zwembadje leggen (buiten) gemaakt met 4 balken en 2 lagen plastiek. Wat is de normale weektijd?

  De (dure) verfstrippers in de handel (ook professionele) zijn niet opgewassen tegen de dikke laag loodverf op mijn deuren.

  Kan ik de deur daarna best plat laten drogen tegen het kromtrekken?

  Al het metaal (scharnieren, schroeven) heb ik een nacht laten weken in 29% en dat gaat goed, ook de roest is er af.

 2. #2

  Re: Afbijten loodverf met Caustic Soda

  Normaal is op 1 liter water 100 gram causic soda korrels,dat is ook ongeveer de verhouding in een loogbad.
  Het water in een loogbad wordt echter meestal verwarmd waardoor het ''afbijtproces'' sneller verloopt.

  Let er wel op Donald Duck dat bij je ''zwembadje'' met caustic soda geen Kwik,Kwek en Kwaks kunnen komen,bij de verhoudingen die jij wilt mengen zijn een paar spetters voldoende voor ernstige brandwonden en erger.

  Het logen van binnen en buitendeuren is t.o.v meubelen vaak veel arbeidsintensiever met name door de verschillende verflagen die vaak aanwezig zijn.
  Deuren moeten vaak langer in een bad liggen om de verflagen verwijderd te krijgen het kan dan voorkomen dat panelen in deuren gaan werken en verbindingen uitzetten
  Bij een te sterke concentratie loog kan het zelfs gebeuren dat de structuur van het hout wordt aangetast en dan kan het hout inderdaad op enkele plekken zacht worden.

  Tegenwoordig worden meubelen cq deuren die verfsoorten bevatten die moeilijk te verwijderen zijn steeds vaker chemisch gereinigd i.p.v geloogd met causic soda.
  Deze methode tast nml de structuur van het hout niet aan en er is minder kans op werking van het hout

  Bij gespecialiseerde bedrijven kost het tussen de € 50,- en € 80,- om een binnendeur te laten schoonmaken.
  Ga je toch logen zorg dan voor voldoende bescherming qua handschoenen en oogbescherming.Na het logen de deuren goed afspuiten met een hoge drukreiniger en bij gebruik van een sterkere concentratie loog de deur met natuur azijn nabehandelen,dat neutraliseert restanten van het loog die dieper in het hout zijn gedrongen zodat er later na droging geen witachtige uitslag op je deur komt.
  Niet in de zon laten drogen en niet plat neerleggen,gewoon schuin tegen een wand waardoor beide zijden gelijkmatig kunnen drogen

  groet,
  albert

  P.s het logen zoals jij het wilt doen is bij ons in Nederland verboden als je tenminste niet over een permanente opvangbak (loogbak waar de verf residuen terugblijven) en een zuiveringsinstallatie beschikt

 3. #3

  Re: Afbijten loodverf met Caustic Soda

  Donald Duck.
  In verband met de restauratie van een antieke "meidenkast" smeer ik de deur in met een sterk (verf)afbijtmiddel - even laten intrekken en vervolgens met een gewone stalen pannenspons in de nerfrichting schuren. De spons steeds in een emmer water spoelen, want het blijft vaak een taaie smurrie. Enkele keren herhalen tot je op kaal hout komt. Met ruim water schoonspoelen en laten drogen. Vervolgens met de bandschuurmachine de deur schuren tot het gewenste resultaat.
  Wellicht heb je iets aan deze suggestie/werkwijze.
  vr.gr. Jan Pranger.
  http://www.arstorno.nl

 4. #4

  Re: Afbijten loodverf met Caustic Soda

  Bedankt voor deze duidelijke tips. Ondertussen was ik ook eens bij mijn vader raad gaan vragen. Vooral het neutraliseren van de base met een zuur was een gouden tip. Volgens mijn pa kan het ook met verdund zoutzuur maar met azijn is veel veiliger.

  Ik heb echter mijn twijfels over de hogedrukreiniger, het hout was zo zacht geworden dat je het met je vingernagel kan schaven. Beschadig je het hout niet met zo'n sterke straal? Een tuinslang ging prima.

  Hier en daar is er ook wat 'haar' opgekomen dat ik moet weg schuren en schaven. Ik had op sommige plekken met afbijtgels geprobeerd en daar heeft de schuurborstel de nerven wat losgemaakt. Het valt best mee en de deuren zien er nu al prachtig uit.

  Ik heb 300 gr/l gebruikt (dus misschien te veel maar ik had maar 1 dag voor 2 deuren) en inderdaad met warm water, door de exoterme reactie werd het water kokend heet. Best in de tuin mengen, ik was gewaarschuwd maar als je het niet weet kan je wel schrikken van de hevige reactie.

  De recente verf ging er al wat af bij het gieten maar daaronder! Dat was pas goede verf vroeger (ik vrees wel loodverf). Goed inwrijven met een harde en zachte schuurborstel en dan ongeveer een half uur laten weken. Omdraaien terug inwrijven, het papje eraf strijken met groot plamuurmes. Na ongeveer 3 uur was de deur bij helemaal kaal op enkele plamuurplekjes na. Een smerig werkje en inderdaad zeer gevaarlijk voor de ogen en handen. Kwik en Kwek en ook Katrien waren een weekend bij de grootouders ik wilde die deuren al lang eens aflogen met kinderen in de buurt is dit onmogelijk. Ik neem geen risico en heb dan ook bij zulke werkjes altijd een veiligheidsbril op en tuinslang in bereik.

  Morgen behandelen met azijn en alle smurie in enkel emmers met deksel naar het chemisch afvalcenter. Foto's volgen nog.

 5. #5

  Re: Afbijten loodverf met Caustic Soda

  Hierbij enkele foto's.

  Attached files

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top