Welkom bij www.woodworking.nl.
Resultaten 1 tot 5 van de 5

Onderwerp: Hoornmondstuk

 1. #1

  Hoornmondstuk

  Een van mijn hobbies is het maken van muziek, meer in het bijzonder op koperblaasinstrumenten (en blokfluiten maar das weer n heel ander verhaal). Op het moment speel ik althoorn in een fanfare. Eigenlijk een klassieke althoorn, zo'n mini-tubaatje, maar tegenwoordig is het usance om in blaasorkesten echte hoorns te gebruiken. Nou krijg ik het spelen op een linkshandig instrument niet onder de knie (de ventielen van waldhoorns worden in tegenstelling tot alle andere koperinstrumenten met de linkerhand bediend - histories zo gegroeid), dus heb ik naast mijn althoorn ook een corhoorn, vaak incorrect een mellofoon genoemd. Da's een althoorn die gebouwd is als een waldhoorn, met bijbehorende grote beker. Normaliter is de klank van zo'n cor een akelig compromis, zeker met een althoornmondstuk, waar ze wel voor ontworpen zijn. Met een hoornmondstuk op een adapter (een hoornmondstuk heeft een dunnere 'steel' dan een althoornmondstuk) benader je het geluid van een hoorn, maar zon mondstuk op n adapter is ook behelpen. Dus heb ik van het weekend maar eens een stukje pokhout gepakt en een mondstuk gedraaid dat rechstreek in mijn cor (en althoorn...) past maar intern het profiel van een hoornmondstuk benadert. En guess what, het werkt ook nog. Zie:

  image.jpg

 2. #2
  Het werkt ? eeeuuhh ik hoor niets Maar top dat het werkt maar is het niet erg gevoelig voor het stoten en vocht (kwijl / spuug)
  rechtsonhandig en linksonmogelijk

 3. #3
  Rene pokhout werd vroeger voor lagers gebruikt. Het hout in vettig en heeft een zelfsmerende werking.
  Laatst gewijzigd door Wim Kluck; 15-03-15 om 19:28. Reden: ruzie met auto aanvulling

 4. #4
  Aha m.a.w woorden vochtbestendig net zoiets als ,ik meen te weten , ceder hout als dakpannen .
  rechtsonhandig en linksonmogelijk

 5. #5
  Cederhout is niet vochtbestendig maar wel rotproof. Pokhout is idd behoorlijk vochtbestendig. Het bevat veel vettige en harsachtige inhoudsstoffen en werd (wordt nog wel) als glijlager voor scheepsschroefassen gebruikt. Door de wrijvingswarmte komen de inhoudsstoffen langzaam vrij, die met het water een smerende en afdichtende emulsie vormen. Het schijnt langer mee te gaan dan zelfsmerende fosforbronzen lagers.

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top