Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 2 12 LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 13
 1. #1

  Delta schuurmachine of multitool?

  Nu de lente met rasse schreden nadert, ik kon vandaag heerlijk buiten in het zonnetje zagen (kastdeur met staldeur schuifgarnituur), betekent dat ook een grote klus op komst is: het buitenschilderwerk. En het ziet er naar uit, dat ik het dit jaar op twee locaties mag doen.
  Op een van de locaties heeft het eigenlijk een jaartje te lang geduurd, dus moet er flink worden geschuurd. Hiervoor zal ik voor de boeiboorden mijn vlakschuurmachine gebruiken. Voor de kozijnen is deze net iets te lomp en ben ik naar een aanvulling aan het kijken. Ik zit te twijfelen tussen een delta schuurmachine of een multitool. Waarom een multitool; vanwege de veelzijdigheid. Echter omdat ik geen ervaring met dit apparaat heb, weet ik niet of het een geschikte keus is. Voor de opties heb ik op het oog:
  Delta schuurmachine: Bosch GDA 280 E of Festool DTS 400 E(?)Q
  Multitool: Bosch GOP 300 SCE of Fein FMM 350Q

  Bosch heb ik er bij staan, omdat ik eigenlijk altijd wel tevreden ben over dit merk. Mijn klopboormachine (Bosch groen) heb ik al 30 jaar.
  Welke keuze zouden jullie maken en waarom?

  Met vriendelijke groet, Ronald

 2. #2
  Ik zou voor de fein gaan. Zij zijn de uitvinder van dit type schuurmachine. In de jaren 80 heb ik de eerste verkocht. Echt een topmachine. Beter dan de oude festool dx93. De nieuwe weet ik niet. Gaat ook bijna nooit stuk. Dat Kon Ik Van andere Merken niet zeggen. Zelf heb ik mijn machine al ruim 10 jaar. Tegenwoordig is het klemsysteem veel beter dan mijn @#/$##$ inbusboutje. Ja goede machines gaan soms te lang mee.

 3. #3
  Stond zelf voor die keuze (veel ramen met schilderwerk opnieuw te schuren+verven). Voor de grote vlakken gebruik ik een 3M orbital sander, maar voor de kleine had ik tot nu toe enkel een goedkope groene Bosch. In de betere doe het zelf zaken raden ze me steeds de Fein aan. Ik stelde ook de vraag zoals jij - specifiek een delta kopen, of iets multifunctioneel, en dan wat.

  Ondertussen een week verder en de Fein multimaster 350 al gebruikt voor schuur en zaagwerken, en moet zeggen, werkelijk zeer goed. De schuurvelletjes vliegen er door, maar als je die in zo'n sets van 50 koopt is de prijs zeer redelijk.
  EN nu te koop in een vordelige set met alle accesoires, en stofafzuiging er bij.

  Mijn stem gaat dus naar de Fein :-)

 4. #4
  Zelf heb ik ook een Fein maar zonder de @!(§è inbusbout die Wim zegt en idd dat is handiger, erg blij mee en zou het niet kunnen missen.

 5. #5
  Ik heb een DTS400 EQ plus en vind dit een super handige schuurmachine, maar hij kan alleen maar schuren en dat doet ie als de beste. Ik zou hem niet meer willen missen. Ik zag ook niet zo direct het nut van een multitool, die zou ik maar zo nu en dan nodig hebben. Daarom de keuze voor de DTS. Het gaat er dus over wat jij nu wil gaan doen... Bij de weg, dat groene schuurpapier van Ecotools werkt prima met de DTS.
  Groetjes,
  Pascal
  Waar orde heerst, mankeert kreativiteit

 6. #6
  Het hout werk schuren van je huis ga je niet met een multitool doen een dts of een ls21 van Rupes gebruik je daar voor, als je een multitool sporadisch gebruik dan voldoet de goedkoopste ook prima daar heb je echt geen Fein voor nodig.

 7. #7
  oud hout
  Ingeschreven
  Jan 2012
  Locatie
  Goeree-Overflakkee
  Berichten
  2.505
  Eigenlijk wel vervelend dat de Fein zo lang meegaat, want ik zoek een reden om die imbus-versie om te wisselen voor een snelspanner

  Het schuurpapier van Fein vind ik niet geweldig. Maar er passen vast andere merken op. Let erop dat je niet te hard drukt, want dan slijt het klitteband snel.

 8. #8
  Niemand die ervaring heeft met de Bosch?

  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door RoTo Bekijk Berichten
  Het hout werk schuren van je huis ga je niet met een multitool doen een dts of een ls21 van Rupes gebruik je daar voor, als je een multitool sporadisch gebruik dan voldoet de goedkoopste ook prima daar heb je echt geen Fein voor nodig.
  Daar heeft Drosera schijnbaar andere ervaringen mee. Ik ben het wel met de eens dat het niet persé een "top of the bill" apparaat hoeft te zijn. Anderzijds wil ik een apparaat dat lang meegaat en z'n werk goed doet. En schuurmachines gebruik je regelmatig. Rupes had ik nog nooit van gehoord. Met welk merk kan ik deze wat betreft niveau het beste vergelijken?
  Met vriendelijke groet, Ronald

 9. #9
  Rupes is de tegenhanger van festool. Of de kwaliteit veel minder is weet ik niet. Het wordt veel door schilders gebruikt. Ik gebruik mijn fein machine voor die plekken waar ik niet makkelijk bij kan achter scharnieren ED. Gelukkig kan iedereen zijn eigen afwegingen maken over de aanschaf van zijn machine. Van kwaliteit heb je bijna nooit spijt.

 10. #10
  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door Wim Kluck Bekijk Berichten
  Ik gebruik mijn fein machine voor die plekken waar ik niet makkelijk bij kan achter scharnieren ED.
  Dat lijkt mij ook het voordeel van de Fein of Bosch delta schuurmachine. Hoe is het met dit type machine het "contactgevoel"? Bij de schuurmachine van Festool, Rupes en andere zit je vrij direct op de zool. Bij de Fein et cetera zit je niet direct boven het contactvlak.

  Van kwaliteit heb je bijna nooit spijt.
  Helemaal eens! Maar het is aan het begin altijd weer even tegen de investering aanhikken. Meestal kun je deze pas na een paar jaar rechtvaardigen (zeker in mijn geval als onregelmatige, want werk gaat voor, klusser).
  Laatst gewijzigd door Hunto; 09-03-15 om 20:30. Reden: Redactioneel
  Met vriendelijke groet, Ronald

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top