Welkom bij www.woodworking.nl.
Resultaten 1 tot 3 van de 3
 1. #1

  Setje profiel schaafjes!

  Goedendag,

  Recentelijk heb ik deze:  voor niets mogen meenemen!

  Deze: + partner  Waren nog in hun beste staat. Vergeleken met de rest waar wat houtworm in heeft gezeten. Of zit??????  Ik wil deze op gaan knapen alleen zal dit mijn eerste projectje ooit zijn! Dus al het advies en ideeen zijn gewaardeerd.

  Zo heb ik nu al bij een aantal schaven de messen geslepen tot een redelijk scherp niveau. (scherp genoeg om de armen te kunnen scheren.) Dit doe ik met de hand. Hiervoor gebruik ik een set diamant stenen en voor de hogere korrel gebruik ik schuurpapier.

  Bijna alle schaven zijn gemerkt met dit;  Geen flauw idee wat het betekenen kan of waar ik hier mee info over kan vinden! (merk maar??)

  Deze schaaf ontbreekt het merkje; maar verder nog even mooi  en wat mij verbaasde was deze nog scherp zo uit de doos, aangezien bijna alle messen een laag roest op zich hadden.
  Ik heb hem even opnieuw geslepen en de (spiegelkant/rug??) gevlakt.  De wig is aan vervanging toe want deze er nu uit krijgen is me een ^$@ klus....

  Fototje van het profiel als het goed te zien is met de achtergrond:  Zoals ik eerder zei zijn de messen aardig goed verroest. Zo heb ik bij deze schaaf alleen het snij gedeelte opgeknapt. Alleen zou ik graag de roest van het hele mes hebben. Ik denk dat ik dit eerst ga proberen met een simpele staal borstel om te zien hoe erg de schade is.

  Over het hout heb ik geen idee, dus alle suggesties voor het opknappen hoor ik graag. Zeker met die houtworm tunnels!

  De doos had aardig wat variatie in schaven, zo zitten er "echte" profielen er bij, hol en bol schaven, mes en groef schaven.

  De mes en groef schaven heb ik geen problemen mee met het slijpen, alleen de profielen en de hol en bollen moet ik nog even gaan uit vogelen!

  Hier verder nog wat plaatjes: (sidenote; ik de messen niet tot een werkelijke spiegel geslepen, alleen tot wat volgens mij vlak leek tot aan het snijvlak.)

  Paar mes en groef, volgens mijn voor een 31 - 32 mm plank.  Probeersel in wat rest hout:  Volgens mij is de verbinding vlak genoeg !


  Mes voor het mes: (Kan misschien lijken op slagers werk mijn excuus)


  Het laat wel zien dat er nog aardig wat roest te vinden is!  Groef;  Naja; hij glimt wel:

  Nog een fototje van de markering:  Ik zal binnen kort nog wel wat meer posten! Reacties en suggesties gewaardeerd!!

  Mvg,

  Wooper

 2. #2
  merk JN is nooitgedagt uit ijlst
  merk PD is Peter Duesing een schavenmaker tussen 1830 tot 1927

 3. #3
  Altijd leuk zo'n doos vol met profielschaafjes.
  Ik heb ook een paar van die schaafjes met houtwormgaatjes. Voor de zekerheid heb ik ze behandeld met HG houtworm bestrijder. Je weet maar nooit.

  Wat ik wel heb is dat ik de meeste wel goed werkend heb gekregen, maar met een enkele krijg ik geen goede krul of resultaat.
  Die moet ik nog eens goed onderzoeken en fine-tunen.

  Groeten, Raymond

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top