Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 3 123 LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 27
 1. #1

  Eerste kistje - Advies welkom...

  Beste allen,

  Ik weet niet waarom, maar ik wil erg graag kistjes maken...

  Ik heb geen ervaring met houtwerk. Alleen een boek, youtube en dit forum.

  Ik wil uiteindelijk graag een aantal kistjes maken. Mooi, degelijk hout (eiken of kersen), zwaluwstaarten, met de hand gemaakt. Eigenlijk redelijk recht toe recht aan.

  Ik ben bezig met een testkistje om te kijken hoe alles loopt. Het testkistje is gemaakt van MDF en bevat nu al de nodige fouten. Maar goed, het is dan ook een testkistje. Hier een momentopname, ik zit nog midden in het proces...
  MDF_halverwege.jpg

  Ik heb een aantal vragen waar ik hier op het forum nog geen antwoord op heb kunnen vinden:
  - Welk hout is makkelijk te bewerken met handgereedschap (zwaluwstaartzaag, beitels)? Ik heb verschillende bronnen bekeken, maar die spreken elkaar tegen. Is eikenhout makkelijk te bewerken met een beitel? Kersenhout? De ene bron zegt wel, de ander niet... Iemand advies?
  - Daarnaast loop ik tegen de dikte van het hout aan. Het MDF wat ik nu gebruik is 1,8 cm. Overdreven dik voor de functie en erg zwaar. Zelf denk ik dat 1 cm ruim voldoende is. Iemand advies?
  - Waar mijn hout te kopen? Online shops verkopen geschaafde planken, maar de minimale dikte is meestal 1,5 cm. Waarschijnlijk te dik dus. Zijn er hier verkopers bekend die dunnere planken verkopen? Of is (laten) schaven de enige optie?

  Mijn werkomstandigheden:
  Een zolderkamer met een workmate, zwaluwstaart zaag, beitels, schuifmaat, gelimiteerd budget, gezond verstand en een kennis met een zaagtafel...

  Elk advies is welkom. Ik houd jullie graag op de hoogte van de vorderingen.

 2. #2
  De dikte is net wat je zelf wil, afhankelijk van wat je met heet doosje gaat doen, een theedoos kan dunner dan een doos waar je jeux-de-boulle ballen in bewaard.

  voor hout kijk maar eens hier: http://www.woodworking.nl/showthread...-is-MasaveHout die kan (bij mijn weten) elke dikte leveren die je wil

  Oh... en de zwaluwstaarten zien er niet slecht uit

 3. #3
  Het hout kan inderdaad veel dunner. Ik heb kistjes gemaakt van 8mm bv. Maar bedenk wel van te voren welke scharnieren, of eventueel een slotje je gaat gebruiken. Dat bepaalt uiteindelijk hoe dik je hout moet zijn. Overigens zijn eiken en kersen beide prima te doen. Maar aangezien eiken grover van structuur is is het moeilijker om daar hele fijne zwaluwstaartjes in te maken. Persoonlijk vind ik kersen fijner werken. Maar ik hou dan ook van priegelwerk. Ik kan je ook perenhout aanbevelen. Scherp gereedschap is sowieso het belangrijkste.

  Groeten,

  Renéc
  Laatst gewijzigd door Vener; 06-03-15 om 11:22. Reden: typo

 4. #4
  Prachtig Robert! Mijn eerste advies voor je is, dat je een eigen klein werkbankje maakt wat voldoende massa en stevigheid heeft. Voor het uitbeitelen van hout heb je een stevige ondergrond nodig en ook een goede werkhoogte. Hetzelfde geld voor het zagen. Een stukje gereedschap wat ik je van harte kan aanbevelen is een kleine blokschaaf type Stanley 60 1/2; die van Lie Nielsen en Veritas zijn absoluut goed, maar voor een kleiner budget zijn er ook leuke alternatieven van b.v. Peak oid. Dun hout is wel te koop, loop eens bij een parketboer binnen b.v. voor restanten tapis parket. Houdt ons op de hoogte van je vorderingen!

  jaap

 5. #5
  Ik zou zeker gaan voor noot. Dat werkt erg fijn. Het zaagt makkelijk en laat zich goed beitelen.
  Bij Rick uit Zwolle kun je vast wat kleine plankjes kopen. Eventueel kan hij ze op maat zagen en op dikte schaven.

  Mijn eerste kistje heb ik gemaakt zonder goede werkbank. Gewoon aan de eettafel met een zaagplankje. Dat werkt ook prima. Het is vooral belangrijk dat je je beitels goed blijft slijpen en dat je een prettige zaag hebt. Wat oefenen met recht zagen kan ik ook wel aanraden. Dat maakt het maken van zwaluwstaarten heel wat makkelijker.

  De dikte van je jout is zeker afhankelijk van de scharnieren. De plankjes die ik gebruik zijn een mm of 6-8. Dat is een mooie dikte en er zijn voldoende scharnieren voor te krijgen.

  succes ermee.

 6. #6
  Moderator
  Ingeschreven
  Nov 2008
  Locatie
  zwolle
  Berichten
  6.103
  Blog Berichten
  1
  Kistjes maken is heerlijk werk ! Ik weet ook niet waarom maar blijkbaar is het gewoon zo

  6-12 mm is wel een fijne dikte voor het meerendeel van de kistjes.
  met vriendelijke groet,
  rick
  http://thewoodworkersattic.blogspot.com/

 7. #7

  Bedankt voor de feedback!

  Bedankt voor alle reacties! Erg behulpzaam. Ik hoop dat ik ooit anderen van advies kan voorzien.

  @Allen: Het wordt gewoon een rommelkistje, dus het hoeft geen dik hout te zijn. Ik heb boxscharnieren van 5 mm gezien, dus ik denk dat ik voor hout rond de 1 cm ga. Ik neem binnenkort contact op met masave op te kijken wat ze voor me kunnen doen.

  Werkbank staat op mijn wensenlijst maar zit er nu niet in qua budget / ruimte.
  Ik wil van een cirkelzaag een zaagtafel maken, wat ook nog wel een uitdaging wordt denk ik.

  Bedankt voor de tips over de houtsoort ook. Twijfel nog tussen eiken en kersen, maar misschien heeft masave nog houtsoorten waar ik niet aan gedacht heb.

  @Vener: Ik wilde eigenlijk minimalistisch te werk gaan, dus zonder slotje, ook geen 'handvat' om het kistje te openen. Maar misschien is dat een denkfout...

  @Jaap: Ook bedankt voor jouw tips. Waarom raad je de blokschaaf aan? Op dit moment denk ik dat ik die niet nodig heb, maar misschien zie ik iets over het hoofd.

  @Meron: Notenhout heb ik over nagedacht en lijkt me erg mooi. Maar ik wil graag de buitenkant van de kist volledig overschilderen. Dat is misschien al heilschennis, maar met eiken of kersen kan ik dat nog wel over mijn hart verkrijgen, met notenhout vindt ik dat te ver gaan...

  Dank nogmaals! Ik houdt jullie op de hoogte.

 8. #8

  Kistje doormidden

  Hoi allemaal,

  Ik ben weer een stapje verder, ook al heeft het een tijd geduurd.

  Ik heb toch besloten een zaagtafel te maken. Dankzij Athanor had ik een blauwdruk, waarvoor credits en dank. Ik heb de suggestie die bij die post gegeven werd ter harte genomen en de begeleider over de hele tafel doorgetrokken. Wonder boven wonder heb ik de begeleider (of cirkelzaag, hoe je het wilt zien) in een keer parralel gekregen.

  Hier wat eye candy:
  Boven 2.jpg

  Zaagtafel.jpg

  Cirkelzaag_onder.jpg

  Het kistje is nu eindelijk door midden. Nu is duidelijk te zien dat het materiaal veel te dik is. Maar goed, testkistje.

  Kistje_open.jpg

  Ik was zo enthousiast dat ik het kistje direct heb doorgezaagd, zonder dat ik de tafel goed getest had. Schijnbaar heb ik de bouten aan een kant niet goed genoeg aangedraaid, of stond de zaag nog wat schuin, zie deze pic:

  Foutje instelling cirkel.jpg

  Hoe dan ook ben ik dik tevreden met mijn nieuwe machine (bijnaam: The Beast) en kan ik het zelf maken van een zaagtafel (met ingebouwde vuilopvang en geluiddemping) iedereen aanbevelen. Bedankt voor alle tips hier op het forum, en ik geef een update zodra ik met eikenhout aan de slag ga.

  Tot later!

 9. #9
  Ziet er goed uit voor de eerste keer. Tussen de staarten en nesten van de zwaluwstaarten heb je hoogte verschillen. Deze verschillen schaaf je weg met een schaaf. Kijk eens op YouTube bij boxmaking.

 10. #10
  Moderator
  Ingeschreven
  Nov 2008
  Locatie
  zwolle
  Berichten
  6.103
  Blog Berichten
  1
  Het is ook wel een goed idee om het kistje niet volledig door te zagen . Stel de wanddikte is 12mm, ik zal dan meestal op 11,6mm.... Zo houdt het kistje zijn stevigheid , het laatste stukje kan je dan met de handzaag doen.
  met vriendelijke groet,
  rick
  http://thewoodworkersattic.blogspot.com/

 

 

Labels voor dit Bericht

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top