Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 3 123 LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 24

Onderwerp: Bonsai bench

 1. #1

  Bonsai bench

  Omdat ze steeds meer met Bonsai bezig is, en omdat ze het verdient voor alle afgelopen jaren , heb ik besloten om voor moederdag een bonsai bench te maken. Sinds ik toch dagelijks hier zit te lezen tegenwoordig, dacht ik ook maar even een topic aan te maken om wat tips/bemerkingen te horen betreffende dit idee.

  Ik wou simpel geschaafd vuren hout gebruiken, en zag al mensen die dergelijke constructies gewoon volledig lijmen rij per rij. Is dit aan te raden, omdat er toch wel wat gewicht op de planken komt te staan? Of kan ik best met deuvels gaan werken? Ze gaat ook fulltime buiten staan in weer en wind, hoe zou ik het geheel best kunnen beschermen? Gezien het water geven ook voor veel vocht gaat zorgen.

  Als laatste een voorlopige impressie van het idee. De lengte hier is 2 meter maar die gaat eerder naar 100-150cm gaan.  Eentje met lijnen en uit een andere hoek, maakt het wat duidelijker


 2. #2

 3. #3
  Is vuren wel geschikt voor de toepassing? Persoonlijke zou ik voor een wat duurzamer hout.

 4. #4
  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door jefmen Bekijk Berichten
  https://www.youtube.com/watch?v=ulyHODREq2o

  Hij heeft iets soortgelijks gemaakt
  Super! Dit is inderdaad een heel goede werkwijze, veel sneller en simpeler dan alles te lijmen.. Ga ik vast en zeker toepassen, bedankt!

  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door TH0M Bekijk Berichten
  Is vuren wel geschikt voor de toepassing? Persoonlijke zou ik voor een wat duurzamer hout.
  Vuren was mijn eerste gedachte, puur om de kosten wat te drukken en omdat er heel makkelijk aan te komen is.. En omdat ik mijn eigen 'skills' nog wat moet uitbreiden dacht ik dat dat wel zou voldoen als materiaal. Maar ik ben nog een groentje op vlak van houtsoorten!
  Wat raad jij aan om te gebruiken? Eens ik de nodige ervaring heb zou ik 100% voor kwaliteit kiezen, maar momenteel zou het eerder 50% prijsgericht en 50% kwaliteit zijn

 5. #5
  Vuren vergt een hoop tijd om het netjes aftewerken. Ik zou voor een soort cederhout kiezen.

 6. #6
  Vuren zou ik niet doen als er geen overkapping overheen komt. Eerder bankirai of meranti maar zoals Wim aanhaalt kan een ceder ook goed maar is minder sterk.
  Houdt rekening met de open ruimte tussen de balkjes, deze mag zeker niet te groot zijn wat sommige schalen (potjes) hebben hoge voetjes. Sommigen 3 voetjes, anderen 4 of zelfs meer, de kans dat ze allemaal evenveel steun vinden en om de voorzijde van de boom ook aan de voorzijde te houden wordt dan klein. Ook zul je rekening moeten houden met het totale gewicht per boom, ook als er water wordt gegeven ! Hierop kun je bepalen wat de sterkte van de planken samen moeten kunnen dragen. Sowieso zou ik dan geen vierkante balkjes gebruiken maar rechthoekig, met de lange zijde vertikaal. (ik zie dat al zo in de tekening staan trouwens)
  Met vriendelijke groet,

  Martijn.

  Met de fouten die ik maak, creeër ik

  www.facebook.com/willemsontwerp
  http://www.willemsontwerp.nl/

 7. #7
  Zo, ik heb uiteindelijk geopteerd voor meranti (bedankt voor de tips). Op maat gezaagd, langs de vlak & vandiktebank laten passeren, gaten geboord, de randen van de gaten een kleine chamfer gegeven. Voor mij was het overigens de eerste keer dat ik de V&VD-bank gebruikte, en ik moet toegeven dat het toch even zoeken was om alles dezelfde breedte & hoogte te laten krijgen. Ik heb intussen ook het laagste niveau van de tafel geveegd, dan zou het geheel net iets te diep worden.

  Nu ben ik op het punt gekomen om alles tot 1 geheel te gaan krijgen, en zit ik met het volgende dilemma: Mijn bedoeling is/was om enkel hout en lijm te gaan gebruiken. Is de constructie stevig genoeg als ik enkel de pen/gatverbinding van lijm voorzie, of is het absoluut noodzakelijk om ook alle vlakken te verlijmen waar de horizontale en verticale balkjes elkaar raken? Vooral om een zijdelingse beweging op te kunnen vangen zonder problemen.
  Indien optie twee vereist is, neig ik misschien meer naar draadstangen en moeren/ringen te gaan gebruiken om zo ook een stabieler geheel te krijgen. Ik zie niet meteen in hoe ik met mijn gebrek aan ervaring zo'n groot aantal te verlijmen vlakken verwerkt ga krijgen voordat de lijm al tezeer begint uit te harden.

 8. #8
  Uiteindelijk heb ik voor de pen-gatverbinding gekozen en vervolgens deze en alle raakvlakken verlijmd met elkaar.  Vervolgens alle uitstekende delen vlak geschuurd, begint ergens op te lijken zo:

  Helaas zijn er vele dingen komen bovendrijven waar ik fouten heb gemaakt en die bij nader inzien anders/beter konden.. Maar net dat is het mooie eraan, fouten maken waar je telkens uit bijleert.

  Bijv: Een aantal verbindingen waren niet mooi in lijn met de rest, doordat ik van sommige balkjes meer heb moeten afschaven om ze terug vlak te krijgen. De blokjes van 5x5 had ik met de kopse kant naar buiten moeten lijmen zodat ze doorlopen in het verlengde van de kopse uiteindes van de horizontale balkjes, etc..

  Nog even de horizontale balken gelijk schaven en dan kan het geheel (eindelijk) in de olie

 9. #9
  Moderator
  Ingeschreven
  Nov 2008
  Locatie
  zwolle
  Berichten
  6.103
  Blog Berichten
  1
  Ga je de onderkant (waar het rek de grond raakt) nog extra beschermen ? Dat is namelijk een plek waar veel van de narrigheid begint.
  met vriendelijke groet,
  rick
  http://thewoodworkersattic.blogspot.com/

 10. #10
  Wel, bij het vlakschuren van die onderkant stelde ik mijzelf die vraag ook.. Ik heb als rookie alleen helemaal geen idee hoe ik die beter kan beschermen. De kopse kanten behandelen met een hardere (epoxy?) afwerkingslaag?

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top