Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 2 12 LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 17
 1. #1

  Hoe gebruik je een freestafel?

  Gisteren heb ik even snel een freestafeltje in elkaar gehengst die in de extensietafel van de zaagtafel past (da's 3 tafels in 1 zin...). Plaatjes van boven en van onderen. Je hoeft niet in te zoomen, mooi is het toch niet
  Ik had bedacht dat ik zo de langsaanslag van de zaagtafel kon gebruiken, maar de frees is zo gewelddadig dat ik wel iets stevigers moet gaan maken. Maakt niet uit, dat lukt ook nog wel.

  Nou heb ik dit gevaarte speciaal gemaakt om de groeven te frezen voor de paneeldeuren. Verder hoeft hij niks te kunnen. Ik deed echter even een proefje met een eiken latje en dat ging helemaal fout. In de tweede foto: Ik had de aanslag rechts van de frees, had de frees ongeveer 10mm boven de tafel uitsteken en schoof het latje van rechtsonder naar linksboven. Ik had het gevoel dat ik het latje totaal niet onder controle had. De frees trok als het ware het hout naar zich toe en toen ik het duwhoutje wou oppakken trok hij het latje uit mijn handen en schoot het de werkplaats in. Volgens mij doe ik iets fout!

  Hoe hoort de draairichting te zijn van de frees? Kan je met een veerbord de boel wel onder controle houden? Naar mijn gevoel werkt die dan net de verkeerde kant op.

  Dit is trouwens wat ik wil frezen (doorsnede)


  Attached files

 2. #2
  oud hout
  Ingeschreven
  Mar 2008
  Locatie
  Allentown, PA, USA (Metrisch Ambassadeur)
  Berichten
  3.742

  Re: Hoe gebruik je een freestafel?

  Je foto's zijn tamelijk onzichtbaar. Probeer het nog een keer.

 3. #3

  Re: Hoe gebruik je een freestafel?

  Zo beter?

 4. #4

  Re: Hoe gebruik je een freestafel?

  Als het om groeven gaat in je planken, waarom probeer je het niet dan niet met een slingerzaag ??

 5. #5

  Re: Hoe gebruik je een freestafel?

  Ja waarom. Misschien omdat ik net een 11mm freesje besteld heb? :lol:

 6. #6

  Re: Hoe gebruik je een freestafel?

  Zo:  Heb zelf ook al ondervonden dat bij groeven frezen de frees als het ware aan het werkstuk trekt, mijn oplossing was om in kleinere stappen te frezen, dan ging het wel goed, maar duurde wel een stuk langer ook.

  Als het niet zo precies hoefde te zijn (buitenschrijnwerk) dan helpt wat brute kracht ook :-) dit gaat natuurlijk ten koste van de nauwkeurigheid en afwerking van de groef.

 7. #7
  oud hout
  Ingeschreven
  Mar 2008
  Locatie
  Allentown, PA, USA (Metrisch Ambassadeur)
  Berichten
  3.742

  Re: Hoe gebruik je een freestafel?

  Misschien kan je twee geleiders op de tafel klemmen waar de lat precies tussendoor kan schuiven. En dan inderdaad in kleine stappen frezen.

 8. #8

  Re: Hoe gebruik je een freestafel?

  Ja die richting heb ik ook geprobeerd.

  Kleinere stapjes, goed idee. 10mm in 1 keer is wel veel.

  Ik heb gewoon het gevoel dat je beter de andere kant op kan frezen en dan met een veerbord voorkomen dat het hout terugslaat. Volgens mij heb je dan meer controle? Maar eigenlijk wil ik het wel graag een beetje veilig houden, dus voordat ik van alles ga experimenteren eerst maar eens hier vragen.

 9. #9

  Re: Hoe gebruik je een freestafel?

  Je kunt ook een uitsparing maken in b.v. een stuk multiplex waar je te frezen latje in valt. Zo kun je lat goed aandrukken tegen de geleider en schiet deze geen kant op en hou je volledig controle over de doorvoersnelheid. 2 vaste geleiders lijkt me een hachelijke zaak, dat werkt als een kanonsloop :lol: . Bij mij zijn de houten projectielen ook wel eens door de werkplaats geschoten :lol: , als je het wat vaker doet en wat zekerder wordt, gaat het ook beter en gemakkelijker. 10 mm in 1 keer wegfrezen is een hele operatie, ik zou het minimaal in 2 keer doen. Ik denk dat de grip die de frees heeft op je lat voor het grootste deel komt door de spanen. Ook goed aandrukken vanaf boven! Freestafel en geleider even in de was helpt ook om soepel door te voeren.

  jaap

 10. #10

  Re: Hoe gebruik je een freestafel?

  Ik heb nog even gezocht op internet en dan lijkt het meest gebruikelijk om van rechts naar links door te voeren. Als het freesbitje tenminste tegen de klokrichting indraait. Dat moet ik vanavond nog even controleren. Genoeg ideeen in elk geval om vanavond te experimenteren.

  Ik ben er nu in elk geval achter dat als er hout tussen het freesbitje en de aanslag zit dat je dan een potentieel gevaarlijke situatie hebt. Het frezen van zo'n groef op de freestafel is dus niet optimaal (?). Nou ja, kleine beetjes tegelijk en oppassen met je vingers, dan zal het wel te managen zijn

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top