Welkom bij www.woodworking.nl.
Resultaten 1 tot 5 van de 5
 1. #1

  tafelblad zebrano + kromtrekken

  Hallo, ik heb gisteren mijn tafelblad verlijmd en weer terug uit losgemaakt, (na een 6-tal uur) nu is de vraag wat zou ik allemaal kunnen doen om het werken of kromtrekken tegen te gaan, ik heb het blad nog wel over de breedte opgespannen met 3 dwarsbalken en dan rechtopstaand weggezet. Ik heb gisteren de lijmresten verwijderd en de tafel lichtjes geschuurd ( niet volledig omdat ik de tijd niet meer had) Vanavond zou ik het graag verder schuren. Graag tips van jullie hoe ik het blad verder kan afwerken en of bewerken en hoe ik het blad best kan weg leggen/zetten. Heeft er misschien iemand een tekening of schets van een degelijk frame voor de tafel?
  Mvg, Kris

 2. #2

  Re: tafelblad zebrano + kromtrekken

  Tja op een gegeven moment moet je het gewoon loslaten
  Als het hout goed geaclimatiseerd aan je werkplaats was en je had de losse latjes netjes haaks afgewerkt voordat je gaat lijmen, dan zal het wel meevallen met kromtrekken. Leg het zo weg dat lucht makkelijk rondom kan komen. Zo gauw je het hout naar de huiskamer brengt zal het vast wel weer verder drogen en daarbij kan hij best wel weer wat krommer worden. Een tafel wordt vaak gemaakt met een onderstel met regels. Zo'n regel in de breedte van het blad zal verder krom trekken enigszins tegengaan. Maar je moet wel zorgen dat het blad op die regel kan schuiven. Dus de schroeven waarmee je het vastzet moeten in lang uitgevijlde gaten zitten.

 3. #3
  Senior Member
  Ingeschreven
  May 2009
  Locatie
  Oost-Vlaanderen, België
  Berichten
  281

  Re: tafelblad zebrano + kromtrekken

  Ik heb ook net een zebrano tafelblad gemaakt, mijne is +-50 mm dik dus ik heb voorlopig weinig schrik op kromtrekken, hopelijk terecht. Ik had in mijn topic ( viewtopic.php?f=6&t=1262 ) nog volgende vraag die onbeantwoord is gebleven:
  In het hout zitten kleine donkerbruine holtes, een beetje lijkend op houtwormgangen, maar dat is het alleszins niet. Ik vermoed dat het eigen is aan zebrano. Heeft iemand een suggesties om dit op te vullen?

 4. #4

  Re: tafelblad zebrano + kromtrekken

  Bram, ik heb ook zo een aantal planken met van die "gangen" in, heb deze wel bewust niet gebruikt in het blad om optische redenen, maar ik denk inderdaad ook dat dit eigen is aan zebrano. Zou je eventueel wat foto's kunnen posten van de tafel.
  Mvgr, Kris

 5. #5
  Senior Member
  Ingeschreven
  May 2009
  Locatie
  Oost-Vlaanderen, België
  Berichten
  281

  Re: tafelblad zebrano + kromtrekken

  Voorlopig zijn het slechts vier verlijmde planken. Ik wacht (al veel te lang) op een schuurraam voor mijn bandschuurmachine om ze af te werken en te monteren. Als ik wat verder sta wil ik het gerust online zetten.

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top