Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 2 12 LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 14
 1. #1

  krimpen van eiken planken

  Hallo,
  Even voorstellen; ik ben Rob Janssen
  Werkzaam in de metaal als frezer.
  sinds kort een Robland k26 ter beschikking. Ik vind het leuk om tafels met hout en staal te maken. Ik ben een leek in alles wat met hout te maken heeft.

  Zoals velen op deze pagina terecht gekomen Door probleem in de fabricage.

  Probleem:
  Ik heb een blad gemaakt van eiken wagonplanken. Rond om geschaafd in de garage en verlijm en geschuurd.
  ik heb het daarna in de berging gelakt (drie maal, trea- lyx ultra mat).
  Het paste perfect in het stalen frame.
  Dat laten poedercoaten.
  Drie weken later, het blad ligt binnen.
  Wil ik de tafel in elkaar zetten. Is het blad 12mm gekrompen in de breedte.
  het hout heb ik gekocht als droog.
  Ok niets aan te doen. Oplossing zoeken. Ik wil er een stalen strip langs schroeven. Lang verhaal. Hout was dus niet helemaal droog lijkt me .Komt de vraag; hoeveel zet een blad van een meter breed uit in verband met luchtvochtigheid? Ik Bedoel Nu Verwarming En Kachel Aan en in na jaar luchtvochtigheid hoog. De tafel blijft binnenshuis

  gegroet Rob

 2. #2
  Het tafelblad zal blijven werken. Luchtvochtigheid wisselt ook binnenshuis. Nu is het hier enorm droog (30% ongeveer) en in de herfst/zomer kan het makkelijk 40-50% zijn.
  Daarom moet je zeker met een eiken blad altijd ruimte houden voor werking in de breedte.
  Als je nu een stalen strip in die 12mm ruimte schroeft, zal je over een tijdje zien dat het blad bol gaat staan en misschien zelfs uit elkaar klapt.
  Wat je beter kan doen is een (U)-profiel monteren waartussen het blad kan krimpen/uitzetten maar die aan de bovenkant wel de kier dicht.

  Heb je trouwens een foto van je werkstuk? Ben wel erg benieuwd.
  Ik ga volgende week met een oom een stalen frame maken voor een tuintafel waar ik ook wagonplanken als tafelblad wil gebruiken.
  En inspiratie is altijd welkom .
  Laatst gewijzigd door Okke; 21-02-15 om 12:00.

 3. #3
  Hallo Okke,
  Dank voor de reactie. Is die krimp/uitzetting als het hout echt droog is even goed mm's? De stalen strip wil ik in de zelfde kleur als het frame coaten en lang de volle lengte van het blad schroeven.

  Als ik u profiel gebruik krijg ik dus een rand op het blad. Dat wil ik niet.

  inderdaad een foto bij het verhaal zou helpen. Hoe post ik die?

 4. #4
  Senior Member
  Ingeschreven
  May 2010
  Locatie
  Balloërveld (Dr)
  Berichten
  904
  Dag Rob,

  Hier een draadje over hoe een foto te uploaden.

  Groet en succes

  Jan

 5. #5

 6. #6
  Hier is duidelijk te zien dat het hout te smal is voor het frame. 6mm aan beide kanten. flens dikte I-balk is 5mm + 6mm krimp is 11mm wat het hout""terug" ligt.
  Laatst gewijzigd door robjanssen; 21-02-15 om 15:14.

 7. #7

 8. #8
  Op deze manier zal het hout altijd blijven schommelen. Ook als het droog is. Luchtvochtigheid is in verschillende jaar tijden gewoon anders. Bv als je een klassieke lade maakt die strak in de corpus valt maak je hem in de winter met meer spelling dan in de zomer. De meeste deuren klemmen eerder in de zomer dan winter. Je kan sowieso het blad niet opsluiten zoals jij dat wilt.

  Maar 12mm is wel veel, zeker in een korte periode. Heb je een vochtmeter ter beschikking? Hout voor tafels dient nagenoeg altijd onder de 10% te zijn.

  Blad ziet er wel rete strak uit. Knap werk.

 9. #9
  Hallo Renault,
  Dank voor de reactie. De speling is aan beide zijden 6mm. ik kan de buitensteplank er af zagen en er een bredere (droge) aan lijmen. Is wel veel werk voor 4mm per kant op te vullen.Hoeveel speling moet Ik minimaal Geven? Vochtmeter is een goede tip.
  gegroet Rob

 10. #10
  Nog een vraag. Ik heb in het frame tien gaten geboord om het blad te monteren. Deze gaten moet ik dus uitfrezen tot sleuven zodat de bouten kunnen schuiven. Moet er nog een nylon/teflon ring onder de boutkop? Om het schuiven te vermakkelijken. Of de bouten vanuit het hart van het blad naar de buitenkant minder vast?

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top