Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 3 123 LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 25

Onderwerp: Kozijnhout frezen

 1. #1

  Kozijnhout frezen

  Hallo kenners,

  Als enthousiast klusser heb ik de stap genomen een oude schuur te kopen in Frankrijk en ben deze nu aan het verbouwen tot vakantiewoning.

  Ik ben van plan de kozijnen zelf te maken, alleen kennen ze in Frankrijk niet het kozijnhout welke je, net als in Nederland, per meter kan kopen.

  Wel ben ik nog in het bezit van 10 eiken balken van 13 x 13 x 350 cm en vraag mij af of het mogelijk is hier kozijnprofielen van te frezen.

  Kan iemand mij adviseren of er bedrijven zijn (in Nederland) waar ik met dit hout terecht kan om te laten frezen?

  Met groet,
  Marco

 2. #2

  Re: Kozijnhout frezen

  Gebouw in frankrijk, in frankrijk geen kozijnhout p/m op de markt. Wel in het bezit van eikenbalken en vragen om bewerking in NL. Ik krijg een volkomen onlogisch beeld van je vraag.

  Als die balken in Frankrijk liggen dan moet je ze eerst van Frankrijk naar NL verplaatsen en dan laten bewerken in NL (volgens jouw vraag) en dan vervolgens weer terugslepen naar Frankrijk. Kan je dan gewoon niet beter hier in NL kozijnhout p/m bestellen en vervolgens vervoeren naar Frankrijk? Scheelt toch een vervoersslag van hout.

  Als je de balken hier in NL hebt liggen dan snap ik je wat beter, maar desalniettemin kan je toch veel beter gewoon kozijnhout p/m kopen en die eiken balken ergens anders voor gebruiken aan de binnenzijde van het gebouw? Ik schrijf dit omdat eiken een zeer onlogische keuze is voor kozijnhout. Eiken is gewoon niet stabiel genoeg voor kozijnen. Dan kan je veel beter goede grenen of andere hardhout soort gebruiken die wel geschikt is voor kozijnen (gangbaar kozijnenhout: http://www.houtinfo.nl/main.php?unique_id=4121001001 )

 3. #3

  Re: Kozijnhout frezen

  In Frankrijk zijn veel kozijnen in standaardmaten verkrijgbaar.
  Dat de profilering anders is dan hier in Nederland heeft te maken met de wijze waarop de muren opgebouwd zijn.
  Bekijk eerst deze manier van bouwen eens en dan kom je tot de conclusie dat de nederlandse wijze van detailleren hiervoor niet de meest ideale is.

  GrPr

 4. #4

  Re: Kozijnhout frezen

  Het hout ligt inderdaad in Frankrijk. Al het hout toegepast in/op de schuur is eiken, die lijn wil ik graag doorzetten. Als de consequentie is dat ik hout uit Frankrijk naar Nederland moet slepen en weer terug, dan heb ik dat er voor over.

  Dat eiken niet geschikt als kozijnhout is, is een ander verhaal en zal ik wel rekening mee moeten houden.

  Doorgaans worden in Frankrijk standaard kozijnen en ramen aangeboden en is het kozijnhout per meter lastiger te vinden dan hier. Dat de profielering anders is heeft ook te maken met de afwatering, omdat de ramen daar naar binnen draaien.

  Natuurlijk is het eenvoudiger hier kozijnhout te kopen, alleen de balken heb ik liggen en alles blijft blank, maranti kozijnen steken dan zo af bij de rest.

  Ik begrijp in ieder geval dat het geen goed idee is..

 5. #5

  Re: Kozijnhout frezen

  Ik begrijp dat de profilering anders is aldaar dus standaard per meter kopen hier gaat dan niet lukken. Je zal het idd ergens moeten laten frezen maar dan denk ik dat je het beter lokaal in Frankrijk kan laten frezen/schaven omat ze daar meer ervaring hebben met hun lokaal profiel.

  Verder begrijp ik dat de huidige situatie ook van eiken is, hoewel dit niet ideaal is.
  Ik weet niet of je alles moet vervangen of slechts een gedeelte, maar ik begrijp je aarzeling dat je verschillende houtsoorten krijgt bij gedeeltelijke vervanging. Vaak zie je bij restauratie projecten van oude dat ze juist niet kiezen om de oude houtsoort voor kozijnen terug te plaatsen maar rucksichtloos kiezen voor kunststof of aluminium en dan gelijk alles doen om idd een evenwicht te houden.

 6. #6

  Re: Kozijnhout frezen

  Ik vermoed dat de schuur waar de kozijnen geplaatst moeten gaan worden gebouwd is uit brokken natuursteen met muren van ca. 60 cm dik. Deze muren worden opgebouwd als een soort spouwmuur, waarbij echter de spouw volledig gevuld is met puin, hooi, klei en andere rommel.
  Bij bestaande openingen waar kozijnen vervangen moeten worden is het handiger om te kiezen voor het "franse"profiel aangezien er een verspringing in de negge van binnenkant en buitenkant zit van rondom 4 cm.
  Evt. kun je bij de plaatselijke houtzagerij hout kopen en daar met een eenvoudige zaagtafel de gewenste profilering in aanbrengen.
  Voor nieuw te maken gevelopeningen is het oppassen geblazen aangezien de brokken natuursteen gemetseld worden met klei i.p.v. met specie.
  Bij onoordeelkundige onderstempeling is het gevaar groot dat na het uithalen van de eerste keien de rest spontaan begint te rollen en in één keer de halve muur verdwenen is, aangezien de klei geen onderling verband geeft. Kijk hiervoor ook eens op het forum van "Wonen en leven in Frankrijk" waar onder het kopje Wonen een rubriek Klussen staat opgenomen met veel info hieromtrent.
  Ga alsjeblieft geen kunststof of aluminium kozijnen gebruiken want 9 op de 10 keer werkt dit als de bekende vlag op een modderschuit.
  De eikenhouten balken kun je misschien gebruiken als lateien, maar maak dan de openingen niet te breed ivm. de houtzwaarte.
  Veel succes

  GrPr

 7. #7

  Re: Kozijnhout frezen

  De raam profilering in Frankerijk heeft denk ik iets meer weg van deze in belgië, waar ook het raam in een sponning zit langs de binnenzijde. In Nederland zijn het meestal blokkaders? of een sponning langs de buitenkant?

 8. #8

  Re: Kozijnhout frezen

  Bedankt voor de bijdrage. Het zijn inderdaad natuurstenen muren van zo'n 80 cm. Openingen voor ramen en deuren zijn deels aanwezig en moeten deels worden aangebracht. Hiervoor schakelen we een lokale expert in om inderdaad het risico van instortende muren te voorkomen.

  Kunststof en aluminium wordt inderdaad veel toegepast. Bij ons aan de overkant staat een 200 jaar oud huisje met kunststof toegangspoort. Verschrikkelijk!! Dat nooit. Net zo iets als mijn leistenen dak vervangen door van die kunststof dakpannen...

  Overigens heb ik een hele berg oud eiken liggen, wat voorheen de stallen waren, en ik sta er echt van te kijken hoe hard dit hout nog is na zo'n 150 jaar!

  Ik ga wel een 'testkozijn' maken van dat nieuwe eiken om te zien wat het doet.

  Marco

 9. #9

  Re: Kozijnhout frezen

  eiken is een prima materiaal om kozijnen van te maken
  dure huizen hebben vaak eiken kozijnen
  wat het profileren betreft
  ik weet niet hoe franse kozijnen eruit zien ,maar met een goede cirkelzaag kom je heel ver
  je kan er ook prima sponningen op zagen
  profieleringen worden meestal gefreest
  dat kun je doen uit de hand met een goede bovenfrees en de juiste freesjes
  Pennen van houtverbindingen kun je ook heel goed op een cirkelzaag maken
  dus als je een kozijn eruitsloopt en doormidden zaagt ,heb je een doorsnede van de profileringen
  en dan maak je het presies zo zoals het was
  je hebt er wel enigen ervaring in het houtbewerken voor over
  een altenatief is ,met je hout naar de plaatselijke timmerfabriek gaan en daar kozijnen laten maken

 10. #10

  Re: Kozijnhout frezen

  Ik heb inmiddels uit meerdere bronnen vernomen dat eiken wel geschikt is voor kozijnen en daar ga ik dan maar van uit. Ik heb zo'n 40 meter van dat hout, dus zonde als ik het niet zou kunnen gebruiken.

  Ga inderdaad proberen met de circelzaag, frees, schaaf etc. wat voor elkaar te krijgen.
  Een lokale timmerfabriek zoeken zou een alternatief kunnen zijn, alleen ben ik afhankelijk van die paar vakanties dat ik daar ben, en dan wil ik mijn tijd zo effectief mogelijk gebruiken. En op afstand van 1000 km dergelijke zaken proberen te regelen met bedrijven waar internet/email nog niet doorgedrongen is, is ook niet altijd succesvol. Daarom liever maar zelf doen, buiten de lol die je ervan hebt, is het ook beter te plannen.

  De huidige kozijnen heb ik niet zoveel aan als voorbeeld, deze zijn erg simpel en bedoeld voor de staldeuren.

  Bedankt.

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top