Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 2 12 LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 13
 1. #1

  Meerdere planken aan elkaar verbinden

  Hallo,

  Als ik bijvoorbeeld 2 a 3 planken van 1 meter lang met elkaar verbind met behulp van vingerlas constructies als deze
  Heb ik dan een plank met dezelfde sterkte als dat van een plank van 3 meter massief hout ? (Uiteraard dezelfde afmetingen).
  Ik heb namelijk altijd geleerd dat houtlijm sterker is als het hout zelf.

  En zijn er nog regels om de verbinding zo sterk mogelijk te maken? Hoe diep moeten de vingers zijn,etc ,etc ?

  Alvast bedankt voor een reactie!

 2. #2
  Senior Member
  Ingeschreven
  Mar 2011
  Locatie
  Boirs, België
  Berichten
  1.759
  Ik gok dat diepe tanden die eindigen in een punt effectiever zijn dan die op de foto. Op de foto heb je dwars 3 breuklijnen waar het hout met de kopse kant verbonden is, wat totaal geen sterkte geeft. Op die 3 lijnen heb je dus maar ongeveer 50% van de weerstand van de rest van de plank.

  ALs ik vingerlas verbindingen uittest dan breekt het inderdaad zeer zelden op het gelijmde deel, maar altijd net erlangs waar er een deel kops hout verbonden is.
  Een bijkomend probleem is er genoeg drukkracht op kunnen zetten tijdens het drogen. Niet eenvoudig bij dit soort verbindingen. De delen gewoon in elkaar lijmen zonder ze tegen elkaar te persen geeft sowieso een zeer zwakke verbinding.

 3. #3
  In bovenstaand geval gaat dat verhaal alleszins niet op denk ik, er is hier nu eenmaal bijna de helft van de houtvezels weg gefreesd bij beide planken, daar verhelpt de lijm niks aan omdat kopshout lijmen geen sterke verbinding oplevert. Er zitten dus twee zwakke plekken in de verbinding hier boven.

  Het verhaal gaat wel op bij een vingerlas met een langwerpige driehoekige vertanding, hier zit er geen kopshout in de verbinding en dus ook, geen of nauwelijks, zwakke punten. Hoe langer de zijden van de driehoeken hoe sterker de verbinding. Aan de basis van een las met driehoekige vorm zijn er geen vezels doorgesneden, hier voegt de lijm dus wel degelijk iets bij aan de verbinding omdat alle lijmvlakken quasi langshout zijn.
  Hier kan je terecht stellen dat de (lijm)verbinding sterker is dan het omliggende hout.

 4. #4
  Athanor
  Guest
  Dit lijkt me nu juist een probleem dat vraagt om een schuine las zoals we in de jachtbouw ook vaak zien toegepast. De lengte van dea afschuining moet dan 7 tot 10 keer de dikte van het hout zijn. Google maar eens op schuine las of "scarf joint".


  Fons

  Klik op Afbeelding voor grotere versie

Naam:   image.jpg
Bekeken:  505
Grootte:  13,0 KB
ID:    26129

  Klik op Afbeelding voor grotere versie

Naam:   image.jpg
Bekeken:  506
Grootte:  41,6 KB
ID:    26130

 5. #5
  Fons, dat is inderdaad een zeer goede oplossing, maar niet om op industriële schaal toe te passen, daar moet het vooruit gaan, en tijd om een verbinding op te spannen en te laten drogen is daar verloren tijd. Alles moet in doorloop kunnen gebeuren of het gebeurt niet
  Daarom zie je in de handel enkel vingerlassen, het kops afkorten en frezen, lijmen en samenpersen, en finaal vierzijdig schaven en inpakken gebeurt in één arbeidsgang en op één machine Bij die mannen is zelfs een stukje hout van 200mm lang bruikbaar, dit alles onder het moto "vele kleintjes maken één groot" Je staat versteld van de snelheid van werken als je naast zo een machine staat, dat zijn veel lopende meters per minuut.

 6. #6
  Athanor
  Guest
  Dat is voor seriematig werk een logische oplossing inderdaad. Wordt dan vaak met hoge temperatuur lijm gewerkt vermoed ik? Voor en kleine partij zul je naar andere oplossingen zoeken. Ik heb een gewone draagplank voor de tuinkas van mijn vrouw met domino's en bruislijm 'koud' verlengd. Werkt daar prima! Al ik wat vaker dergelijke klussen zou hebben denk ik al snel aan een bovenfreesje met V- groefjes voor het frezen van het kopshout. Moet je nog wel even een goede truc bedenken om de lijmnaad op spanning te brengen.

  Fons

  Zoiets bedoel ik:

  Klik op Afbeelding voor grotere versie

Naam:   image.jpg
Bekeken:  432
Grootte:  9,1 KB
ID:    26136
  Laatst gewijzigd door Athanor; 08-02-15 om 15:59.

 7. #7
  Hallo allemaal !

  Ten eerste dank voor jullie suggesties en tips.

  Eigenlijk komt het er dus op neer dat de schuine las verbinding de juiste keuze zou zijn om de sterkste -niet op industriële schaal- houtverbinding te krijgen ?

  Groet,
  Robin

 8. #8

 9. #9
  Het probleem bij veel las verbindingen is dat ze met de lijm niet goed inelkaar geperst worden, daarom zijn de vingerlassen schuin uitgevoerd
  zodat als de delen inelkaar gedrukt worden de vlakken opelkaar geperst worden. Bij zo'n rechte vertanding drukken de vlakken niet opelkaar
  en is de lijmverbinding slecht, bij buiging wordt de lijm dan op afschuiving belast en laat snel los.
  Met goede voorbereiding is kopshout goed te verlijmen, ik doe veel lijmtesten met verschillende lijmsoorten en bij kopshout lijmen op langshout
  breken met de breektest vaak de vezels uit het langshout.

 10. #10
  Ik heb wel eens gezien dat halverwege de las nog een extra borgpen wordt aangebracht. Kan me voorstellen dat je hierdoor de verbinding makkelijker kan lijmen en dit de verbinding nog verder verstevigd. Heb hier verder zelf geen ervaring mee, maar er zijn hier ongetwijfeld mensen die hier wel iets over kunnen zeggen

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top