Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 3 123 LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 24

Onderwerp: Zelfbouw kapschuur

 1. #1

  Smile Zelfbouw kapschuur

  Hallo Woodworkers,

  Via Google Images kwam ik een paar hele mooie plaatjes tegen uit dit topic: http://www.woodworking.nl/showthread...er-een-veranda

  Na wat rondneuzen op jullie forum, lijkt me dit een hele mooie plek om kennis en ervaring op te doen / te delen mbt een nieuw te bouwen 'kapschuur':

  Ik wil deze indeling gaan gebruiken (4 vakken):
  maatwerk-kapschuur-1100x432-cm-39.jpg

  In deze stijl (met wolfskap), echter wel open:
  Kapschuur type Scheveningen C.jpg

  Eind vorig jaar hebben mijn vriendin en ik een woning gekocht, met een schuur die is opgedeeld. 1/4 is een garage, 3/4 zijn paardenstallen. We zijn er ontzettend blij mee, echter missen we een fatsoenlijk houthok en een carport voor de auto's. Ook zal er in de toekomst een paardentrailer komen voor de hobby van m'n vriendin, die we dan droog willen stallen. Zo ben ik dus op de 4 vakken gekomen, van links naar rechts houthok / auto / auto / trailer.

  Dit idee spookt nu al enkele weken door m'n hoofd, en is aangewakkerd door een gesprek met een bevriende boer die zijn schuur af gaat breken. In het dak zitten Amerikaans Grenen balken verwerkt van 8cm breed, 17cm hoog en minstens 10 meter lang. Deze balken wil hij wel verkopen, en zo kwam ik op het idee om deze te gaan gebruiken voor het bouwen van de kapschuur.

  De afmetingen zijn bij benadering 10 meter lang (vakken van 2,5 breed, genoeg voor de auto en trailer), 6 diep en 3 hoog mbt de dakgoot, de nok 5 hoog. Toen ik dit aan een timmerman verteld, was het eerste wat hij zei dat ik het geheel door een constructeur door moest laten rekenen. Daar zit ik eigenlijk niet op te wachten, die honderden euro's steek ik liever in materiaal. Daarnaast maak ik hem liever te sterk dan te zwak, zodat deze stap overbodig wordt.

  Het plan is om het geheel van de balken uit het dak van de boer te maken, en dit op beton te zetten. Hier laat mijn kennis mij echter al in de steek. Maak ik 10 betonnen poertjes waar de balken (2 aan elkaar geschroefd) op gemonteerd worden, of ga ik gleuven graven waar dit betonnen poertjes op komen? Ik wil namelijk wel iets van 60 boven de grond met beton, voordat ik met hout begin zodat de balken droog blijven.

  Gelukkig heb ik wel een enigszins technische achtergrond qua middelbare school met Natuurkunde op het VWO. Dit vak heeft mij altijd enorm geboeid en ik hoop dat het mij hierin ook kan helpen ivm krachtverdeling. Daarnaast kijk ik graag af (zodoende dat ik hier via Google Images terecht ben gekomen), om tot leuke ideeën te komen bijv. mbt de houtverbindingen die ik wil gebruiken.

  Ik begrijp dat ik hier niet zomaar bovenstaand verhaal neer kan plempen, met bij jullie het verzoek om mij maar even te vertellen hoe ik dat allemaal moet doen. Dat is ook niet mijn bedoeling, dit is meer een introductie op een hopelijk succesvol verhaal gedurende enkele maanden (mogelijk jaren). Wel zou ik graag zelfgemaakte schetsen willen delen met hoe ik in gedachten heb om het geheel te maken, waar jullie dan uiteraard op mogen schieten.

  Veel verder dan een werkbank ben ik qua woodworking (nog) niet gekomen, maar heb inmiddels al wel de nodige gereedschappen verzameld als beitels, decoupeerzaag, kettingzaag, bovenvrees, cirkelzaag en (accu)boormachines.

  Tot zover eerst maar eens. Ik hoop dat dit niet boven mijn pet gaat, maar reken er ook op dat dat helemaal goedkomt!

  Edit:
  Nog even een eerste schets van voren:

  IMG_0865.jpg

  En van boven:
  IMG_0864.jpg

  De schetsen van de constructie zelf zal ik op den duur uiteraard gedetailleerder tekenen
  Laatst gewijzigd door _Brake_; 29-01-15 om 10:38. Reden: Schetsen voor de visualisatie

 2. #2
  Leuk

  Ik heb zelf 4 jaar geleden een 3 bay carport gebouwd, elke bay is 2.60m breed en 5m diep

  Ik zal later wat foto's ter inspiratie plaatsen

  veel success
  MvG
  Chris
  If you put your mind to it you can accomplish anything

 3. #3
  Red je dit vergunningsvrij? Anders raak je toch om constructieberekeningen voor de vergunningsaanvraag.

  De balkmaat die je noemt is voor het gebint denk ik te licht, en voor de sporen (voor het oog) te zwaar, wel een uitdaging.

  Op de 2e foto zie je dat de poeren en borstwering op de betonplaat gemetseld zijn, wil je dit ook of straatwerk in de schuur?
  Afhankelijk van de grondslag kun je er voor kiezen om poeren of een strookfundering te storten (vorstvrij) waar je op verder kunt bouwen.

 4. #4
  ik zou voor een opening van 2600 gaan, je hebt die 100mm hard nodig
  MvG
  Chris
  If you put your mind to it you can accomplish anything

 5. #5
  Zoals belooft hier een paar foto's die heb genomen tijdens de constructie van de carport

  DSC_0134.jpgDSC_0135.jpgDSC_0136.jpg
  MvG
  Chris
  If you put your mind to it you can accomplish anything

 6. #6
  Volgens mij mag je dit niet vergunningsvrij realiseren. Ik heb zelf een kapschuur van 10x3 gezet met drie vakken. Kwa hoogte ben ik tot de vergunningsvrije grens gegaan van 3m. Je mag volgens mij 10% afwijken, maar dan heb je nog geen 5m.

  GR Robert

 7. #7
  Athanor
  Guest
  Welkom op het forum!

  Een leuk project en als je het goed documenteert zeker leuk om te gaan volgen. Er is hier genoeg kennis en inderdaad heb je al een paar ervaringsdeskundige voorgangers die hun werk hier geplaatst hebben.

  Succes! Fons

 8. #8
  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door robert1964 Bekijk Berichten
  Volgens mij mag je dit niet vergunningsvrij realiseren. Ik heb zelf een kapschuur van 10x3 gezet met drie vakken. Kwa hoogte ben ik tot de vergunningsvrije grens gegaan van 3m. Je mag volgens mij 10% afwijken, maar dan heb je nog geen 5m.

  GR Robert
  een vriend van mij heeft een garage gezet van 8x10 VERGUNNINGSVRIJ. goothoogte 3m, schuine dakhelling, in het midden een stuk plat dak (5.5m hoog) en dan weer naar onder. Dit alles zonder vergunning. Enkel een meldingsplicht

 9. #9
  oud hout
  Ingeschreven
  Jan 2012
  Locatie
  Goeree-Overflakkee
  Berichten
  2.505
  mcluma woont in UK.

  In NL is er zowiezo een bovengrens van 5m bouwhoogte voor vergunningsvrij. Er bestaat geen standaard 10% afwijking. Wel allerlei andere eisen. En een melding (voor bouwen) bestaat in NL al jaren niet meer.

  Vergunningscheck.

  Ik zie op de foto's nog geen wolfseinden verschijnen, het lijkt een schilddak te worden?
  Laatst gewijzigd door Bijtel; 02-02-15 om 12:58.

 10. #10
  Senior Member
  Ingeschreven
  Oct 2012
  Locatie
  Izegem, België
  Berichten
  607
  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door PBT Bekijk Berichten
  een vriend van mij heeft een garage gezet van 8x10 VERGUNNINGSVRIJ. goothoogte 3m, schuine dakhelling, in het midden een stuk plat dak (5.5m hoog) en dan weer naar onder. Dit alles zonder vergunning. Enkel een meldingsplicht
  Dit is waarschijlijk in belgie. Hier bestaat de meldingsplicht wel nog. Maar enkel geldig van toepassing op constructies tot 40m²

  http://ruimtelijkeordening.be/NL/Bel...isserrehoutkot

  Dus, tenzij je vriend het bewijs van goedkeuring van de stad kan voorleggen, betwijfel ik dat hij hierbij een goedkeuring heeft gekregen.
  Vermoedelijk heeft hij 40m² aangevraagd, en uiteindelijk 80m² gebouwd. Komt dikwijls voor, maar is niet volgens de regels.

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top