Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 4 123 ... LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 35

Onderwerp: Haaks frezen

 1. #1

  Question Haaks frezen

  Beste forumleden,

  Inmiddels ben ik al bijna een jaar bezig een te bedenken hoe ik het volgende aan kan pakken:

  Wij gaan de trap een beurt geven en één van de plannen is om de onderzijde van iedere trede te voorzien van led-strips, in een aluminium profiel.
  Nu wens ik voor de profielen een sleuf in de onderzijde van iedere traptrede te frezen, van zon 12mm breed, bij 10 mm diep, over de gehele breedte van iedere trede.
  Hier doet zich het probleem voor. De onderzijde van de treden, zijn van de voorkant van de trede tot het stootboord slechts 40 mm. De sleuf moet hier ongeveer op het midden komen.
  Door de beperkte hoogte tussen onderkant van een traptrede en de bovenkant van de onderliggende trede (zon 18 cm), in combinatie met de zojuist genoemde beperkte ruimte van 4 cm, vormt zich een voor reguliere frees machines onbereikbare hoek.

  Ik ben in het bezit van een bovenfrees, welke een te groot plateau aan de onderkant heeft om de minder dan 20 mm uit de kant te frezen sleuf te frezen (nog afgezien van de afmetingen en hoogte van de body van de machine).
  Tevens ben ik in het bezit van een multitool waarmee ik heb geprobeerd de sleuf uit te 'zagen'. Echter blijkt het resultaat ook hier moeilijk haalbaar zonder grove, later weer te moeten herstellen, schade achter te laten door het uitbreken van de zaagsneden. Daarnaast word het moeilijk over de gehele breedte van iedere trede, een geheel rechte sleuf uit te zagen. De profielen (aluminium) zullen immers niet passen als de sleuf niet geheel recht is.

  Nu ben ik opzoek naar een mogelijkheid de sleuf, liefst ondersteund door enige geleiding, uit te frezen. Ideaal ben ik dus opzoek naar een soort haakse kantenfrees of iets dergelijks. Iets wat, tot mijn verbazing, nergens te vinden is.
  Uiteraard sta ik open voor andere oplossingen!

  Echter is het wel een vereiste dat de aluminium profielen op de omschreven wijze in de treden komen. Andere oplossingen omtrent de plaats of bevestiging van de profielen of strips heb ik al zat gehad, maar zijn niet hetgeen dat ik zoek.

  Wie o wie kan mij uit deze hersenkraker helpen? Menig meubelmaker, timmerman, bouwmarkt, speciaalzaak etc is u te vergeefs voor geweest!

  Mvg Maarten

 2. #2
  kun je hier niets mee?
  https://www.ecotools.nl/sponningfrees-set/

  en dan je freesmachine op de neus van de traptreden houden.

  mvg Paulo
  Laatst gewijzigd door Paulo1997; 24-01-15 om 19:54.

 3. #3
  Dat je dit nog machinaal voor elkaar gaat krijgen in reeds gemonteerde tredes, kun je wel vergeten, vrees ik.
  De beste truc die ik voor je kan verzinnen is, dat je de traptreden op de genoemde plaats aan de onderzijde opdikt met een latje van pakweg 15mmdik en zo'n 40mm breed, en dat je in die latjes de groeven freest waar je de ledstrips in monteert - uiteraard voordat je ze bevestigt.
  Een soortgelijke truc zou je trouwens ook aan de voorzijde van de traptrede kunnen toepassen.
  Heb ik je op een idee gebracht, of had je deze suggestie al gekregen en verworpen?

  In ieder geval: succes met je hersenkraker!
  Vriendelijke groet, Nerflander
  [I]Alles wat de moeite waard is kost moeite.[/I]

 4. #4
  boorstandaard/booropstelling maken met een lange boor van 39 of 40 mm breed en dan later de gaten afsteken met een beitel.
  Take that rage, put it on a page
  Take the page to the stage, Blow the roof off the place!!!

 5. #5
  Kijk eens bij schaduwvoegfrees. Er zijn ook freesmachines die tochtstrip in kunnen frezen. Tendotools is vroeger bij mij in de winkel geweest en heeft dit in een folder laten zien. Iets in de geest van vertex of zoiets. Gewoon even googlen. Zal evengoed niet makkelijk worden. Zoals hierboven al een keer vermeld is een schijffrees zou het ook kunnen doen.

 6. #6
  Beste Paulo1997 en Nerflander,

  Beide bedankt voor uw spoedige reactie!

  Met betrekking tot het gebruik van een sponningfrees icm met een op de neus geplaatste bovenfrees. Dit is tot nu toe het idee wat het dichts in de buurt van een oplossing komt. Het idee was eerder al om hier een rasp voor te gebruiken (http://www.ebay.com/itm/BZ23470-2-Bu...-/221513621785), echter kan tot noch toe niemand vertellen hoe snel de raspjes slijten (totaal 13 trede) en zijn deze naar verhouding vrij duur.
  Een sponningfrees zou een optie kunnen zijn maar werd mij eerder door een timmerman afgeraden ivm het mogelijke 'hakken' van de frees op het hout ivm te grote overbrugging in freesdiepte. Daarnaast was het mij tot nu toe nog niet gelukt een betaalbare (max 60,-) frees te vinden, waarbij de freesdiepte verder kwam dan 0,8 mm (en onder de E 60,-). Voor beide zou deze set dus een uitstekende oplossing kunnen zijn! Helaas uitverkocht maar heb de aanbieder zojuist een mail verstuurd.
  Enig nadeel is wel dat de hoeken in de trap (2 x 90 graden) maken dat een groot deel van 6 in de hoeken geplaatste treden, samen met de uiterste punten van iedere trede, onbereikbaar blijven voor de frees. Hier zal de multitool samen met een flinke doses geduld en kneedbaar hout de oplossing moeten bieden.

  Met betrekking tot het ophogen/ dikken van de treden. Dit is inderdaad een eerder verworpen idee Nerflander. Helaas want een slecht idee is het absoluut niet, ware het niet dat de renovatieset welke wij gebruiken voor de trap profielen voor de neus van de trap gebruikt welke een maximumdikte van 45 mm aankunnen (nu 43 mm). Het apart afwerken van de neuzen zie ik helaas niet zitten waarmee het idee helaas geen oplossing bied. Toch zeer bedankt voor uw reactie!

 7. #7
  of deze, 12.7mm breed en 9.5mm diep

  https://www.ecotools.nl/sponningfrees-471318/

  maar bij de set kun je ook eerst een grote lager doen en daarna een kleiner, zodat je zeg maar in stapjes freest.

  ik heb de set thuis liggen dus als je nog vragen hebt hoor ik het wel.

  mvg

 8. #8
  Je moet beslist geen sponningfrees hebben, die snijdt maar aan twee kanten. Een schijffrees snijdt aan drie kanten en is vanwege de bouw veel taaier en daarmee minder kwetsbaar. Aan het einde bij de boom zal je moeten steken :-(

 9. #9
  Ik zat net even te kijken naar schaduwvoegfrezen. De modellen die ik bedoelde zijn er waarschijnlijk niet meer. Die van lamello is niet geschikt.

 10. #10
  Hoi, ik begrijp dat je het ledlint in het alumniumprofiel in de onderzijde van de trede wilt bevestigen, ik kan me dat voorstellen maar waarom zet je het profiel met ledlint er niet gewoon tegen aan zonder de gleuf te frezen. Eenvoudiger en redelijkerwijs haalbaar. Maar als dat niet is wat je wilt, tja dan nog even verder puzzelen, veel succes, lijkt me niet simpel, groet Crossbow1958

 

 

Labels voor dit Bericht

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top