Welkom bij www.woodworking.nl.
Resultaten 1 tot 9 van de 9
 1. #1

  welk hout voor doosje?

  Ik ben mijzelf aan het leren en dus aan het oefenen om zwaluwstaartjes te maken.
  Gewoon net zolang proberen tot het lukt mbv boeken en plaatjes kijken.

  Nu wil ik graag een doosje maken om dit op te proberen.
  Mijn vraag: wat voor soort hout kan ik het beste gebruiken om zo'n doosje te maken. Niet te duur ( ivm mislukken.. ).
  Nu gebruik ik vooral vurenlatjes om te oefenen maar echt er iets van maken zoals een doosje is leuker.
  Het hout moet ook wel een beetje makkelijk te krijgen zijn.

  Suggesties? thx.

  Alm

 2. #2
  oud hout
  Ingeschreven
  Nov 2009
  Locatie
  het land van Maas en Waal
  Berichten
  2.337

  Re: welk hout voor doosje?

  Niet te duur -> vuren

  Verder kan je het zo gek niet bedenken en is zo'n beetje alles wel geschikt. Probeer eerst een paar doosjes/verbindingen in vuren en ga dan voor de meer exclusieve hout soorten.

 3. #3

  Re: welk hout voor doosje?

  Ik weet niet waar je woont (tip: zet dat er even bij in je profiel), maar je kan bij bijna elke houthandel wel reststukjes kopen. Voor 1 of 2 tientjes kan je dan hele mooie plankjes krijgen Kunst is meestal wel om ze daarna netjes haaks te krijgen. En uit eigen ervaring: als je planken niet haaks zijn gaat het je bijna niet lukken om nette zwaluwstaartjes te maken.

  Nog een tip: begin niet te klein. Maak eerst een kist uit vuren, dan een kistje, dan een kistje uit iets anders (eiken, noten, beuken etc) en als je dat netjes lukt begin dán aan een doosje met kleine zwaluwstaartjes.

  Succes!

  Arthur

 4. #4

  Re: welk hout voor doosje?

  Oke maar als ik dus niet tegek wil doen welk hout behalve vuren is dan een beetje makkelijk te bewerken?

 5. #5

  Re: welk hout voor doosje?

  Ik zou bijvoorbeeld eens beginnen met grenen, dat werkt lekkerder dan vuren, is niet zo hard als bijvoorbeeld eiken, en met de geur van grenen zit het houtbewerken voor de rest van je leven in je bloed. Tenminste, Ik vind grenen vanwege de geur heerlijk werken, ben niet een grote fan van de look. Maar aan de andere kant, ik vind eiken ook heerlijk ruiken, en teak, en ceder.

  Terug naar hout om mee te beginnen, ook meranti is goed te betalen en te krijgen. Bij de plaatselijke Hornbach hebben ze zelfs ook eiken en beuken voorgeschaafd op veel verschillende maten.

 6. #6

  Re: welk hout voor doosje?

  Wel oppassen met dat voorgeschaafde hout. Toen ik laatst bij de Hornbach ging kijken lagen er wel heel veel kromme planken tussen. Dan heeft dat voorgeschaafde nog geen nut.

 7. #7

  Re: welk hout voor doosje?

  Ook ik ben op zoek naar kleine stukken hout (dat niet vuren danwel grenen is). Hoe is trouwens de prijs van geschaafd hardhout bij de Hornbach te vergelijken met die van de houthandel?

  Ik ben eens wezen kijken bij de Haagse Fijnhouthandel, maar daar geven ze (logischerwijs) aan dat prijzen geven zonder zaagplan nogal lastig is.

 8. #8

  Re: welk hout voor doosje?

  Kijk eens bij de parketteur in je omgeving :idea: ,die hebben bij het leggen van plankenvloeren regelmatig afvalstukken in allerlei breedtes en houtsoorten .Als ze nog gelegen zijn om ze haaks voor je af te zagen heb je ideaal oefenmateriaal


  m.v.g. Geurt.


  ------------niemand is onbekwamer dan een timmerman zonder hamer-----------

 9. #9

  Re: welk hout voor doosje?

  Goeie tips, THX
  En nu ga ik aan het werk met al deze tips..

  Alm

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top