Welkom bij www.woodworking.nl.
Resultaten 1 tot 5 van de 5
 1. #1

  Antieke deken kist. Informatie?

  Van de week heb ik de oude dekenkist van mijn schoonmoeder eens van dichtbij bekeken. En dat maakt me nieuwsgierig. Iemand enig idee wanneer dit gemaakt is en wat voor soort stijl periode?

  Het is vooral nieuwsgierigheid van me. Verder nog geen belangstelling om de erfenis op te strijken . Maar dat maakt het allemaal ook niet erg geschikt om er mee naar een taxateur te gaan.

  IMG_1736.jpg

  IMG_1735.jpg

  IMG_1730.jpg

  IMG_1731.jpg

  IMG_1734.jpg

  Zo te zien is hij van gezaagd en geschaafd eiken hout gemaakt. Dus waarschijnlijk niet super oud. Zou dat in een neo classische periode passen?

 2. #2
  Ik heb ook het idee dat de scharnieren minder oud zijn dan de patina/roest laag doet vermoeden.
  Maar het is wel een flinke puist snijwerk geweest.
  Misschien is het snijwerk ouder dan de geschaafde planken?

 3. #3
  Ik denk ook dat die scharnieren later zijn, de passing is wel heel ruim. Vervanging gebeurde vaak, scharnieren roesten door en dan werd het gerepareerd. Een slot is ook zelden origineel.

  Bijna alle planken zijn wel ergens gesneden, behalve de onderkant en achterkant natuurlijk, dus ik denk dat het wel origineel zo gemaakt is.

  Echt heel mooi vind ik het persoonlijk niet, is me wat te klassiek allemaal. Maar wel een mooi stukje nijverheid. Volgens mij is dit soort werk niet meer zo gevraagd tegenwoordig. En met een beetje pech gaat er dan zo'n shabby sjiek dametje er allemaal witte verf over heen smeren.

 4. #4
  Voel eens dwars op de lengterichting van de panelen aan binnen en achterkant. Voel of zie je zelfs golfjes hierin, dan heb je hoogstwaarschijnlijk te maken met een meubel van voor het machinale tijdperk. Van voor de tijd van de schaafbank. Dus handmatig geschaafd. Dan ben je al een eind op weg in de datering.
  Zitten er ook vakjes en laadjes onder in de kist. Hierin werden vaak kostbaarheden opgeborgen.
  De uitbeeldingen in het houtsnijwerk geeft vaak ook een indicatie voor welke beroepsgroep dit meubel is gemaakt.
  Of anders even met de foto's naar een echte meubelantieker.
  vr.gr. Jan Pranger.
  http://www.arstorno.nl [b:3c68c353]"hout-vormen"[/b:3c68c353]

 5. #5
  Ja ik had even moeten voelen, maar het ging allemaal een beetje snel snel.

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top