Welkom bij www.woodworking.nl.
Resultaten 1 tot 5 van de 5
 1. #1
  Senior Member
  Ingeschreven
  Oct 2014
  Locatie
  Regio Arnhem
  Berichten
  539

  lakken over lijnzaadolie

  Ik ben tussen de bedrijven door bezig met een koffer voor een digitale piano. En had de zijkanten van multiplex al op maat gezaagd en op de werkbank liggen.
  Nu heb ik die gebruikt om stukken met gekookte lijnzaadolie behandelde stukken beuken te klemmen voor een ander project. Daarbij zijn er natuurlijk wat afdrukken van de olie (was net een dag opgebracht) op het multiplex achtergebleven.

  Ik heb er geen seconde over nagedacht, dom natuurlijk, maar vraag me nu af of dat nog wel goedkomt met dat multiplex. Ik wil het namelijk gronden en lakken, eerst snelgrond erop en dan alkydverf.

  Kan ik dat er nog opsmeren of hecht het niet meer? Of kan ik de lijnzaadolie verwijderen met een oplosmiddel? Lijkt me lastig want het trekt er natuurlijk helemaal in.

  HELP!

 2. #2
  Verwijderen kan alleen door schuren. Maar: lijnolie hardt uit - polymeriseert - en is daarna volledig compatibel met alle normale afwerkingen, zeker lakken, vernissen en verven op oplosmiddelbasis. Ik gebruik lijnolie altijd als ondergrond voor (jacht)lak op gedraaid werk dat watervast afgewerkt moet worden - en voor zover ik weet ben ik niet de enige ;-)

  Het enige probleem dat je gaat krijgen is dat je 'vlekken' in je multiplex hebt waar de lijnolie er in is getrokken. Die vlekken krijg je er niet meer uit (zonder rigoureus schuren). Maar dat is uitsluitend een visueel probleem (tenzij je niet-transparante afwerkingen gebruikt - dan zie je dr niks van).

 3. #3
  Vroeger waren de meeste lijnolieverven.
  Niet meer zichtbaar? Ja maar dan moet je wel goed schuren bij de tussenlagen. De grondverf dringt op de plekken met lijnolie veel minder ver in het hout. Maar je ziet het wel na de eerste keer.

 4. #4
  Senior Member
  Ingeschreven
  Oct 2014
  Locatie
  Regio Arnhem
  Berichten
  539
  Ok. Het hoeft niet perfect te worden. Het wordt een koffer die in de auto wordt gesmeten, een soort flightcase.
  Als ik geen hechtingsproblemen krijg ben ik al blij! Ik lak de boel dekkend in een kleurtje dat ik nog ergens heb staan.

 5. #5
  Senior Member
  Ingeschreven
  Apr 2008
  Locatie
  Nederweert
  Berichten
  1.188
  Zoals Wim al zei was lijnzaadolie een hoofdingrediënt voor verf, of het nog altijd is durf ik niet te zeggen. Ik bewaar mijn kwasten voor witte alkyd grondverf in de lijnzaadolie, gewoon vol verf in een blikje zetten. Voor gebruik de meeste olie eraf vegen met een doekje en gaan. Nooit geen problemen mee gehad.

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top