Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 4 123 ... LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 33
 1. #1

  Minimalistische beginset gereedschap. Echt minimalistisch!

  Zoals ik al in mijn voorstelstukje aankondigde begin ik met een zo goed als schone lei. Ik hoop samen met jullie tot een goede "beginset" gereedschap te komen waar ik zaken als doosjes, kleine kastjes, gereedschapskisten e.d. mee kan maken. Mijn verjaardag komt er aan, dus ik heb een aantal zaken in gedachten om te vragen aan familie e.d., verder zal ik van project tot project mijn collectie gaan aanvullen. Mijn budget is vrij beperkt, maar ik koop wel liever iets goeds dan dat ik na een jaar weer overnieuw kan beginnen...

  Graag hoor ik jullie commentaar op mijn minimale aanzet

  Meten, aftekenen

  • Starrett Economy grade combination square - de basis, wat mij betreft. Ik ben niet bang om mijn gereedschap zelf haaks te maken, dus ik ga niet voor de top-of-the-bill Starrett.
  • Veritas double marking gauge - niet veel duurder dan een goede houten marking/mortise gauge, en ik lees hier goede verhalen over
  • Markeermes, waarschijnlijk de Stanley die Paul Sellers gebruikt, maar het Veritas mesje ziet er ook goed uit. Suggesties?
  • Potloodje
  • Verder zal ik wat blokhaken e.d. toevoegen aan de collectie wanneer nodig, maar met een combinatiehaak moet ik een heel eind kunnen komen... Toch?


  Zagen

  • Ondanks dat ik alles met handgereedschap ga doen zie ik een beetje op tegen het aanschaffen van een heel arsenaal zagen. Ik heb voor projectjes op/om het huis een draadloos cirkelzaagje van Bosch op het oog (10.8V). Is dit een absolute no-go voor houtbewerking als ik toch al mijn plankjes op maat en glad ga maken op een futselplank met de schaaf?
  • Een kapzaagje is natuurlijk een must voor pen-gat en zwaluwstaartverbindingen. Paul Sellers suggereert een zwaluwstaart als eerste zaag, Shannon Rogers (the Renaissance Woodworker) suggereert een carcass saw (cross of rip?). Omdat ik ook de mogelijkheid wil hebben om iets grotere pennen te zagen neig ik naar de carcass saw, om daarna een zwaluwstaartzaagje erbij te doen.
  • Omdat ik redelijk nieuw ben in de houtwereld lijkt het me verstandig om met een nieuwe zaag te beginnen, maar het lijkt me later wel leuk om een oud zaagje op te knappen (leren slijpen moet ik toch). De Veritas zagen krijgen goede kritieken en lijken me een goed startpunt. Japanse zagen heb ik naar gekeken, maar kunnen me nog niet echt bekoren.


  Schaven
  • Tsja, ik begon al over Paul Sellers, dus het zal jullie niet verbazen dat mijn eerste voorkeur uitgaat naar een #4. Ik zie het nu nog niet zitten om een oude schaaf te restaureren, en wil graag een goed "referentiepunt". De Juuma schaaf wordt goed getest en heeft mijn voorkeur.
  • Het meeste hout dat ik zal kopen zal gevlakt en geschaafd zijn, dus ik zie weinig redenen om direct een #7 en een #5 aan te schaffen. Is het nuttig om als eerste uitbreiding een #5 schaaf als scrub plane aan te schaffen, of is dit niet nodig?
  • Mis ik hier nog iets? Vlakken en vandikte maken hoop ik goed te kunnen doen door het hout zoveel mogelijk op maat te kopen, en eventueel met de #4 nabewerken. Is een blokschaafje een must?
  • Een oude rabbet/plow plane lijkt me een nuttige uitbreiding om lades e.d. van een bodem te kunnen voorzien. Ik ga waarschijnlijk op Ebay/Marktplaats een beetje rondzoeken naar een Stanley 41 of iets dergelijks, aangezien de Veritas en Lie Nielsen schaafjes mij een tikje te duur zijn...


  Hak- en breekwerk, ehh, beitels
  • Om te beginnen lijken me 4 bevel edge chisels me goed genoeg. Ik heb een setje Narex Woodline Plus op het oog, in 6, 12, 20 en 26mm.
  • Thorex of soortgelijke hamer


  Overig

  • Ik slijp al een tijdje mijn keukenmessen met een setje Japanse waterstenen, wat me goed bevalt. Ik heb twee combistenen, een 240/800 en een 2000/5000. Is dit afdoende om mijn beitels te scherpen?
  • Eerste projectjes zullen zijn een werkbank en twee zaagbokken, gevolgd door een gereedschapskist.
  • Mis ik nog zaken?


  Mijn excuses voor het lange verhaal, ik hoop samen met jullie tot een mooie set te kunnen komen, waar andere beginnende houtbewerkers ook wat aan hebben. Dank voor het lezen, en ik sta open voor al jullie kritieken en ideeën!

 2. #2
  Ik denk dat je op de goede weg zit met je keuze. Let op bij de keuze van zagen dat er twee vertandingen zijn een voor zagen in de lengte richting en een voor dwars op de nerf. Zwaluwstarten doe je met een rip cut (lengte richting) Afkorten doe je met een cross cut (afkortzaag) Wil een een pen zagen heb je ze eigenlijk allebei nodig volgens de regels. Jaren lang heb ik alles gezaag met een crosscut zaag. Wil je hout in de lengte zagen (schulpen) dan bemerk je de tekortkomingen van de hedendaagse handzagen. Deze zijn bijna allemaal universeel (ja omdat de meeste het verschil niet weten).
  Waar ik nog een keer over na zou denken zou de aanschaf van een bovenfrees zijn en er zelf een freestafel bij maken. Je kan nu alle groeven frezen en meer.
  Succes en stel je vragen.
  O ja Thorex ??? Ik ken wel kunststof hamers maar bedoel je soms THOR hamers?

 3. #3
  Dank voor je input mbt de zagen, Wim! Ik neig naar een crosscut carcass en een (rip) zwaluwstaartzaag, om beide afgedekt te hebben. Ik twijfel of ik misschien toch een paar handzagen ga proberen te regelen als ik eenmaal zagen kan scherpen, maar die zijn in NL niet zo goed te vinden als bijvoorbeeld in de UK, waar de Disston D-8 zagen aan de bomen lijken te groeien... Thor en Thorex hamers kom ik allebei door elkaar tegen bij Paul Sellers. Baptist verkoopt ook beide geloof ik.

 4. #4
  Afbreekmesjes werken ook perfect.
  Paul en zijn Stanley nr4....
  De stenen zijn goed, als ze voldoende lengte hebben.
  Grondschaaf komt later, maar als je daar naar kijkt heb zo weer een aantal aankopgen gedaan voor meer dan honderd euro. Succes met de aanschaf.

 5. #5
  Ik zou zelf in plaats van de accucirkelzaag een gewone afkortzaag nemen als eerste start. Een 10.8V accucirkelzaag is nogal beperkt, en dan niet alleen in de capaciteit maar ook in de keuze van zaagblad.
  Eerste schaaf: de #5 heet niet voor niets Jack. Als het voorlopig de enige schaaf is kun je je daar prima mee redden. Qua schaven heeft iedereen een eigen voorkeur, dus kijk zelf wat je het best bevalt.
  Als hamer kun je eventueel ook de Narex houten hamer nemen. Erg goedkoop. Of evt. een Wiha kunststofhamer.

 6. #6
  Slijpstenen van knives&tools zeker? Die zijn ook zeker geschikt om je beitels te slijpen, alleen hou ik mn keukenslijpstenen en mn weekplaatsslijpstenen graag gescheiden.

  Maar ik heb sinds kort een belgisch blauwe wetsteen in de keuken...
  Laatst gewijzigd door henkverhaar; 13-01-15 om 08:01.

 7. #7
  Die slijpstenen van Eden gebruik ik ook, werkt prima. Heb je al lijmklemmen?

 8. #8
  Senior Member
  Ingeschreven
  Oct 2013
  Locatie
  Stad Groningen
  Berichten
  732
  Alle begin is moeilijk en al doende leert men...
  Er zijn een aantal gereedschappen en merken die onmisbaar blijken te zijn. De starret combinatiehaak is zeker een ijk punt, daarmee controleer ik alle blok/ winkelhaken die ik op rommelmarkten vind. Als je electrisch bezig wil is het Duitse merk met de groene stekker een aanrader. Een gerecyclede nooitgedagt bijtel van de kringloop en die schep slijpen dat vind ik nou leuk.
  Ik combineer een aantal hobbies, gereedschap vinden op rommelmarkten en marktplaats, het opknappen er van, en het gebruik. Graag wil ik iedereen overtuigen van het KISS principe (keep it simple stupid.) wees creatief , niet te veel nadenken en op dit forum rondhangen maar doe... (ook ik vergeet het soms)
  Dus koop wat je direct nodig hebt. Een kruishout is ook zelf te maken, evenals een lijmklem met wigjes. en een werkbank...
  succes.
  Laatst gewijzigd door Blom3dd; 13-01-15 om 00:21.

 9. #9
  Dank voor al jullie input! Ik heb nagedacht over de cirkelzaag/afkortzaag, en ben bang dat een afkortzaag iets teveel een "one-trick pony" is voor mij. Zodra de plankjes wat breder worden kun je al snel niets meer, en met een goede geleider kan de cirkelzaag wat meer. Ruimte is echt een issue (halve achterste slaapkamer beschikbaar, en eventueel de tuin natuurlijk bij goed weer), maar misschien moet ik toch een tafelzaag overwegen...

  De stenen zijn inderdaad van k&t, voldoen prima tot nu toe.

  Lijmklemmen... Ik wist wel dat ik iets vergat

 10. #10
  De hamer zou je eerste project kunnen zijn, dat scheelt weer de aanschaf.

  Koop het minimale en al werkend kom je erachter wat je nog meer nodig hebt. Ik ben ooit begonnen met een kapzaag, een 6mm beitel, een hamer en een oude gammele #4. Daar wordt je alleen maar creatief van.

  Langzaamaan koop ik spullen bij, maar enkel als ik ze echt nodig heb. En dan koop ik altijd het type waar ik echt heel blij van wordt (en geen budgetversie). Op die manier spreid je de kosten van je hobby en heb je meerdere gelukmomenten in het jaar :-)

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top