Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 3 123 LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 30

Onderwerp: Kunstwerk Mons 2015

 1. #1
  Senior Member
  Ingeschreven
  Mar 2011
  Locatie
  Boirs, België
  Berichten
  1.759

  Kunstwerk Mons 2015

  Het verbaasd mij dat dit hier nog niet vroeger aan bod is gekomen, voor Mons 2015 Europese cultuurstad is er een houten "kunstwerk" dat maar liefst €400.000 publiek geld gekost heeft neergezet in december 2014, vanzelf ingestort een week of twee later. Heropgebouwd en nu begon het weer te kraken en gingen ze een deel afbreken om uiteindelijk het compleet af te breken.

  Het was wel speciaal toen het stond, maar gezien de kostprijs en hoeveelheid materiaal die hierin zaten vond ik het vanaf het begin een schandaal.
  Moderne kunst is voor mij gewoon toegeven dat je artistiek niet beter zal kunnen doen dan de erkende meesters uit de vorige eeuwen, en een wedloop begint naar wie het meest onwaarschijnlijke kan verkopen als kunst.
  Er zit meer kunst in die kasseien of gevels dan in die stapel planken.  Artikel over de eerste instorting

  En hier een beetje satire ivm de actualiteit ("loop maar door, het is zonder gevaar" DiRupo pm)
 2. #2

 3. #3
  Wist hier niets van, maar volg dan ook al jaren de actualiteit niet meer juist om me niet druk te hoeven maken in zaken zoals dit.
  Ik zou hier veeeul kunnen op zeggen maar laat ik het houden bij dit

  jiFfM.jpg
  Bijgevoegde Afbeeldingen Bijgevoegde Afbeeldingen

 4. #4
  Senior Member
  Ingeschreven
  Mar 2011
  Locatie
  Boirs, België
  Berichten
  1.759
  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door SamPonette Bekijk Berichten
  van Arne Quinze?
  Himself,

  Dit had 5 jaar moeten blijven staan... natuurlijk met de nodige bla bla van het hout zal gerecycleerd worden. Ik ben erg benieuwd naar waar die containers gaan.
  Ze gaan naar een spaanplaatfabriek zeggen ze, 44000 planken. Wat volgens mij een last minute uitvinding is want had het 5 jaar buiten gestaan in de regen en zon dan was er niets meer mee aan te vangen tenzij het zwaar behandeld is. In welk geval ik niet zeker ben dat een spaanplaatfabriek dit wel wil, in tegenstelling met wat men denkt gebruiken die voornamelijk of zelfs exclusief nieuw vers hout.
  Als je onderstaande foto ziet dan zie je hoeveel levens deze grap had kunnen kosten.


 5. #5
  Inderdaad een werk van Arne Quinze Ben ook geen fan van "moderne kunst" of wat daar voor moet doorgaan, maar de houtsculpturen van de man vind ik wel geslaagd. Ze spreken mij in elk geval aan, idem trouwens voor zijn "My Secret garden" reeks. En de prijs? Het is waard wat de gek er voor geeft zeker.

  Een dergelijk "kunstwerk" is een nachtmerrie voor een ingenieur, begin daar maar aan te rekenen qua stabiliteit. Door de materiaalkeuze en de "constructie" is dit concept beter geschikt om op te bouwen in de sahara dan in natte lage landen. Een paar dagen regen of sneeuw en het totaalgewicht van het geheel ligt al een stuk hoger, met alle gevolgen van dien voor de "verbindingen" door het werkend materiaal.


  Mvg,

  André

 6. #6
  Hoe waren die verbindingen gemaakt? In de krant stond dat het een zelfdragende constructie was waardoor de eerste schade zich door de ganse constructie had voortgezet.
  Het is inderdaad onbegrijpelijk dat in een tijdperk waar voor alle publieke gebouwen, technische ruimtes en zelfs speelpleinen een risico analyse wordt doorgevoerd er voor een kunstwerk blijkbaar andere regels gelden.
  http://www.standaard.be/cnt/dmf20150110_01466902
  Het is maar dag en avond, en heel even middag...

 7. #7
  Het meeste is geschroefd (Spax of iets dergelijks) enkel bij de hoofdstructuren (staanders) lijken bouten en platen gebruikt te zijn.

 8. #8
  ik ben het helemaal met je eens Benchworks, waar het gaat om vakmanschap en kunst. Een goede kunstenaar moet ook een goede vakman zijn. In Nederland betaalden we iemand 50 duizend euro om een stuk vloer in een museum in de pindakaas te smeren. Zo ga je niet met hout om en zo ga je niet met eten om. Het is decadentie ten top. Zo zouden "natuurclubs" zich minder druk moeten maken over het kappen van hout, maar wat er daarna mee gebeurt. Verspilling doet een onterechte aanslag op onze grondstoffen, die daardoor duurder worden en zo buiten het bereik van arme mensen elders in de wereld komen.

  jaap

  ps. in Nederland moet je voor het bouwen van een fietsenrek als sterkteberekeningen etc indienen voor het verkrijgen van een bouwvergunning.

 9. #9
  Het doet me denken aan de geldverspilling van Jan Hoed in de jaren '90 denk ik met de ham aan de zuilen.
  download.jpgham_1.jpg
  Laatst gewijzigd door sirjacobsd; 11-01-15 om 12:12. Reden: 2de foto bijgeplaatst.

 10. #10
  Over de betekenis en waarde van moderne kunst kan lang gediscussieerd worden. Ik ben zelf totaal geen fan van het werk van Arne Quinze maar ik ben tegelijkertijd ook wel benieuwd naar de achterliggende besluitvorming om het nu af te breken. Vele van zijn werken hebben het wel jaren in de buitenlucht overleeft, bijvoorbeeld zijn werk bij het Vlaams parlement in Brussel.
  Ik ben zelf werkzaam in de kunstwereld, opgeleid als beeldend kunstenaar, en nu als zelfstandige werkzaam voor kunstenaars, vormgevers, musea. De verspilling, vooral door musea, stoort mij ook ongelofelijk. De hoeveelheid materiaal die na een tentoonstellingsperiode wordt weggegooid( een tentoonstelling is goed voor een vrachtauto aan materiaal) is echt schrikbarend en strookt totaal niet met de vaak maatschappij kritische/ moralistische houding die de kunstwereld er op na houdt. Daar zou men van mij toch wel iets bewuster van mogen worden.

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top