Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 2 12 LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 15

Onderwerp: Familie beuk

 1. #1

  Familie beuk

  De beuk die mijn vader 53 jaar geleden heeft geplant moet wijken voor een aanbouw.
  Nadat de kapvergunning binnen was, is de beuk nu gezaagd.
  De onderstam met een doorsnede van 90 cm samen met een paar flinke 'takken' van 40 cm dik zijn voor mij. Binnenkort gaan ze samen met plataan uit Sneek naar de houtzagerij van Jaap van Leersum. Als er wat mooie planken van zijn gezaagd en het hout is over een paar jaar droog, dan wil ik er een meubelstuk uit maken.
  Zo blijft de beuk toch nog in de familie.
  Ik heb wat plaatjes bijgevoegd en maak meer foto's als de planken worden gezaagd.

  Groet uit Rottum,

  Kor
  Attached files

 2. #2
  Athanor
  Guest

  Re: Familie beuk

  Dag Kor,

  Nou, dat is een hele boom geworden in ruim 50 jaar! Lijkt me wel enige weemoed te geven als je daar de zaag in zet, maar de gedachte dat jij daar over enige jaren op fraaie manier in de vorm van meubels weer wat teruggeeft aan de familie lijkt me ook wel een troost. Maar nu ben ik wat sentimenteel misschien.....

  Hou je ons op de hoogte van het zaag- en droogproces? Volgens mij is er veel belangstelling voor als ik de verschillende topics over houtdrogen en VOCHT zo hier en daar lees.

  Groet van Fons

 3. #3

  Re: Familie beuk

  Hallo Kor.
  Mooie dikke stam. Heb je nog overwogen een gedeelte te laten liggen om "beuken met slaap" te laten ontstaan. Tijdens de atelierroute Lauwersland (13/14 en 20/21 mrt) zag ik bij Arno van Valburg in Warfstermolen prachtige meubels van beukenhout met slaap (ook in combinatie met esdoorn).
  Prachtige effecten.
  Overigens tot zaterdagmorgen.
  vr.gr. Jan Pranger.
  http://www.arstorno.nl

 4. #4
  In de onderstam van de beuk bleken meer vogelhokjes getimmerd geweest te zijn dan mijn vader had verteld.. 30 cm diep piepte de metaaldetector nog.
  Jaap van Leersum heeft toen gebeld en gevraagd hoelang ik nog door wilde laten gaan. Uiteindelijk, na een beschadigde bandzaag zijn we maar gestopt. Deze dikke onderstam (90 cm) is de kachel ingegaan.
  De zware takken heb ik nog een dik jaar op de zagerij laten liggen, tot afgelpen najaar Jaap belde, dat de paddestoelen erop stonden. We konden de zaag er nu het beste inzetten en hopen op wat moois door moeder natuur gemaakt.
  Het is een halve kuub geworden met prachtige slaap erin. Ik heb het meeste laten zagen op 26 mm, een paar stukken van 80 en 100mm. Dan kan daar misschien nog iets uit gedraaid worden (Jan?)
  Omdat ik niet kon wachten om er iets voor mijn ouders uit te maken heb ik een paar stukjes in de magetron gedroogd.
  Met een paar plankjes restmahonie als binnenwerk is het een kistje geworden. Heeft mijn pa 2 weken mee op schoot gezeten en naast geslapen...
  De rest hangt te drogen onder de carport. Kortgeleden met permethrin behandeld, anders blijft er alleen maar meel van over.

  Hier een paar plaatjes:

  IMG_6149.jpg
  IMG_6148.jpg
  IMG_6651.jpg
  IMG_6146.jpg

  Ik heb wat ruzie met de plaatjes, op 1 zit het deksel verkeerd om, krijg het nu ff niet voor elkaar om deze te verwijderen. later maar..

  Groeten,

  Kor
  Bijgevoegde Afbeeldingen Bijgevoegde Afbeeldingen
  Laatst gewijzigd door kiesvoorhout; 13-07-12 om 21:39.
  kies ook voor hout
  Voor advies over fijnstof filtratie en het maken van een fijnstof (zelfbouw) filterunit voor de werkplaats: kiesvoorminderfijnstof.nl
  http://www.kiesvoorhout.nl
  http://www.kiesvoorminderfijnstof.nl

 5. #5
  Mooi hoor... Kwou dak zo'n boom in de tuin had (dan stond ie er ook niet lang ;-) – wij zijn nu langzaam de japanse kers, die te veel zon van onze wijndruiven wegneemt, aan het millimeteren...

 6. #6

 7. #7
  Daar zitten inderdaad mooie schaaltjes in Kor. Of sieraaddoosjes. Of leuke objekten.
  Misschien heb je zelf een idee wat ik voor je kan draaien.
  Moet toch maar eens die kant op.......................
  vr.gr. Jan Pranger.
  http://www.arstorno.nl [b:3c68c353]"hout-vormen"[/b:3c68c353]

 8. #8
  Athanor
  Guest
  Hallo Kor, dat is een prachtig resultaat! Begrijp ik goed dat het beuken in ruim een jaar al zo mooi met slaap is geworden? Dat is verrassend! Dan moet ik ook maar eens snel naar een paar stammetjes gaan kijken die al door de hele winter heen ergens onder een heg ligt te "slapen". Mooi dat je vader er zo blij mee is. Goede actie om hem er mee te verrassen.

  Fons

 9. #9
  Hallo Kor, wat een prachtig verhaal. In maart 2010 de boom omzagen en nu dat prachtige hout , een mooi kistje en een bijna ontroerende blik in de relatie met je vader, wat mooi man!

  jaap

 10. #10
  Moderator
  Ingeschreven
  Nov 2008
  Locatie
  zwolle
  Berichten
  5.587
  Blog Berichten
  1
  Kor,

  Mooi verhaal !! Heb maken van iets uit eigen hout is erg bijzonder. Ben wel benieuwd naar het vervolg van dit verhaal!!
  met vriendelijke groet,
  rick
  http://thewoodworkersattic.blogspot.com/

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top