Welkom bij www.woodworking.nl.
Resultaten 1 tot 10 van de 10
 1. #1

  Experiment hout drogen

  Ik heb vandaag eens geprobeerd om hout in de magnetron te drogen. Hiervoor had ik een stuk stam voorgedraaid en vervolgens de kopse kanten in de latex gezet. Na dat de latex was gedroogd heb ik het stuk hout gewogen. Dit was 872 gram. Vervolgens heb ik het in de magnetron gestopt en deze 11 keer 1 minuut op 360 watt aangezet. Tussen elke magnetronsessies door heb ik het telkens ongeveer 5 minuten laten afkoelen. Tijdens dit afkoelen kwam er ook al vrij veel vocht naar buiten. Na de 11 sessies in de magnetron woog het stuk nog 820 gram. Na dat het vervolgens nog een paar uur op de aanrecht had gelegen woog het stuk nog 808 gram. Er was dus al 64 gram vocht verdwenen. Nu maar even gestopt want er beginnen kleine scheurtjes in de oppervlakte te komen. Hoe het er van binnen uitziet weet ik ook nog niet. Hiervoor moet ik eerst de binnen kant gaan uithollen. Na afloop ga ik hier meer over schrijven.
  Hieronder een paar foto's van het bewuste stuk.

  Groet Johan.

 2. #2
  Drogen in de magnetron werkt over het algemeen beter met dunnere schalen, in mijn ervaring.

 3. #3
  het werkt ook beter als je het hart uit de stukken zaagt en ze schaal helemaal voordraait, zoals ik het hier zie heb je hem alleen rond gedraaid en niet uitgehold o.i.d

 4. #4
  Het is idd een massief stuk welk ik alleen ruw voorgedraaid heb. Het hart kon ik er niet uitzagen omdat het maar een dun stammetje is. Anderzijds zou het ook wel een mooie schaal kunnen worden met het hart aan beide zijkanten. We zullen zien. Deze week komt hopelijk mijn nieuwe guts binnen en dan ga ik hem uitdraaien. Dan zie ik ook hoe de binnenkant is gedroogd. In ieder geval bedankt voor jullie reacties.

 5. #5
  Hart erin gaat 8/10 keer fout helaas...

 6. #6
  Goed om te weten. Dan doe ik in ieder geval niets aan de afwerking. Door schade en schande wordt men wijs zullen we dan maar denken. Bedankt voor de tip.

 7. #7
  Hierbij wil ik de belofte invullen om het resultaat te laten zien. Al met al nog redelijk gelukt. Geen scheuren aan de binnenzijde en kon het blok goed uitdraaien. Ook de binnenzijde was redelijk gedroogd. Ik liep wel tegen een probleem aan: (welk ik ook niet opgelost kreeg) Doordat het hart er nog in zit heb je aan twee kanten een stukje waar je 100% tegen de draad in gaat. Ik kreeg deze plekken met geen mogelijkheid glad. Wie hier een oplossing voor heeft hoor ik graag. Ik ga er ook nog een dekseltje bij maken want tenslotte past er op ieder potje een dekseltje. Hieronder twee foto's van het resultaat.

  schaaltje1.jpgschaaltje2.jpg

 8. #8
  Moderator
  Ingeschreven
  Nov 2008
  Locatie
  zwolle
  Berichten
  6.103
  Blog Berichten
  1
  Mooie schaal !! Vind vooral tof hoe je nog echt kan zien dat het een boom is geweest....

  Zulke stukken kom ik ook wel eens tegen, dit krijg je met geen mogelijkheid glad( nou ja....ik krijg het niet glad met mijn vaardigheden...hahaha) .Dan grijp ik redelijk snel naar schuurpapier. Ik heb een haakse slijper waarmee ik erg mooi schalen kan schuren. Geeft wel een enorme berg stof helaas
  met vriendelijke groet,
  rick
  http://thewoodworkersattic.blogspot.com/

 9. #9
  Wat ik voor hele lastige draad doe is met een klassieke guts (dus geen celtic grind o.i.d.) met de zijkant heel dun hout afnemen, dus met de opening van de guts recht naar boven, als de draad heel lastig is. Wat dan nog tegenstribbelt, gaat inderdaad onder het schuurpapier.

 10. #10
  Ikzelf zit te denken om de turnmaster van Sorby aan te schaffen. Volgens mij kun je daar super mee scheerschrapen, wat volgens mij ook een heel glad resultaat geeft.

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top