Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 2 12 LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 11

Onderwerp: Schuurpoort

 1. #1

  Schuurpoort

  Beste forumleden
  Binnen enkele maanden mag/moet ik met pensioen. Na 42 jaar een job met veel passie en plezier in de bouwsector uitgeoefend te hebben als projectleider zie ik nu de kans om een beetje theorie in de praktijk om te zetten. Sinds geruime tijd bereid ik me voor om de hobby van houtbewerker meer en meer intensief uit te voeren. De nodige ruimte en enkele machines zijn intussen reeds realiteit. Binnenkort is er dan de ‘tijd’, nu nog …. de skills ! Als trouwe lezer op dit forum heb ik sinds enkele jaren met interesse vele discussies gevolgd. Een eerste project: een werktafel, eerder robuust dan afgewerkt, daarna een wandrek, …. Jullie zullen dit wel herkennen !
  Vandaag staat het ontwerpen en uitvoeren van een schuurpoort op het programma. Met de afmetingen van (2 maal) 2,70 x 1.65 m gaan we over naar het ‘grotere’ werk. Bij het ontwerp wil ik even stilstaan bij de scharnieren. Deze schuurpoort (naar buiten draaiend) zal behoorlijk zwaar uitvallen en heeft derhalve zware, sterke scharnieren nodig. De oorspronkelijke scharnieren (zie voorbeeld in bijlage) waren voldoende stevig maar hadden weinig of geen mogelijkheid tot regeling achteraf. Bovendien verkies ik geen bevestiging in de vloer of bovenbalk maar eerder op de zijmuur.
  Mijn concrete vraag : welke scharnier (zwaar type) dewelke regelbaar is en de poort naar buiten kan doen draaien en te bevestigen is op de verticale muurwanden kunnen jullie mij aanraden.
  Dank bij voorbaat voor jullie reacties
  Bert
  Bijgevoegde Thumbnails Bijgevoegde Thumbnails schuurpoort.jpg  

 2. #2
  Beste Bernad,

  Dat wordt nog een hele klus. Het makkelijkste is om ze met hengen af te hangen (zoals op de foto), alleen die kun je niet nastellen. Een oplossing kan zijn 3d scharnieren. De Simonswerk tactus 630 3d rvs-look 240 gaan tot 200kg. Houd wel rekening met een bedrag van rond de 100 euro per stuk. Een andere optie is bijv. het VX-systeem van BSW (ook tot 200kg belastbaar). Hierbij monteer je de scharnieren op de deur en de scharnierkast in het kozijn, waarna je het scharnier erin schuift. Kijk eens op www.breuerundschmitz.de. BSW is bij de professionele ijzerwarenvakhandel meestal wel te koop. Deze scharnieren moeten ze bijna zeker bestellen. Voor de meeste ijzerwapenhandelaren is dit een te specialistische vraag. Aarzel niet om de fabrikant te bellen of te mailen. Die helpen graag bij dit soort vragen (BSW heeft Nederlandse vertegenwoordigers)

  Veel succes ermee

  Richard

 3. #3
  Waarom wil je ze regelbaar? Als je de deuren in de goede positie stelt en dan hengen monteert hoef je de scharnieren niet te regelen.

 4. #4
  oud hout
  Ingeschreven
  Mar 2008
  Locatie
  Allentown, PA, USA (Metrisch Ambassadeur)
  Berichten
  3.554
  Als je een sponning voor de deuren maakt die solide tegen de muur is bevestigd kan je de deuren met vulblokjes positioneren. Dan kan je de speling rondom instellen. Dan is het een kwestie van de hengen bevestigen en je deuren hangen.

 5. #5
  ArtHarg,
  De reden waarom ik graag een regelbare scharnier voorzie is dat ik vrees dat door het gewicht de poort toch een beetje gaat zetten.
  Als deze vrees ongegrond is kan er inderdaad overgegaan worden tot het plaatsen van hengen.
  Zijn er bijzondere details waarop ik moet letten om deze mogelijke zetting te vermijden ?

 6. #6
  Regelbare scharnieren toepassen bij zware poorten werd niet gedaan vroeger, toch zeker niet bij de klassieke duimen en hengen. Bij poorten draaiend op speunen zijn deze (uiteraard) wel nastelbaar, de onderste speunen slijten nu éénmaal bij gebruik, het hele gewicht van de poort steunt hier op één punt.

  In plaats van duim en heng nastelbaar te maken ging men de poort(vleugel) zelf nastelbaar maken, dit werd gedaan met een zware diagonaal aangebrachte trekstang, deze liep van de bovenhoek scharnierkant naar de onderhoek van de middelstijl. Eén uiteinde was voorzien van schroefdraad en moer, wanneer de poort begon af te zakken werd de moer een paar slagen aangedraaid en kwam de poort terug in haar oorspronkelijke vorm. Meestal was het zo dat éénmaal de trekstang op spanning gebracht was er jaren niet meer naar moest omgezien worden.
  Deze manier van construeren zag je meestal bij zeer zware poorten uitgevoerd als stijl en regelwerk met (brief)panelen etc. Zeer courant gebruikt als toegangspoort van grote herenhuizen en dergelijke (koetspoort)

  De foto van de poort hierboven laat echter een poort zien met beplanking, zeer gebruikelijk als stalpoort op de boerderij. Hier werden meestal klassieke duimen en hengen gebruikt, terwijl de constructie van de poort moest zorgen voor de nodige stijfte, ook na jaren intensief gebruik. Daarom worden bij dit type poorten ook zoveel steekschoren in de constructie opgenomen. Beter eentje teveel dan te weinig

  Mvg,

  André

 7. #7
  André,

  Dank voor de gedetailleerde informatie. Nog een klein vraagje : hoe kan de poort, draaiend op speunen, nagesteld worden ?

  Mvg,
  Bert

 8. #8
  Hallo Bert,

  de onderste speun is een "losse" punt die in een bus zit opgesloten, aan de bovenzijde van deze bus zit schroefdraad met een bout erin die de punt meer of minder naar buiten kan drukken.
  Deze bus zit op zijn beurt, gelast of gesmeed, op een zware winkelhaakconstructie. In tegenstelling tot bij kastdeuren zitten speunen bij poorten niet midden in het hout, maar liggen er bovenop, en zitten vast geschroefd (meestal met doorgaande bouten) op de poort aan de binnenzijde. Bovenaan zit een identieke constructie, maar dan met een "vaste" speun, deze heeft in de hoogte de nodige speling met de behuizing zodat de poort verstelbaar is.
  Die onderste speun draait in een bronzen pot die op zijn beurt werd vastgezet (opgegoten) met lood in een stuk blauwe hardsteen. Vergelijkbaar met een taats(steen) bij windmolens.

  Het hele plaatje van zo een poort word voor een groot stuk medebepaald door de smid van dienst, het metaalbeslag is overduidelijk aanwezig en moet met de rest van de constructie één geheel vormen, niet altijd even evident.

  Mvg,

  André

 9. #9
  Met deze deskundige informatie denk ik toch voor het systeem van de hengen (hengsels) en duimen (3 per poort) te gaan.
  Bij het monteren van de poort misschien deze een paar millimeter boven verticaal naar de scharnier toe plaatsen zodat ze onder haar gewicht juist verticaal komt te hangen.
  De constructie zo stijf mogelijk uitvoeren en indien nodig kan er nog een beetje bijgeschaafd worden waar nodig.
  Wat denken jullie ervan ?

  Bert

 10. #10
  oud hout
  Ingeschreven
  Mar 2008
  Locatie
  Allentown, PA, USA (Metrisch Ambassadeur)
  Berichten
  3.554
  Als je er niet helemaal zeker van bent of de deur voldoende sterk is dat het niet gaat doorhangen kan je de optie open houden om er later een trekstang of kabel aan te bevestigen. Je moet het niet ingewikkelder maken dan nodig is. M'n eerste (gerestaureerde) paneeldeur ging doorhangen omdat ik slimmer dacht te zijn dan de originele makers ervan. Dus heb ik een set gekocht die speciaal voor tuinpoorten was bedoeld.
  http://www.homedepot.com/p/Stanley-N...-KIT/203623364

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top