Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 4 123 ... LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 38
 1. #1

  Introductie Flier gereedschappen!

  Velen van jullie zullen het misschien al wel weten dat de afgelopen jaren mijn hobby verschoven is van het meubelmaken en algemeen houtbewerken naar een heel andere tak van de sport, namelijk gereedschapmaken!

  1.jpg

  Ondanks dat ik daar nu al bijna twee jaar mee bezig ben en ondertussen al een flink aantal gereedschappen heb gemaakt, heb ik dat eigenlijk nog nooit als zodanig op dit forum specifiek verteld. Het leek me daarom eens tijd om daar een speciale post aan te wijden en om zo wat meer te vertellen over de gereedschappen die ik maak en soms ook verkoop. En natuurlijk ook om zo mijn gereedschappen wat meer te promoten ;-).

  Ik heb zitten twijfelen waar ik deze posting neer zou zetten op het forum, maar het handgereedschap gedeelte leek me toch het best.

  Toevallig ben ik vorig jaar net geïnterviewd over mijn hobby, voor het boek “Man en werkplaats” over deze hobby. Ik kan nu weer het hele verhaal gaan overtypen maar omdat dat interview exact weergeeft waarom ik zelf gereedschappen maak, heb ik hieronder stukjes geciteerd:

  “Ik denk dat elke hobbyist wel iets met gereedschappen heeft. Voor mij geld dat zeker. Met mooi kwaliteitsgereedschap gaat alles beter. Aan een fijne beitel of mes kun je zelfs gehecht raken. Je hebt het ten slotte uur na uur in je hand. Het moet lekker aanvoelen, goed scherp zijn, niet te snel bot worden of breken. Mijn voorliefde voor mooi gereedschap is de reden dat ik mijn eigen messen en beitels maakt. Fabrieksgereedschap biedt me niet precies wat ik zoek qua kwaliteit, gebruik, grip of uiterlijk.
  (…)
  Dat doe ik al lang niet meer alleen voor mezelf. Andere houtbewerkers vinden het mooi wat ik doe. Ze willen ook graag een beitel of mes die met zoveel zorg en aandacht speciaal voor hen is gemaakt. Ik leg er dan ook veel eer en werk in om een goed en mooi stuk gereedschap af te leveren.”
  (…)
  “Bij het maken van beitels en messen komen mijn interesses in hout, staal en gereedschappen mooi samen. Ik begon met een setje van 5 beitels (zie foto hieronder), in verschillende breedten. De smalste 6 mm, de breedste 25 mm. Voor de handvatten gebruikte ik kersen, walnoten en gouden regen hout , waarvoor ik de bomen zelf heb gekapt en gedroogd. Dat maakt zo’n stuk gereedschap heel persoonlijk.”

  2.jpg
  Het setje beitels waar alles mee begon.

  3.jpg
  Voordat definitief aan een stuk gereedschap begonnen wordt, worden er eerst op de computer tekeningen gemaakt en in de werkplaats houten modellen gemaakt…

  4.jpg
  Ik ben wat het ontwerp betreft lichtelijk kritisch tot aan het perfectionistisch toe en een ontwerp moet gewoon kloppen! Zowel op het oog, in de hand als tijdens het werk.

  5.jpg
  Beitels en afschrijfmesjes in wording. Op de achtergrond een setje korte beitels met appelhouten handvaten in esdoornen beitelblok.

  Welke gereedschappen maak ik?

  Voornamelijk beitels, waarvan de ‘paring’ beitels het belangrijkste type vormen. Mijn paringbeitels typeren zich door het druppelvormige handvat dat voeliend overgaat in een taps messing gedeelte. Het messing gedeelte fungeert ook gedeeltelijk als een ‘socket’ verbinding, zoals in het Engels de socket chisels. De beitel zit tevens in het handvat gefixeerd door de arend. Zie hieronder wat foto’s.

  6.jpg

  7.jpg

  8.jpg
  Een set paring beitels met rechts een speciaal gemaakte beitels voor het maken van gitaarhalzen.

  Andere gereedschappen:
  9.jpg
  Haalmessen (onder), standaard beitels (midden), timber framing beitels (rechts)…

  10.jpg
  Beitels voor het vormen van gitaarhalzen…

  11.jpg
  Standaard beitel en timberframing beitel…

  12.jpg
  Afschrijfmes en een set haalmessen…

  13.jpg
  Standaard messen…

  14.jpg
  De handvatten worden door mij zelf gedraaid…


  Ik hoop dat jullie zo op deze manier een beter beeld krijgen bij dit deel van mijn hobby. Mochten aan de hand van deze post nog vragen naar voren komen, dan hoor ik ze graag!

  Zie voor meer info ook de Facebook en weblog links hieronder.
  Laatst gewijzigd door rickkoorman; 29-12-14 om 12:41.

 2. #2
  Senior Member
  Ingeschreven
  May 2010
  Locatie
  Balloërveld (Dr)
  Berichten
  926
  Knap werk Wilco! Via het cnc forum was ik al eens op je website terecht gekomen.
  Succes met je hobby en de verkoop.

  Jan

 3. #3
  Senior Member
  Ingeschreven
  Apr 2013
  Locatie
  Bollenstreek
  Berichten
  290
  Die zien er heel mooi uit! Bedankt voor het laten zien!

 4. #4
  Prachtig hoor!
  Zag op Lumberjocks ook al dat je positief commentaar kreeg. Geheel op zijn plaats, wat een prachtige stukken gereedschap.

 5. #5
  Schitterend gereedschap, en met veel vskmanschap en zichtbaar veel liefde gemaakt!

  Jan Anton

 6. #6
  Erg
  mooi gereedschap. Succes met de verkopen.

 7. #7
  Senior Member
  Ingeschreven
  Apr 2014
  Locatie
  Waddinxveen
  Berichten
  1.337
  Idd, erg mooi! FB geliked en privébericht(en) gestuurd.. Wil daar zelf ook wel 's wat van vasthouden..

 8. #8
  Wat een prachtige beitels.

 9. #9
  erg mooi vakmanschap
  ziet er erg goed uit
  en ik zal zeker het marktplein in het oog houden voor jou werk

 10. #10
  Bijzonder mooi. En uiteraard ook een like.

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top