Welkom bij www.woodworking.nl.
Resultaten 1 tot 2 van de 2
 1. #1

  onderkant eettafel behandelen?

  Ik heb een aantal jaren een eettafel in gebruik die voorzien is van teak-fineer. Deze fineerlaag is verder niet afgewerkt. Wat er onder het fineer als basis hout is gebruikt weet ik niet. Dit soort tafels zijn door de teak fineerlaag echter zeer besmettelijk is voor allerlei soorten vlekken. Zelfs als je niet eens aan het eten/drinken bent aan tafel krijgt je al vlekken van handen die een avond op de tafel liggen. Teakfix enz bracht geen oplossing. Vandaar dat ik altijd angstvallig een tafelkleed gebruikte. En als er kinderen in de buurt waren zelfs nog een extra tafelzeil eronder tegen omvallende glazen.

  Aangezien ik echter vind dat er aan een tafel echt geleefd moet kunnen worden wil ik deze nu voorzien van een goede hufter-proof bescherming. Hiervoor heb ik de bovenzijde inmiddels voorzien van 4 lagen Rigostep Skylt. Dit is een matte 2-componenten polyurethaanlak op waterbasis die eigenlijk bedoeld is voor vloeren (maar ook gebruikt kan worden voor meubels). Een van de redenen hiervoor was dat het hout hierdoor niet verkleurd. Het ziet er inderdaad prachtig uit, schijnt erg sterk te zijn en je kan eigenlijk niet zien dat de tafel behandeld is. :-)

  Nu vraag ik mij echter af of de onderkant van de tafel ook behandeld moet worden. Ik kan hier zelf op internet geen antwoord op vinden. Aan de ene kant lees ik dat zonder behandeling het tafelblad kan kromtrekken, aan de andere kant moet de tafel ook kunnen blijven ademen. Ik zou me kunnen voorstellen dat de behandelde methode van het bovenblad hierbij ook uitmaakt. In dit geval is die dus dicht door de PU lak.

  Weet iemand wat het juiste antwoord is?

  Groet,
  Leonard
  Laatst gewijzigd door Leonard1; 27-12-14 om 14:48.

 2. #2
  Een tafel die binnen staat is de boven kant behandelen voldoende omdat je niet echt grote vocht verschillen heb, buiten moet je wel rond om behandelen.

 

 

Labels voor dit Bericht

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top