Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 2 12 LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 15
 1. #1

  Bestaat deze waterpas?

  Ik ben op zoek naar een stuk gereedschap waarvan ik niet eens weet of het bestaat :-). Ik ben knieschotten aan het maken, maar de moeilijkheid is dat de schuine wand niet waterpas loopt. De afstand tussen de vloer en de wand verschilt per 20 cm soms wel een paar centimeter. Om dit goed te meten ben ik eigenlijk op zoek naar een uitschuifbare meetlat met daarop een waterpas aan de voorkant en haaks daarop nog 1. Dan kant ik deze tegen de vloer houden, uitschuiven tot het plafond en zo de afstand meten, maar om te zorgen dat ik de meetlat niet scheef houdt kan ik op de waterpassen kijken.

  Pfff het klinkt mij zelf ook wel een beetje omslachtig in de oren eigenlijk. Ik had ook nog bedacht om een touwtje met een gewichtje tegen de schuine wand te houden zodat ik langs die lijn kan meten. Is dat een idee?

  Iemand nog andere suggesties die makkelijker zijn, als jullie dit verhaal tenminste kunnen volgen?

  Daarnaast moet ik ook nog muizenholletjes zagen in de knieschotten omdat er spanten tegen de schuine wanden zitten. Dat doe ik met de decoupeerzaag, maar hoe kan ik deze holletjes het beste meten? Alle spanten hebben een andere afmeting.

  Als het verhaal heel onduidelijk is kan ik proberen een schetsje te maken hoor.

 2. #2
  Ik zou zelf iets in elkaar zetten met twee (zelfgezaagde) winkelhaken die je onder een hoek met elkaar verbindt zodat het langste, verticale, stuk altijd haaks op de vloer recht omhoog staat (ik realiseer me dat dit geen heel helder antwoord is, maar ik denk dus aan twee winkelhaken die je beide met het brede deel naar onderen en de lange zijde parallel aan elkaar met elkaar verbindt; N.B. ik neem aan dat de vloer waterpas is). Voor die muizenholletjes zou ik een profieltaster gebruiken en dan per muizenholletje het laagste punt exact opmeten, dan neem je die maat over en teken je het profiel af. Succes ermee, ik heb zoiets moeten doen voor onze boerderij: werkelijk niets is haaks, vlak, waterpas of anderszins fatsoenlijk te hanteren. Dat noemen ze een uitdaging ;-))

  hans

 3. #3
  Wellicht is een schetsje en/of foto van de bestaande situatie wel een goed begin inderaad. Verwacht niet meteen dat er een kant en klaar stuk gereedschap hier voor is, maar dat je het een en ander moet combineren.

 4. #4
  Kijk eens naar de mogelijkheden van digitale afstandsmeters met laser. Wanneer je bijv. de Bosch RL-50 op de grond plaatst en langs je streep trekt, zal hij constant de afstand meten tussen vloer en schuin-dak. Hij is waterpas te stellen, zodat je loodlijn in orde is. Daarnaast kan hij nog veel meer. Er zijn vast wel alternatieve merken. Prijs RL-50 ligt ergens tussen de 100 en 150 euro, maar mooie rechte knieschotten zijn onbetaalbaar. Zoek maar eens naar de mogelijkheden op youtube of ga naar de professionele ijzerwarenvakhandel.

 5. #5
  Bijlage 23484

  Dit is dus een plaatje van een stukje wand. En zo dus 4 wanden van 8 meter lang :-)

  Ik ga even uitzoeken, hoe dat gaat werken met die twee winkelhaken en zo'n digitale afstandsmeter hebben we ook liggen volgens mij. Dat biedt weer perspectief dus.

  Ook ga ik eens bekijken wat een profieltaster is. Ik ben er nog niet mee bekend. Het is altijd zo leuk om nieuwe handigheidjes te ontdekken!

 6. #6
  Oh ja nu zien de al gemaakte muizenholletjes er uit zoals onderstaande plaatje. Eerst purren en later nog plamuren. Zou dat ook niet anders kunnen?

  zie trouwens dat ik. Helemaal in de verkeerde rubriek heb gepost. Sorry!

 7. #7

 8. #8
  Bijlagen werken (bij mij) niet!

 9. #9

 10. #10
  Ik snap de uitleg niet helemaal, maar een kruislijnlaser is ideaal gereedschap voor dergelijke klussen. Je zou daarmee een waterpasstreep op je dakbeschot kunnen maken maar je kunt hem ook de verticale lijn uitzetten waar je je wand wilt hebben.

  Een andere mogelijkheid is aan de beide einden van de wand een staander plaatsen en boven en onder een draad doen en dan meten langs de beide draden, maar deze oplossing heb je waarschijnlijk zelf ook al wel bedacht.

  Ik zou de bovenkant van m'n knieschot wel een beetje waterpas willen hebben, tenzij het dakbeschot heel erg alle kanten in "hobbelt".
  Bij de aannemer waar ik eerder gewerkt heb werd het regelwerk voor de knieschotten al klaargemaakt in de werkplaats, dus je had 1 hoogte.
  Deze knieschotten drukte je dan onder het dak, op de hoeken waterpas zetten, draadje onderlangs en het spul bevestigen. Werkte op zich best goed, maar er
  zaten dan natuurlijk geen grote knikken in die daken.

  Voor moeilijke uitsparingen kan je natuurlijk ook eerst een proefstukje maken in karton of afvalhout.

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top