Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 6 123 ... LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 51
 1. #1

  teak houten stoelen repareren

  dag mensen,

  ben nieuw op dit forum; hout interesseert me al lang en af en toe ga ik er ook mee aan de slag, ik maak mijn eigen luidsprekers, maar verder dan mdf of berken multiplex geraak ik nog niet.

  Nu heb ik een probleempje, ik heb teak stoelen, maar twee daarvan zijn stuk. ik had graag jullie advies gehad. (ik ga een foto nemen maar mijn batterijen zijn aan het opladen).

  de stoelen zijn gebroken bij de penverbinding, dus ik ga de pennen eruit frezen (met een dremel) en er nieuwe pennen insteken en zo de boel vastlijmen. bestaat er zoiets als teak pennen ? daarnaast zitten in de stoel ook duvels, je ziet ze zitten langs buiten, ik ga die eruit moeten boren en nieuwe insteken, ze zijn iets donkerder qua kleur, maar ik veronderstel dat het ook teaken zijn, bestaat die, en zo ja waar kan ik die dingen krijgen.
  Tenslote zitten in de stoel ook schroefen, aan de onderkant zitten extra stukjes hout die de stoel moeten bijeenhouden en deze stukjes zijn geschroefd, welke schroeven gaan goed in teak hout en komen moeilijk los.

  tot slot, elke houtlijm is niet dezelfde, welke kan je me aanbevelen ? en liefst in een winkel in belgie verkrijgbaar. ik weet dat titebond goed is, maar kan het niet echt snel vinden. ik heb wel nog een pak pva staan, maar sterke is echt een issue in dit geval .

  dankjewel mensen

 2. #2

  Re: teak houten stoelen repareren

  Ik heb vorig jaar 2 teak stoelen hersteld. Ik heb lange RVS schroeven gebruikt (er zaten gewone roestende plaatschroefjes in zeer slecht afgewerkt), koper is nogal zacht voor de harde teak. Ik heb alle schroeven voorgeboord om splijten tegen te gaan.
  De schroeven kan je eventueel 'onzichtbaar' maken door ze te verzinken en er een stukje deuvel (in teak) op te plakken. Voor de deuvel verbindingen heb ik gewoon standaard deuvels gebruikt, ze zijn toch niet zichtbaar.

  Ik heb wel spijt dat ik polyurethaan lijm hebt gebruikt, dat is erg lelijk geworden in de regen. Mijn teak is van slechte kwaliteit met veel porien dus een transparante porienvullende lijm die watervast is lijkt me een veel betere keuze. Bij Willy Vanhouten kan je Titebond bestellen via de webshop. Bij DICK's en Baptist heb je ook een ruime keuze aan lijmen

 3. #3

  Re: teak houten stoelen repareren

  wat betreft pennen en deuvels, ik denk dat je die zelf zult moeten maken. van een reststukje teak kan je pennen maken, dan krijg je dus een losse pen in plaats van de pen die aan je dwarsligger vast zat. en ergens hier op het forum staat hoe je deuvels kan maken door stukjes hout door steeds kleinere gaten in een metalen plaat te slaan. en die deuvels kan je dan weer gebruiken om je verbinding mee te togen.

 4. #4

  Re: teak houten stoelen repareren

  merci mensen

  ik ga zeker RVs schroeven gebruken, en voorboren lijkt me inderdaad een noodzaak.
  dat hout is echt hard, terwijl het niet zo zwaar is. de stoelen die ik heb zijn voor binnenshuis.

  er bestaan dus zo'n teak duvels ? die penverbinding ga ik niet zelf maken, dat is me wat te moeilijk, ik heb namelijk heel weinig mateiraal, ik veronderstel dat ik dat wel ergens kan krijgen. ook al is het geen teak, ik veronderstel dat dat geen probleem mag zijn.
  ik ga zo de foto's uploaden

 5. #5

  Re: teak houten stoelen repareren

  voila de foto's mensen

  Attached files

 6. #6

  Re: teak houten stoelen repareren

  als je het niet ziet zitten nieuwe pennen te maken, dan zou de verbinding lijmen, klemmen, en vervolgens een paar stevige rvs schroeven er in, goed voorgeboord, en een stuk verzonken, die kan je dan weer stoppen met een prop, zie je er niks meer van

 7. #7

  Re: teak houten stoelen repareren

  hallo

  hallo

  ik heb even gemeten,
  de pennen zijn 3.5cm lang en 8mm breed, het gat zelf is 4cm dus de pennen die erin zitten zijn iets te klein,

  de duvels zijn 6mm*40mm

  ik dacht : die pennen kan ik maken door een teak te kopen van 8mm dik en dan reepjes te laten zagen op 4cm en die dan te laten ronden op de hoeken: dan zou ik een plank hebben van 4cm breed met afgeronde hoeken en 8mm dik, en dan zelf de lengte zagen.

  de duvels zou ik standaard duvels maken en dan met zaagsel van teak hout dat "camoufleren"

  even op jan reageren: want beide op hetzelfde moment aan het typen

  ik denk dat ik in staat ben de verbinding te lijmen aangezien er nog veel "houvast" is: ook was het zitvlak niet gelijmd, ik ga dat ook verlijmen in de uitsparing die daarvoor voorzien is, op die manier krijgt de stoel meer sterkte. Heb het gevoel dat alle verbindingen van alle stoelen gaan lossen na verloop van tijd omdat die broos worden, (vocht, trilling ??).

  Jan ik zou graag jouw pad volgen, dus ik lijm alles goed vast met deftige lijm en dan draai ik er RVS schroeven in. ik zou er maar 1 per kant indraaien; maar wat bedoel je met een prop ?

  ik veronderstel een prop: is doorzichtige lijm samen met zaagsel van teak ?

  ik dacht anders: een gat te boren van 6mm en daarin de schroef, en daar een duvel over zodat je neit ziet dat het een schroef is, maar 6mm schroeven : dat is niet veel, misschein wat te weinig houvast ?

  thanks guys

 8. #8

  Re: teak houten stoelen repareren

  als je een pen wil maken zal je de oude ruimte leeg moeten maken, en daar tegenover in de balk een zelfde ruimte moeten maken. daar kan je dan inderdaad je plankje van 4 cm bij 8 mm voor gebruiken.

  met proppen bedoel ik ongeveer jou tweede idee. alleen in plaats van een deuvel gebruik je een rond stukje hout, want als je een deuvel in lijmt zie je kops hout aan de buitenkant, met een prop niet. alleen kom je er met zes mm niet. de kop van een stevige schroef is minstens 10 mm. dus je boort een gat waar de kop in gaat verdwijnen, en daar komt dus weer een stukje hout overheen.

 9. #9

  Re: teak houten stoelen repareren

  dankjewel jan

  ik kan de pennen uitfrezen met een kleine frees en dremel, dat moet wel lukken, rustig aan maar dat lijkt me goed te doen.

  okee, een schroef van 10mm lijkt me idd ook beter.
  maar wat een prop is, is me nog niet duidelijk. (heb gegoogled maar daar kan ik niets van vinden)

  merci

 10. #10

  Re: teak houten stoelen repareren

  plaatjes zijn misschien makkelijker

  dus je boort een groot gat waar de kop in weg valt, en een klein gat waar de schacht van de schroef door gaat. in het grote gat komt een prop.  en dan krijg je dit resultaat  Attached files

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top